Premiera care marchează „Luna lui Ion Creangă“ este „Amintiri din copilărie“, în regia lui Dan Tudor. În perioada următoare, „Amintirile“ se vor vedea pe scena Sălii Mari din Str. Piața Amzei nr. 13 pe 16, 23 și 30 martie, de la orele 18, 11, respectiv 18. Sala Mare va găzdui și așteptatul spectacol-colaj „Creanga prin povești“, care a deschis ediția de anul trecut, dar și o mulțime de alte reprezentații care au la bază nu doar textele popularului autor, ci și basme sau piese din literatura universală ori întâmplări din realitatea socială.
Un loc important în evenimentul dedicat celebrului scriitor îl ocupă întâlnirile interactive coordonate de actori ai Teatrului Ion Creangă. Prin intermediul lor, copiii vor avea posibilitatea să înțeleagă mai bine poveștile, pățaniile prin care trece Nică, să devină la rândul lor personaje, să schimbe finalul conform propriilor viziuni și, nu în ultimul rând, să creeze diverse obiecte inspirate din recuzita universului din „Amintiri“. Se anunță un anotimp plin de inspirație pentru micii spectatori, să îl primim cu bucurie!
PROGRAM MARTIE 2024
Hainele cele noi ale împăratului (3-6)
07.03 & 14.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat, are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat; toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză. Spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine. Și un final neașteptat, pe care copiii și părinții vor trebui să îl descurce, pentru a salva Împărăția.
Jack și vrejul de fasole (5+)
08.03, ora 18:00 & 24.03, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Dacă ar ști Jack spre ce tărâmuri fantastice pot duce niște banale boabe de fasole… De-abia așteptăm să descoperiți și voi acest spațiu magic! Jack ne învață că inocența nu înseamnă naivitate, așa cum mai auzim spunându-se, ci înseamnă forță și curaj. Iată două arme suficient de puternice cu care putem îmblânzi lumea din jur!
Punguța cu doi bani (3-6)
09.03, ora 11:00 & 21.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Deși a fost scrisă acum aproape 150 de ani, povestea lui Ion Creangă continuă să aibă același farmec și același impact asupra cititorilor. Punerea ei în scenă, în regia Gabrielei Dumitru, îi reconfirmă dinamismul și potențialul interactiv – vom cânta, vom râde și ne vom distra alături de un cocoș simpatic și companionii săi. S-a auzit cumva Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!? E timpul să-nceapă spectacolul!
La cireșe – Atelier de teatru și bricolaj (4+)
Coordonator: Nicoleta Rusu
09.03 & 31.03, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)
Aveți vreo amintire acum pe care vreți să o țineți minte toată viața? Ei bine, Ion Creangă a avut câteva pe care le-a așternut în scris ca să încânte generații întregi de copii. La atelierul de teatru și bricolaj „La cireșe“ cei mici se vor aventura prin poveștile lui Ion Creangă și împreună îl vor ajuta pe Nică să fure poame din cireșul mătușii sale.
TILL (6+)
09.03 & 23.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
„TILL“ este un spectacol cu o poveste pentru absolut toți copiii, mai ales pentru cei care nu au pic de astâmpăr. Este, de asemenea, plin de aventuri fascinante și halucinante, amuzante și coregrafiate. În fond, se adresează tuturor vârstelor. Finalul nu va fi lipsit de o morală, el le va da micilor spectatori de gândit și va fi rostit sub forma unei interogații, iar răspunsul le va aparține în totalitate.
Aventurile lui Săgeată (6+)
10.03 & 31.03, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Personajul Săgeată este o minge dezumflată și abandonată de către proprietarul său. Singur și lipsit de utilitatea pentru care era cândva prețuit, el își dă seama că viața lui nu se poate termina în acest punct. Trebuie să îl revadă pe cel căruia i-a aparținut! În peripețiile sale, Săgeată va descoperi „universul“ parcului, un univers vast, plin de mituri și legende, care nu ne este accesibil nouă, oamenilor. Va realiza cât de importanți sunt prietenii și de ce încrederea în cei apropiați îți poate schimba destinul. Dar, cel mai important, va conștientiza valoarea celei de-a doua șanse și implicit eforturile pe care aceasta le presupune.
Fata babei și fata moșului – Atelier de teatru (4+)
Coordonatori: Vera Linguraru și Oliviu-Cristian Bughiu
10.03 & 24.03, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)
În atelierul de teatru „Fata babei și fata moșului“, copiii vor face parte din povestea lui Ion Creangă de mulți știută, a celor două fete – una mai harnică, iar cealaltă mai leneșă. Atelierul plin de interactivitate va veni și cu un element surpriză: cei mici vor fi cei care vor alege finalul poveștii.
Visul unei nopți de vară (6+)
10.03 & 31.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Ce poate fi mai frumos decât un vis de vară în miez de noapte? Când lumea oamenilor și cea a ființelor magice se întâlnesc într-o pădure fermecată, oare ce poate să iasă? O poveste haioasă, plină de poezie, cu eroi pe care de îndată îi veți îndrăgi. Ei vor fi ghidați în poveste de trei ființe atotputernice – Titania, Oberon și Puck –, aflați și ei într-un alt fel de conflict. Astfel, întâmplări peste întâmplări veți afla, fapte multe veți avea de vă amuza, în a noastră comedie clasică, „Visul unei nopți de vară“, adaptată după William Shakespeare, pe înțelesul celor mici!
