Cum vor începe copiii şcoala după Paşte?
Ministrul Educației a anunțat cum vor începe copiii şcoala după vacanţa de Paşte! Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală pentru toți elevii, cu excepția celor din anii terminali, care vor reveni în bani conform vechii planificări, la dată de 10 mai. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că toți elevii vor veni fizic la școală, dacă localitatea este în scenariul verde.
„Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală pentru toți elevii cu excepția celor din anii terminali. Elevii din ani terminali, neavând structura anului școlar afectată, vor veni la școală conform vechii planificări, la dată de 10 mai, urmând să deruleze cursuri elevii de clasa a VIII-a, spre exemplu, până pe dată de 11 iunie, pentru că pe 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe dată de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate. Mai exact: scenariul verde, la rată de infectare sub unu la mie, absolut toți elevii, inclusiv copiii de grădiniță, revin cu prezență fizică. Pentru scenariile galben și roșu, revin cu prezență fizică în dată de 5 mai copiii din grădinițe, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare și elevii claselor terminale. Deci peste rată de infectare unu la mie.
Și pentru școlile speciale este esențial să permitem prezența fizică. Sunt 27.750 de elevi, mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, sunt elevi care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare polisenzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, au nevoie de lucruri care nici un caz nu pot fi asigurate în online.
Citește și: Copiii se întorc la școală după vacanța de Paște? Ce măsuri noi solicită Ministrul Educației
În ultima săptămână dinainte de începerea cursurilor, deci săptămâna viitoare, ar urmă să avem o discuție în care să analizăm evoluția epidemiologică; dacă cei care au competențe pentru a se pronunța din această perspectivă sanitară, la solicitarea Ministerului Educației, vor găși că putem să ne permitem o prezență fizică mai mult decât ceea ce am anunțat conform scenariilor, atunci sigur că da este foarte important. Mai ales că, încă un argument: elevii care nu sunt în clasele terminale au o săptămână de școală în plus. În loc să termine școala pe 18 iunie, o termină pe 25”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Antena 3.
Sorin Cîmpeanu: „Nivelul de testare în școli a fost infim”
Ministrul Educației a vorbit și despre vaccinarea profesorilor și a anunțat că aproape 50% dintre aceștia sunt imunizați împotriva coronavirusului. Totodată, Cîmpeanu s-a arătat nemulțumit de nivelul de testare din școli.
„Nivelul de testare în școli a fost infim. Nu s-a făcut testare în şcoli. Măcar să reuşim să testăm elevii cu simptome și pe cei care au fost contact direct cu o persoană confirmată cu covid. la fel şi profesorii. Sunt colegi care nu știu să folosească platforma de vaccinare”, a declarat Cîmpeanu, potrivit romaniatv.net.
Acesta a mai vorbit și despre efectele pandemiei asupra școlii, precizând că predarea online a fost răul cel mai mic. Din punctul său de vedere, cea mai mare problemă este inechitatea, faptul că există diferențe mari între accesul la educație a unor elevi, comparativ cu alți elevi.
„Criza a evidenţiat toate problemele cronice. Tot ce era rău în sistemul de educație a fost evidențiat de criză sanitară. Predarea online a fost răul cel mai mic. Prima problemă este inechitatea. Erau diferențe foarte mari între accesul la educație a unor elevi, comparativ cu alți elevi. Îndrăznesc să fiu optimist și să spun că în septembrie vom fi mult mai bine pregătiți decât am fost în acest an”, a mai precizat ministrul Educației.
Citește și: Alte schimbări în educație: școala ar putea începe pe 6 septembrie și ne întoarcem la trimestre
- Surse: antena3.ro, edupedu.ro, romaniatv.net, mediafax.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com