Culorile in trecut
Inainte de secolul XX, asocierea culorilor cu copiii de anumite sexe era inexistenta. De fapt, totul a pornit de la o strategie de marketing legata de sfaturi sociale care le-au favorizat pe cele din situatia prezenta. Si, in realitate, totul este o nascocire. Aflati ca rozul a fost gandit initial pentru baieti deoarece era privit drept o culoare puternica. In traditia crestina, rosul era masculin, in consecinta si "ruda" sa roz, iar albastrul era asociat cu Fecioara Maria si prin urmare considerat delicat si feminin. De altfel, in secolul 18, era perfect normal ca un barbat sa poarte un costum roz cu broderie florala, conform directorului de moda Valerie Steele, de la Muzeul Institutului de Moda si Tehnologie care confirma faptul ca rosul era privit drept o culoare razboinica.
Dupa primul razboi mondial, albastru a fost folosit in special pentru uniformele barbatilor si din acest motiv a inlocuit rosul. Iar incepand cu anii 1940, rozul a fost promovat drept culoare pentru femei, gratie sloganului de marketing "gandeste roz" menit sa convinga femeile sa-si imbratiseze feminitatea. Imbracarea fetelor in roz a reintarit aceasta idee, conditionata de un set de reguli inca din copilarie (zahar si condimente si tot ce este frumos - traducere a expresiei 'sugar and spice and everything nice'). O alta teorie explica inversarea culorilor drept avand la baza triunghiurile roz pe care nazistii ii obligau pe cei de alta orientarea sexuala sa le poarte in preajma celui de-al doilea razboi mondial.
Detalii istorice
In majoritatea vremurilor trecute, rozul era doar o culoare, fiind purtat deopotriva de barbati si femei, conform Jennifer Wright intr-un articol despre istoria culorii. In anul 1921, Institutul Femeilor pentru Stiinta Domestica din Pennsylvania a atribuit rozul pentru baieti, iar albastrul pentru fete ca apoi, in anul 1927, revista Time sa chestioneze 10 magazine universale importante de pe teritoriul intregii tari, dorind sa afle cum asocia fiecare din ele culorile albastru si roz cu fete si baieti. Raspunsurile au fost in mod surprinzator amestecate. Pana in acel moment, majoritatea copiilor erau imbracati in haine neutre si purtau de obicei alb de la nastere si pana in copilarie (sub forma unor rochite) deoarece era usor de curatat cu inalbitor.
Un moment istoric in transformarea rozului in culoare de fete este atribuit inaugurarii prezidentiale a lui Dwight Eisenhower, mai exact sotia sa Mamie, noua prima doamna, a ajuns la balul inaugural purtand o superba rochie roz impanzita cu 2000 pietre. Culoarea sa preferata era roz, iar ziarele si designerii de mod s-au fixat pe stilul sau colorat si domestic fermecator. A reprezentat un ragaz binevenit de la ultimul deceniu de razboi cand femeile purtau haine simple si munceau in fabrici. Dupa aceea, mentalitatea de indemn la roz (incepand de la ruj, la masina pe care o conduceau) pentru femei a fost reintarita de secventa din filmul "Mutra nostima" cu Audrey Hepburn. Iar papusa Barbie, nou intrata pe piata, purta si ea tot roz.
Pentru a verifica daca este o manipulare culturala a feminitatii, cecetatorii de la Universitatea Newcastle au cerut unui numar de barbati si femei sa desemneze culorile preferate: femeile au fost atrase de roz si liliac, iar barbatii de albastru (nu se stie insa daca rezultatele indica preferinte reale sau inoculate social; teoria traditionalismului nou considera ca diferentele dintre baieti si fete nu sunt create de influente sociale, ci stabilite din momentul in care se nasc de diferente genetice si hormonale).
Surse:
www.vox.com; www.quora.com; www.theatlantic.com
Surse poze:
www.toysrus.com.sg; www.flickriver.com; www.pinterest.com; www.archives.gov.on.ca;padresteve.com