Miercuri, Ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi a dezinfectării obligatorii a mâinilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în perioada stării de alertă. Masca va deveni obligatorie în orice spațiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.
Cu toate acestea, de la regulă fac excepție câteva categorii. Dintre acestea, enumerăm:
a) angajatul care este singur în birou sau care lucrează într-un birou unde există o distanță de minimum 2 metri între salariați, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţîn la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor;
b) persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoanele care desfăşoară activitaţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
f) elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare
g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
„Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil). În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu)”, a transmis Nelu Tătaru.
Foarte important de menționat este faptul că eficiența măștilor crește atunci când se igienizează în mod corespunzător și mâinile, iar pe această cale, Ministrul Sănătății recomandă: „Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). Masca de protecţie trebuie să acopere atât gură cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori această s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun. După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spaţiu special amenajat, preferabil cu capac, operaţiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măştilor medicale”.
Sursa: republica.ro
Surse foto: istockphoto.com