Un medic a salvat o fetiță de 10 luni de la moarte
Totul s-a întâmplat la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, în cadrul căruia activează medicul chirurg ieșean Victor Costache și unde operațiile sunt gratuite, sprijinite de două fundații private, din România și Germania, potrivit BZI. Aici, medicii reușesc să facă adevărate miracole, salvând vieți acolo unde pare că nu mai există nicio șansă. Cum a fost și cazul fetiței de doar 10 luni, care a fost adusă de mama ei la spitalul din Brașov tocmai din județul Timiș, pentru a putea beneficia de intervenția care să ii ofere șansă unică la o viață normală.
Copila, Oana Alexandra, a fost primul pacient din cadrul primei misiuni umanitare internaționale de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, demarată la inițiativa medicului Victor Costache. Fetița se născuse cu o malformație cardiacă, iar starea ei era extrem de gravă - prezența dificultăți de respirație la eforturi foarte mici și un retard în dezvoltare. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței.
Echipa medicală care a făcut tot posibilul să o salveze pe fetiță, a explicat în detaliu situația sa:
„Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.
Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavitățîi stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună”, au spus medicii de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, potrivit BZI.
Mama fetiței rămăsese fără speranța până să îl întâlnească pe medicul care i-a oferit copilului său o șansă la viață. Femeia provine dintr-o familie modestă și spune că nu și-ar fi permis niciodată o astfel de intervenție pentru copila ei:
„Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săptămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a spus această.
Medicul Victor Costache, care este și șeful Secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, a început astfel prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică, organizată cu sprijinul „Fundației Inimii” din Germania și a „Fundației Polisano”. Este, fără îndoială, cea mai importantă misiune umanitară de acest tip organizată până acum în România, cu 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra - Germania.
În cursul acestei săptămâni, urmează să fie operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidență încă 40.
„Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervențîi chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală”, a declarat conf. univ. dr. Victor Costache pentru BZI.
Citește și: Pompierul SMURD care a salvat un nou-născut de la moarte: ”Trăiește, doamnă! O să fie bine”
- Surse: bzi.ro, impact.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com