Vântul a început să se intensifice în mod drastic, iar în unele locuri s-au inregistrat fenomene neobișnuite pentru iarnă. Ninsorile au fost însoțite de tunete și fulgere, iar ocazional s-a putut observa și grindină. În zonele înalte de munte se anunță peste o sută de kilometri pe ora la rafală, până la ridicarea codului galben din această seară.
Vremea a început să se înrăutățească serios de luni seara, în Cluj Napoca. Un vânt puternic a avariat mai multe autoturisme și a făcut ravagii prin oraș. DIn fericire, nu au existat victime. Vijelia a ajuns și în Caransebeș, unde a fost cod portocaliu de vreme severă. Acoperișul unui atelier auto a fost aruncat peste trei mașini.
În Petroșani, oamenii au asistat la un adevărat fenomen meteorologic: ninsoarea a fost însoțită de tunete și fulgere, iar același lucru s-a întâmplat și pe Muntele Mic din Caraș Severin. În Arad, localnicii au filmat drumuri acoperite complet de grindină. Situații similare au fost întâlnite și in Maramureș.
„Are legătură, dar în mică parte, pentru că, repet, pe noi nu ne-a traversat un front atmosferic principal al acelei vaste arii depresionare de origine nord atlantică, ci o periferie frontală. Ăsta este și motivul pentru care la noi intensificarile vântului nu au fost la intensitatea celor ce s-au înregistrat în țările din Europa Centrală”, menționează un meteorolog ANM.
Furtuna Ciara a lovit prima dată sâmbătă după-amiază, în Iralanda. S-a indrepat apoi spre Marea Britanie și ulterior și-a făcut drum spre nord-vestul Europei. Furtuna a ajuns și în Germania și Polonia, unde a produs daune severe.
În România, turbinele eoliene au generat pe 8 februarie peste 20% din energia electrică produsă în mod normal. În perioada codurilor de vânt extrem, turbinele au fost oprite de operatori, pentru că există pericolul ca acestea să fie avariate.
Duminică producția a fost aproape zero. Repornirea lor la capacitate totală s-a făcut abia luni.
Surse: stirileprotv.ro, youtube.com
Surse foto: captura video