Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella în mai multe magazine din țară. Majoritatea au fost pulpe și pipote de pui congelate importate din Polonia. Analizele de laborator au arătat că sunt infestate cu salmonella enteritidis, o bacterie extrem de periculoasă pentru organism. Cea mai mare cantitate a fost găsită în două dintre lanțurile de hypermarketuri prezenta la noi în țară.
”Avem peste 60 de tone de carne de pasăre contaminată retrasă de la raft. Am identificat unul din tipurile de salmonella periculoase, salmonella enteritidis, care provoacă toxinfecții extrem de grave la copii și vârstnici. Mesajul este unul de avertizare gravă către supermarketuri pentru că s-a constatat în ultima perioadă un aflux extraordinar de mare de carne de pasăre din Polonia. Dacă continuăm aceste lucruri, Romania va încerca de la intrarea în țară, în vamă, oprirea acestor mărfuri, până la ieșirea buletinelor de analize”, declară Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA pentru Știrile ProTV.
Conform ANSVSA o tonă din această carne contaminată a fost comercializată către consumatorul final. De aceea trebuie ”să ne asiguram că tratam termic foarte bine carnea de pasăre pentru că prin tratament la peste 70 de grade, câteva minute, această bacterie se distruge.”, adaugă Mihai Ponea.
Lanțurile de magazine unde a fost comercializată carnea de pui contaminată cu salmonella asigură consumatorii că urmează cu strictețe toți pașii pe care inspectorii sanitar-veterinari îi impun. Autoritățile vor efectua controale și în perioada următoare, mai ales că în ultimele 2 luni a crescut mutl importul de carne de pui, ceea ce duce la astfel de alerte alimentare dese, urcând de la 5 cazuri de loturi infestate cu salmonella acum două luni, la peste 20 de astfel de alerte în ultimele 60 de zile.
Ce trebuie să știi despre Salmonella
- Salmonella este o bacterie patogenă, localizată în intestin,
- Este responsabilă de declanșarea unor boli infecțioase precum toxiinfectii alimentare, paratifos, febra tifoida.
- Se găsește de obicei în carnea crudă și ouă.
- Infecția cu salmonella cauzează dureri abdominale, stări de greață, vărsături și o stare generală de apatie care poate dura de la 4 până la 7 zile.
Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
Astfel că trebuie să te ferești de această bacterie urmând câteva reguli de siguranță importante:
- gătește carnea bine, mai ales cea de pasăre de curte
- nu mânca și nu bea alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat
- nu manca si nu bea alimente din surse nesigure
- spală bine ouăle cu apă și săpun înainte de a le folosi
- spală bine fructele și legumele
- dezinfectează cât mai des zonele din bucătărie și ustensilele pe care le folosești pentru a manipula carnea crudă (există pericolul contaminării încrucișate, când sucurile din carnea crudă vin in contact cu alimente gata pregatite pentru consum, cum ar fi salate)
- spală mâinile cu apă și săpun de fiecare dată când treceți de la prepararea unui produs la prepararea altuia
- spală mâinile cu apă și săpun de fiecare dată când atingeți un animal, carne crudă sau fecale de animal sau om (când schimbați litiera pisicii, adunați fecale de cățel la plimbare sau schimbați scutecul bebelușului)
Surse: Digi24, Stirile ProTV, Realitatea, Observator