Pe parcursul a aproximativ șase luni, CDC a primit peste 325.000 de rapoarte ale femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Dintre acestea, peste 8.200 erau însărcinate. Ulterior, CDC a descoperit o serie de vești bune și o serie de vești proaste.
O veste bună este că în rândul femeilor însărcinate riscul de mortalitate din cauza coronavirusului nu pare a fi mai mare decât în alte grupuri. Vestea proastă este că se pare că sunt mult mai susceptibile în a se îmbolnăvi extrem de rapid și de a dezvolta complicații care necesită spitalizare imediată.
Mai exact, femeile însărcinate au avut de 5,4 ori mai multe sanse de a fi internate și de 1,7 ori mai multe sanse de a fi conectate la un ventilator. Cu toate acestea, CDC a spus că aceste rezultate ar trebui interpretate cu prudență, deoarece este posibil ca unele dintre aceste femei să fie spitalizate din cauza problemelor legate de sarcina lor și nu neapărat de COVID-19.
În ciuda simptomelor mai grave observate la femeile însărcinate cu COVID-19, nu a existat nicio diferență în riscul de deces între femeile însărcinate și cele care nu sunt gravide. Decesele au avut loc la 0,2% din ambele grupuri.
Această constatare se potrivește aproximativ cu cea a unui studiu recent revizuit, publicat în jurnalul Obstetrică și Ginecologie, care a raportat de asemenea știri similare cu privire la rata de mortalitate a gravidelor infectate cu COVID-19.
Cercetătorii de la cinci centre medicale din New York au urmărit peste 240 de femei însărcinate în al treilea trimestru cu infecție COVID-19 confirmată de laborator. La internare la spital, aproximativ 60% dintre femei nu aveau simptome COVID-19. Majoritatea acestui grup a rămas asimptomatică pe parcursul nașterii, numărul mai mic progresând până la simptome COVID-19 ușoare sau severe și doar una dintre femei devenind grav bolnavă. Nu au existat decese.
„Rezultatele noastre confirmă datele observaționale conform cărora infecția cu SARS-CoV-2 este asociată cu mult o morbiditate și mortalitate scăzute, în sarcină, în comparație cu epidemiile anterioare de coronavirus, SARS-CoV-1 și MERS", a declarat Dr. Rasha Khoury, MD, MPH, a medic de obstetrică și ginecologie la Montefiore Health System și Albert Einstein College of Medicine.
Cu toate acestea, un procent de femei aflate în studiu au prezentat simptome grave. Puțin peste un sfert au avut simptome ușoare, 26% au avut COVID-19 severă și 5% au fost bolnave în stare critică. Mai puțin de 10% au ajuns la Terapie Intensivă și 9% au fost intubate.
Având în vedere posibilitatea ca femeile însărcinate să întâmpine unele dintre aceste probleme grave, spitalele trebuie să fie pregătite cu paturi adecvate, ventilatoare și furnizori de îngrijiri critice, deoarece pacienții, chiar și cei inițial asimptomatici, pot progresa rapid către simptome severe și critice, spun specialiștii .
„Este important să recunoaștem rolul critic al monitorizării, indiferent de lipsa inițială a simptomelor”, a mai adăugat Khoury.
Sursa: abcnews.go.com
Surse foto: istockphoto.com