Medicii din Carolina de Sud s-au confruntat cu un caz rar în lume; așa de rar încât au fost înregistrate numai 35 din anul 1900. O fetiță s-a născut cu două guri. Cum a fost posibil? Aparent, această malformație a apărut în urma unei sarcini gemelare, în care unul dintre bebeluși s-a oprit din evoluție și a fost absorbit de geamănul sănătos.
Sursa foto: sciencealert.com |
În timpul ultimei ecografii de trimestrul trei medicii au observat o mică excrescență pe partea dreaptă a feței bebelușului, dar nu se puteau pronunța asupra naturii sale. După naștere au observat că era vorba despre o a doua gură, complet dezvoltată. Aceasta prezenta buze, dinți și limbă, care se mișca în sincron cu limba principală.
Din fericire, cea de-a doua cavitate bucală nu afecta nici respirația, nici capacitatea fetiței de a se hrăni; cele două cavități nu erau conectate. Medicii au operat gura secundară când bebelușa a ajuns la vârsta de 6 luni. În timpul intervenției specialiștii au îndepărat țesut osos, muscular, membrană bucală, o glandă salivară și 6 dinți dezvoltați în gingie, în timp ce au încercat să nu afecteze niciun nerv facial.
Sursa foto: sciencealert.com |
Duplicarea craniofacială este o malformație foarte rară, în care un bebeluș se naște cu porțiuni ale feței duplicate, de regulă în jurul gurii. De-a lungul timpului, s-a descoperit că este mai des întâlnită la fete, dar motivul încă rămâne necunoscut.
Surse: sciencealert.com, newshub.co.nz.