Cum decurge o vizita la medicul dermatolog
Consultul dermatologic
Diagnosticul este in majoritatea cazurilor exclusiv clinic, adica pe baza examinarii pielii si a leziunilor deja aparute. Acneea apare, in principal, din cauza schimbarilor hormonale firesti care au loc la varsta pubertatii.
In unele situatii, medicul poate solicita analize de sange pentru a clarifica un diagnostic mai dificil sau pentru a exclude contributia altor factori la apari?ia acneei. Alteori, analizele pot fi solicitate in vederea evaluarii siguran?ei utilizarii unor tratamente orale.
Tratamentul
In functie de severitate, tratamentul poate fi local, combinat - local si oral si rareori exclusiv oral. Pentru a controla leziunile, sunt necesare cateva luni de tratament. Pentru a consolida rezultatul, mai ales la adolescenti, tratamentul poate dura si ani, dar acest lucru nu reprezinta o problema, medicamentele folosite avand un profil remarcabil de siguranta chiar si in utilizarea pe termen lung. Un exemplu in acest sens il constituie tratamentul local cu un produs care combina efectul antiinflamator si antibacterian al eritromicinei cu zinc si care are o eficienta ridicata in formele de severitate usoara sau moderata de acnee inflamatorie si un profil bun de siguranta.
Este foarte important ca tratamentul sa fie urmat in mod regulat. Un studiu realizat de cercetatorii de la Wake Forest University a aratat ca tinerii cu acnee tind sa utilizeze foarte neregulat medicamentele prescrise. Acelasi studiu a aratat ca o buna metoda de a le aminti tinerilor sa urmeze tratamentul asa cum le-a fost recomandat, este prin e-mail-uri sau SMS-uri saptamanale. In schimb, implicarea parin?ilor in a le reaminti copiilor lor sa utilizeze tratamentul a avut, in majoritatea cazurilor, un efect negativ.
Evolutie
Acneea poate reveni, iar riscul este cu atat mai mare cu cat tanarul nu a trecut de varsta adolescentei. Riscul reaparitiei se mai coreleaza si cu severitatea si extinderea leziunilor. In toate cazurile insa, exista mijloace terapeutice adecvate, prescrise doar de medicul dermatolog.
Act smart, be cool! 2012
SRMEDCC (Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala) continua in 2012 campania Act smart, be cool!, prin care isi propune sa-i informeze pe tineri despre pericolele netratarii la timp sau ale tratarii incorecte a acneei. Act smart, be cool! se va desfasura in perioada august - decembrie 2012 si il are ca ambasador pe Liviu Teodorescu, membru LaLa Band. Anul acesta, medicii parteneri ai campaniei se vor intalni cu aproape 1.500 de elevi din Bucuresti, Targu Mures si Sibiu, vor oferi sfaturi pe forum si informatii supervizate pe site-ul www.getcool.ro.
Despre SRMEDCC:
Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala (SRMEDCC), afiliata la Uniunea Societatilor de Medicina Estetica din anul 2000 si la Societatea Internationala de Chirurgie Dermatologica, se implica activ in semnalarea si dezbaterea problemelor de dermatologie cosmetica si chirurgicala, organizand anual Conferinta Nationala de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala.