O echipă de medici de la Universitatea Copenhaga, din Danemarca a decis să realizeze o cercetare mai amănunțită asupra filtrelor UV din loțiunile de protecție solară utilizate în Statele Unite și Europa. Studiul s-a desfășurat într-un laborator, cu spermatozoizi donați care au fost testați într-un mediu asemănător interiorului trompelor uterine.
Oamenii de știință au urmărit modul în care filtrele UV afectează conținutul de calciu din sperma analizată. Mineralul este esențial pentru ca spermatozoizii să-și îndeplinească ciclul normal. Astfel, au ajuns la concluzia că 13 astfel de filtre influențează fertilitatea. Mai mult decât atât, 9 dintre acestea mimează efectele hormonului feminin, progesteronul afectând astfel mobilitatea spermatozoizilor.
"Aceste rezultate prezintă un anumit grad de îngrijorare și ar putea fi răspunsul pentru cazurile de infertilitate inexplicabilă. Studiile noastre sugerează ca agențiile de reglementare să acorde mai multă atenție efectelor pe care filtrele UV le au asupra fertilității, înainte de aprobarea produselor", a declarat Niels Skakkebaek, coordonatorul studiului de la Universitatea Copenhaga.
Rezultatele cercetărilor nu ridică încă un semnal se alarmă pentru oameni, din moment ce nu s-au efectuat testări pe oameni. Însă, există multe alte aspecte de cercetat cu privire la acest aspect.
Surse: sciencealert.com, sciencedaily.com, modernmedicine.com.