Un copil care suferă și caută constant dragostea părinților săi manifestă răni pe care le putem observa cu ușurință cu ochiul liber. Poate că vă întrebați cum ar putea cineva să nu își iubească propriul copil, sau să nu aibă grijă de el, însă o astfel de situație poate avea o varietate de explicații.
Una dintre cele mai comune explicații constă în faptul că acel copil cel mai probabil nu a fost un copil dorit. Deși părinții s-au obișnuit cu sarcina în sine și cu ideea de a avea un copil, senzația de copil nedorit și sentimentele negative se transmit cu ușurință celui mic. Ca drept urmare, pot apărea situații de abuz emoțional sau chiar fizic.
Există cazuri fericite, în care părinții realizează aceste lucruri și cu puțin ajutor, se pot redresa, însă totodată există și cazurile mai puțin plăcute, de negare. Părinții își neagă sentimentele negative față de copil, precum și comportamentele negative, pe care le justifică de cele mai multe ori prin argumente de genul: „am făcut-o pentru binele lui".
Învinovățirea copilului
Probabil că replica „nu știu ce să mai fac cu el, nu mă ascultă deloc" ne este tuturor familiară. Este normal să avem zile proaste și este normal ca, uneori, să ne simțim și copleșiti. Din păcate, pentru anumite persoane o astfel de zi proastă are loc în fiecare zi și tot din păcate, foarte puțini dintre noi suntem capabili să înțelegem că un copil simte când este judecat, blamat și nedorit.
A-i spune copilului în fiecare zi că nu face nimic bine și nu este ascultător, nu va face în cele din urmă nimic altceva în afară de a-i construi o rană adâncă și de a-i implanta sentimente de inutilitate și de vină permanentă.
În anumite cazuri, părinții ajung să ceară foarte mult de la copiii lor, care din varii motive nu pot îndeplini acele cerințe și ajung să fie certați și lipisiți de apreciere.
Ce se întâmplă cu un copil atunci când nu este iubit?
Iubirea este motorul care pune în funcțiune relația dintre părinți și copii, iar în momentul în care copilul nu este iubit, suferința nu întârzie să apară. Ca drept urmare, un copil care suferă de acest lucru ar putea să:
1. Dezvolte frici și fobii
2. Devină impulsiv sau furios
3. Devină instabil emoțional
4. Dezvolte anxietate puternică
5. Piardă capacitatea de concentrare
6. Se facă „nevăzut" (mereu ascuns, mereu tăcut)
7. Piardă abiliățile sociale
Un copil privat de dragoste va deveni suspicios, confuz și inconfortabil în jurul oamenilor. Uneori pot fi extrem de încăpățânați, sau la polul opus, pot manifesta dorința de a face pe plac oricui, în permanență, doar pentru a primi atenția de care au nevoie și a fi iubiți.
Cu siguranță niciun părinte nu este perfect, însă a da viață unui copil presupune un munte de efort permanent și de iubire.
Citește și: 4 studii care dezvăluie cum afectează lipsa de iubire dezvoltarea copilului
Surse: powerofpositivity.com, themindsjournal.com, exploringyourmind.com