De-a lungul timpului, oamenii de știință au analizat modul în care microbiomul intestinal și vaginal al mamei pot să ducă la îmbunătățirea imunității copilului și să-l predispună mai puțin riscului de a dezvolta maladii auto-imunesau sau de a deveni obez. S-a constatat că venirea în contact cu bacterii provenite din microbiomul vaginal și intestinal al mamei, prin nașterea naturală și alăptare, pot îmbunătăți microbiomul intestinal al bebelușului, îi vor întări imunitatea și îi vor stimula metabolismul.
O altă constatare a specialiștilor a fost că laptele matern are aceste roluri când copilul este alăptat direct de la sân, că laptele pus în biberon sau într-o pompă pentru alăptare nu mai deține aceleași calități.
Studii efectuate în anul 2012 și publicate în revista „Cell" au evidențiat faptul că, pe parcursul sarcinii, microbiomul mamei evoluează și din acest motiv va crește numărul de bifidobacterii. Ele sunt cele care poartă numele de oligozaharide, fiind prebiotice speciale, cu ajutorul cărora bebelușul va putea să digere laptele matern.
Cei care au coordonat acest studiu au precizat că laptele matern este unic pentru că în el se regăsesc hormoni și anticorpi, iar dintre oligozaharide se remarcă cea numită fucozil-lactoza (2'-FL), utilă pentru a-l feri pe copil de boli infecțioase și de alergii.
Un alt studiu , care le aparține cercetătorilor danezi, a fost efectuat în anul 2014 și a demonstrat că laptele matern este cel care poate să-i furnizeze copilului cele mai valoroase bacterii pentru microflora intestinală, importante pentru un sistem imunitar puternic.
În luna februarie a acestui an, în revista „Cell" a fost publicat un studiu canadian care a adus în prim-plan faptul că laptele matern este cel mai valoros pentru microflora intestinală a copilului când provine direct de la sân.
Pentru a se ajunge la această concluzie s-a apelat la un grup de 393 de perechi de mame și bebeluși. Laptele pe care îl primeau aceștia provenea atât direct de la sân, cât și de la pompa de sân.
Coordonatoarea studiului a menționat că laptele pompat este mai bogat în bacterii bune și în alte substanțe valoroase decât acela praf. Cel mai bine este ca un bebeluș să aibă parte de alăptare, în condițiile în care va putea veni în contact și cu bacteriile de pe pielea mamei, putând să-și formeze o microfloră intestinală care să-l sprijine mai mult în funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Pentru ca bebelușii să beneficieze de o microfloră intestinală sănătoasă, primind lapte de cea mai bună calitate, experții recomandă să se evite, pe cât posibil, ca mamele să ia antibiotice și să includă în dieta lor alimente cu probiotice (iaurt, chefir, varză murată etc.).
Surse:
www.geneticliteracyproject.org, www.nytimes.com, www.sciencedaily.com