Învățătoarea merge 14 kilometri pe jos
Cu toate acestea, elevii celei mai mici școli din România s-au întors, săptămâna această, în bănci. Dintr-un reportaj realizat de Digi24 aflăm că în fiecare dimineață ei merg pe jos zeci de minute pe o stradă neasfaltată, plină de noroi și mocirlă, pentru a ajunge la ore.
La rândul sau, învățătoarea Ana Masnița parcurge zilnic pe jos câte 14 kilometri, indiferent de anotimp. Știe că este singura care le poate oferi celor mici șansa la educație: „Mi-s dragi copiii și trebuie să fac efortul ăsta, că mi-s dragi copii, trebuie să urc la la ei, că-s micuți”, explică femeia.
Foto: Facebook TVR1
Pe 8 februarie, în prima zi de cursuri, doar patru din cei șase elevi înscriși la această școală au reușit să ajungă la ore. Erau fericiți că, după atâtea luni, se reîntâlnesc și că s-au reîntors în bănci! Ei se numără printre elevii care nu au făcut școală online în pandemie, fiindcă în sat nu există semnal la telefon și foarte puține case au electricitate. S-a făcut, însă, schimb de materiale școlare, după cum explică Mihai Cin, directorul școlii.
„E mult mai benefic că iau contact cu învățătoarea, acolo nu am putut asigura online, pentru că nu avem semnal, dar s-a făcut schimb de materiale, s-a luat legătura permanent cu cei 6 copii de acolo”, explică acesta, potrivit Digi24.
Școala din Cornăţea funcționează de mai bine de 60 de ani și dacă nu ar fi fost așa, copiii de aici nu ar fi terminat nici patru clase. Abia din 2015 unitatea de învățământ are electricitate, iar asta datorită unei asociații non-guvernamentale care a montat panouri solare pe școală, dar și pe casele în care trăiesc elevii. Cea mai apropiată școală gimnazială se află la la 10 km distanță, în comuna Poienile de sub Munte, însă microbuzul școlar nu ajunge și la casele copiilor din acest sat.
- Surse: Digi24.ro, educatieprivata.ro, satmareanul.ro
- Sursă foto principală: Facebook
Surse foto: Facebook