Păcală și Tândală (3-6)
15.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Unde-s doi frați puterea crește, iar peripețiile par să nu se mai oprească – cel puțin asta se întâmplă în cazul lui Păcală și Tândală. Important este că se au unul pe altul și că împreună vor reuși să treacă prin tot felul de obstacole, unele mai amuzante decât altele și fiecare dintre ele cu lecția sa. Și, chiar dacă finalul întâmplărilor îi așază la casa lor, iar procesul de maturizare pare să se fi împlinit, vom vedea că încă mai este loc de surprize. Oare la ce trăsnăi vom mai asista?
Fata babei și fata moșului (3-6)
16.03, ora 11:00 & 28.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este întotdeauna răsplătită. Povestea lui Ion Creangă tocmai despre bunătate ne învață. Fata moșului, curată la suflet, va câștiga în călătoria ei inițiatică mulți aliați, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, va rămâne singură și fără ajutor.
La scăldat – Atelier de teatru și bricolaj (4+)
Coordonator: Nicoleta Rusu
16.03 & 30.03, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)
Cu toții ne-am gândit la un moment dat să lipsim de la școală și să dăm fuga la distracție. La atelierul de teatru și bricolaj „La scăldat“ cei mici vor pătrunde în amintirile lui Creangă și o vor întâlni pe mama lui Nică alături de care vor crea un obiect frumos decorat din lână toarsă.
Amintiri din copilărie (6+)
16.03 & 30.03, ora: 18:00, 23.03, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații, Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții care vor revigora spațiul satului idilic românesc. Spectacolul „Amintiri din copilărie“ le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va dezvălui aspecte ale copilăriei, pe care, poate, nu le-au descoperit încă. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.
Mica sirenă (4+)
17.03, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Să explorăm împreună misterioasa, dar fermecătoarea lume a apelor! Ne ghidează o sirenă, a cărei poveste romantică a învins timpul și a topit obstacole ce păreau de netrecut. În marea ei dorință de a-și împlini iubirea, Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, este nevoită să facă sacrificiul suprem – renunță la suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Dar când în joc sunt dragostea și găsirea sufletului pereche, nici un sacrificiu nu este prea mare.
Harap Alb – Atelier de teatru (4+)
Coordonatori: Vera Linguraru și Oliviu-Cristian Bughiu
17.03, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)
Cu toții îl cunoașteți pe Harap Alb, dar oare știți prin ce a trecut în drumul său către Verde Împărat? La atelierul de teatru „Harap Alb“, fiecare copil va deveni unul dintre personajele basmului scris de Ion Creangă și, rând pe rând, vor trece prin întregul șir de întâmplări. Acest atelier face parte din seria dedicată poveștilor lui Creangă și a fost realizat exclusiv pentru evenimentul „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.
O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (6+)
17.03 & 24.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce - cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere - Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa, se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje magice. Drumul lui e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.
Creanga prin povești (3-6)
22.03, ora 18:00 & 30.03, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
„Creanga prin povești“ este un spectacol-colaj, de-a lungul căruia spectatorii vor călători în universul poveștilor scrise de Ion Creangă. Vor cunoaște cele mai diverse tipologii de oameni, dar și animale vorbitoare sau personaje de basm, cum ar fi Făt-Frumos. Se vor amuza pe seama pățaniilor din „Prostia omenească“, vor învăța ce înseamnă buna credință în „Fata babei și fata moșului“ și vor afla adevărul așa cum apare în „Povestea porcului“.
Punguța cu doi bani – Atelier de teatru (4+)
Coordonatori: Valeria Stoian și Ciprian Niculae
23.03, ora 11:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)
Cucurigu boieri mari, dați punguța cu doi bani? Pornind de la povestea clasică „Punguța cu doi bani“, la atelierul cu același nume cei mici vor trece prin peripețiile cocoșului moțat, iar surpriza constă în faptul că de data aceasta ei vor decide finalul poveștii. Acest atelier face parte din seria dedicată poveștilor lui Creangă și a fost realizat exclusiv pentru evenimentul „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.
Ursul păcălit de vulpe (3-6)
29.03, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Un urs flămând întâlnește o vulpe vicleană, ca toate vulpile. Grămada de pește din jurul acesteia îl face pe urs să poftească la hrana vecinei sale. Însă, o baltă întreagă doar pentru el sună mai bine decât un singur pește. Din gelozie pentru coada frumoasă despre care se vorbește în toată pădurea, vulpea îi plănuiește acestuia o farsă. Despre cum l-a păcălit vulpea pe urs ne va povesti chiar peștele, mărul discordiei. Lăcomia și falsa prietenie îi vor da ursului din poveste o lecție pe care nu o va uita prea curând.
Descoperă mai multe:
→ Facebook.com/TeatrulIonCreanga
→ Instagram.com/TeatrulIonCreanga
→ Youtube.com/TeatrulIonCreanga
→ Casa de Bilete – tel. 0767 934 374