Ca urmare a faptului că la nivel mondial, 70% din cadrele medicale sunt femei (majoritatea asistente medicale), acestea se află la un risc mult mai ridicat de a contracta coronavirusul, spre deosebire de bărbați. Cadrele medicale sunt cele care au cel mai mult contact cu persoanele contaminate, asistentele cu precădere. Asistentele sunt cele care sunt nevoite să recolteze sânge, să efectueze diverse teste și să intre cât mai mult în contact cu pacienții, motiv pentru care riscul de expunere crește substanțial.
Totodată, stresul cauzează deficiențe organismului, iar acest lucru se reflectă în sistemul imunitar, slăbit, motiv pentru care, din nou, femeile sunt mai predispuse bolilor infecțioase, ca urmare a nivelului mai mare de stres pe care îl au.
O problemă reală o au și femeile gravide, care încă nu știu exact ce se va întâmpla sau ce se poate întâmpla cu bebelușul, după naștere. Mai multe studii au concluzionat faptul că este puțin probabil spre deloc, ca virusul COVID-19 să se transmită de la mamă la făt, însă nu se cunoaște nicio altă modalitate prin care acesta ar putea afecta copilul, mămica fiind infectată. Există observații clinice realizate în urma infectării cu tulpinile MERA și SARS ale coronavirusului, în urma cărora s-a concluzionat faptul că au existat avorturi spontane sau nașteri premature.
În vreme ce în urmă cu câteva zile apăreau tot mai multe articole care concluzionau faptul că bărbații sunt cei mai predispuși la infectarea cu coronavirus (vezi AICI și AICI), tot mai multe statistici demonstrează că, de fapt, femeile sunt cele mai expuse la acest virus din simplul fapt că un procent de peste 70% din cadrele medicale este reprezentat de femei.
Surse: nytimes.com, weekly.chinacdc.cn
Surse foto: istockphoto.com