Studii recente au demonstrat legatura directa dintre complicatiile din timpul sarcinii si afectiunile cardiovasculare de mai tarziu ale mamei.
De exemplu, un studiu realizat in anul 2011 in SUA, pe un esantion de 15.000 de femei care au fost insarcinate in perioada 1957-1967 in Oakland (California) si au avut diverse probleme (printre care toxemie gravidica, nivel scazut al hemoglobinei din sange, nastere prematura), a demonstrat faptul ca 368 dintre ele au decedat ulterior din cauza unor boli de inima. Printre problemele care au contribuit la acest rezultat s-au numarat urmatoarele "combinatii", pe care specialistii le considera extrem de periculoase: un nivel ridicat al tensiunii arteriale pe parcursul sarcinii, diabetul, nivelul scazut al hemoglobinei (aceasta determina stresul inimii, obligata sa pompeze mai repede si mai mult sange in intreg corpul), obezitatea (indicele BMI mai mare sau in jur de 30).
Dintre complicatiile din timpul sarcinii care este cea mai frecventa si care poate provoca numeroase afectiuni cardiace (un studiu efectuat in acest an a demonstrat ca riscul unor boli de inima fatale, dezvoltate mai devreme de 60 de ani, se dubleaza sau chiar se tripleaza in cazul femeilor ce au suferit de toxemie) este preeclampsia (sau toxemia gravidica; apare cam dupa 20 de saptamani de sarcina si este marcata printr-un nivel ridicat al tensiunii arteriale si al proteinelor in urina. In cadrul acestei complicatii, cheaguri de sange pot ajunge in rinichi, in alte organe si chiar in creier).
Riscurile sunt cu atat mai mari pentru femeile care, in timpul sarcinii, au dezvoltat cel putin una dintre afectiunile enumerate mai sus, spune Barbara Cohn, medic si director al Institutului de Sanatate Publica a Copilului si de Studii Aprofundate (Berkeley, California).
Alti factori de risc, deloc neglijabili, care, in opinia specialistilor, pot contribui la dezvoltarea unor viitoare afectiuni cardiace ale mamei sunt: antecedente in familie in ceea ce priveste toxemia, mame care sunt adolescente sau au peste 40 de ani, sarcina gemelara, tendinta de a fi hipertensiva.
Cu toate acestea, ei nu omit sa faca urmatoarea precizare: vizitele regulate la medicul de familie si la medicul obstetrician permit identificarea timpurie a unor semnale ca ceva nu este in regula si pot diminua pericolele pentru acele femei care au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cardiace periculoase. Acestea pot fi consiliate cum sa-si adapteze stilul de viata, atat pe parcursul sarcinii, cat si ulterior si li se poate oferi tratamentul de care au nevoie.
In plus, asa cum este de parere si doctor Rita Redberg (profesor si director al Departamentului pentru servicii cardiovasculare pentru femei din Universitatea din San Francisco), medicii au datoria de a motiva tinerele mame sa se gandeasca la faptul ca micutii lor au nevoie de ele sanatoase. Astfel, acestea ajung sa fie mai receptive in a consulta medicul pentru a se asigura ca totul este in regula.
Surse:
http://www.parents.com/pregnancy/everything-pregnancy/pregnancy-complications-linked-to-heart-troubles-for-mama-later/
http://www.webmd.com/baby/news/20150921/pregnancy-complications-may-be-linked-to-later-heart-disease
http://www.parents.com/pregnancy/complications/preeclampsia/preeclampsia-facts/
http://www.preeclampsia.org/health-information/hellp-syndrome/148-views/367-pregnancy-complications-strongly-linked-to-heart-disease
Surse poze:
http://www.cdc.gov/ncbddd/heartdefects/images/dr-listening-heart-pregnant-500px.jpg
http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploads/sites/8/babyzone/2013/04/pregnant-woman-with-doctor-photo-420x420-ts-86502330.jpg
https://mydoctor.kaiserpermanente.org/ncal/Images/womens_health_tcm28-472085.jpg