Aspectul cicatricilor ramase dupa operatii este foarte divers si depinde in mare masura de reacția pielii la actul chirurgical, dar și de maiestria chirurgului care opereaza. Astfel pot sa apara cicatrici:
- hipertrofice care se ridica peste marginea taieturii aparand in relief ca un cordon rosu, fibros
- retractile neregulate si de volum marit, cum sunt cele keloidiene
- cu aspect atrofic, alb pergamentos
SFATUL MEDICULUI
"In tratarea cicatricilor folosim mai multe feluri de lasere ultraperformante care regenereaza si netezesc pielea sau reduc culoarea vinetie din cicatricea activa. De asemenea, cu ajutorul toxinei botulinice putem sa limitam tractiunea din zona cicatriceala, sa dam volum unei zone sau dimpotriva sa aplatizam și sa inmuiem cicatricea. Aceasta abordare nechirurgicala ajuta la imbunatatirea semnificativa a aspectului unei cicatrici" afirma doamna doctor Mihaela Leventer, fondator DermaStyle.
Metode de tratare a cicatricilor
1. Injectare cu medicatie specifica acestei probleme - cum ar fi toxina botulinica
2. Dermabraziune - se efectueaza cu ajutorul unui instrument rotativ de viteza mare, prevazut cu o perie sau rotita abraziva. Aceasta are rolul de a indeparta stratul superficial al pielii, procedura fiind urmata de aparitia unui nou strat si corectarea neregularitatilor de pe suprafata pielii. Nu pot fi tratate cu ajutorul dermabraziunii: defectele cutanate congenitale, alunitele, semnele din naștere si cicatricile post-arsuri.
3. Excizie chirurgicala cu reasezarea corecta a straturilor pielii si terapie laser
www.dermastyle.ro