Noile cercetari au fost conduse de profesorul si neurologul Paul Zak de la Universitatea Claremont Graduate din California. Studiul a fost realizat pe 10 caini si 10 pisici. Medicul a luat monstre de sange de la subiecti inainte ca acestia sa interactioneze cu stapanii lor. A efectuat teste pentru a descoperi nivelul de oxitocina al fiecaruia si apoi le-a comparat.
"Oxitocina este un transmitator neurochimic al atasamentului. Este o substanta produsa de creierul nostru atunci cand avem sentimente pentru cineva. Este acel lucru care sudeaza legatura dintre mama si copil", a declarat Paul Zak pentru HuffingtonPost.
Aparent, oamenii produc oxitocina atunci cand au parte de experiente positive. Astfel, cand un individ are parte de o experienta placuta cu un strain, creierul sau produce oxitocina intre 15 si 20%. Procentul creste la valoarea de 25 - 50%, atunci cand interactioneaza cu o persoana cunoscuta. Nivelul de oxitocina depaseste valoarea de 50% atunci cand individul iubeste cu adevarat.
Astfel, conform acestor calcule, rezultatele testelor facute pe animale au dezvaluit o diferenta foarte mare intre animalele de companie. In timp ce cainii au avut nivelul oxitocinei la 57,2%, creierul pisicilor a produs doar 12%.
"Cainii chiar isi iubesc stapanii. Practic, creierul lor le spune ca ar trebui sa ne iubeasca", a completat cercetatorul.
Paul Zak este de parere ca rezultatul pisicilor a fost influentat si de mediul in care au facut experimentul. Laboratorul sau nu a fost un mediu familiar pentru micile feline. Ele s-au aflat intr-o situatie mai stresata decat cainii. Daca studiile s-ar fi facut in confortul casei lor, rezultatele ar fi putut fi mai mari.
Surse: independent.co.uk, huffingtonpost.com, metro.co.uk.