Din ce în ce mai mulți cercetători studiază și analizează care este efectul acestei "ore magice", atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și care este influența sa asupra nou-născutului și a mamei. În rândurile ce urmează, am încercat să sintetizez câteva dintre beneficii și să punctez câteva lucruri care mie mi se par pur și simplu uimitoare.
1. Nou-născuții asezaţi imediat după naștere pe pielea mamei plângmai puțin decât cei care sunt supuși procedurilor medicale. Diferența este de 15 secunde versus 900 de secunde (care înseamnă 15 minute - atât plânge nou-născutul separat de mamă!). Acest aspect a fost observat și urmărit de cercetătorii de la Healthy Children.
2. Un important studiu al COCHRANE Review a urmărit contactul precoce Skin-to-Skin între mamă și nou-născutul sănătos și a evaluat efectele sale, comparativ cu contactul standard (așezarea nou-născutului înfășat sau îmbrăcat în brațele mamei, în pătuț sau sub radiant de căldură) care se practică încă în câteva țări cum ar fi și România.
S-a demonstrat că imediat după naștere, temperatura sânilor mamei crește cu 1-2 grade Celsius pentru a-l încălzi pe nou-născut.
*Slide al Prof. Nils Bergman, pe care l-am pozat în cadrul Conferinței "Kangaroo Mother Care" la care am participat în Szeget, Ungaria, în noiembrie 2016 (denumirea de ‘kangaroo care' vine de la asemănarea cu felul în care cangurul își îngrijește puiul).
Astfel, nou-născutul nu mai are nevoie să fie încălzit artificial sub radiantul de căldură din sala de naștere sau neonatologie, ci corpul mamei este cel care acționează ca "termostat". Deci, contactul direct piele-pe-piele între bebe și mama sa îi asigură celui mic temperatura optimă, făcându-i, practic, mai ușoară adaptarea de la mediul intrauterin la cel extrauterin.
3. În primele 2 ore după naștere, reflexul de supt al bebelușului este cel mai puternic și de aceea, dacă el este pe pieptul mamei, reușește să inițieze singur alăptarea, atașându-se spontan la sân. Acest lucru creează premisele unei alaptari de succes.
4. Nou-născuții așezați pe pieptul mamei imediat după naștere parcurg, în mod natural și instinctiv, 9 stadii, printre care și inițierea alăptării și totul se finalizează cu somn liniștit, atât pentru mamă, cât și pentru bebe. Aceste 9 etape fiziologice prin care trece bebe imediat după ce s-a născut sunt: plânsul (imediat după naștere), relaxarea, trezirea, activitatea, cățărarea spre sân, odihna, familiarizarea cu sânul, atașarea spontană la sân și suptul, somnul. Aceste stadii au fost observate, studiate și promovate la nivel internațional de către cercetătorii de la Healthy Children și Karolinska Institute.
Citește continuarea articolul aici.
Te invităm la Conferinta „Ora Magica a Nou-Nascutului”! 11 Octombrie 2018, Bucuresti
Daca aceste informatii ti se par interesante, atunci cu siguranta vei dori sa afli mai multe detalii stiintifice despre nastere si prima zi din viata bebelusului tau. O poti face de la 3 specialisti internationali!
In plus, in cadrul Conferintei vom demonta MITURI si vei afla raspunsurile la o multime de intrebari:
– ce proceduri sunt recomandate la nastere pentru bebe si mama?
– care sunt nevoile nou-nascutului? Cum sa i le satisfacem?
– unde e mai bine sa doarma? in camera lui, in patutul lui, impreuna cu parintii…?
– cum si cand sa initiem alaptarea? Procedam diferit in caz de cezariana?
– care este cea mai buna pozitie de alaptare?
– ce trebuie sa stiu despre depresia post-natala? Cum o pot preveni?
… si alte lucruri extrem de interesante si importante pentru inceputul vietii puiului tau.
ATESTAT DE PUERICULTURA pentru tata la Conferinta „Ora Magica a Nou-Nascutului”!