Momentul adevărului: Sunt eficiente uleiurile esențiale pentru febră?

Momentul adevărului: Sunt eficiente uleiurile esențiale pentru febră?

Bianca Geica - Redactor Senior

Aproape că nu există părinte care să nu se îngrijoreze atunci când copilul său are febră. Adevărul este că, în astfel de situații, tindem să uităm că febra este, de fapt, un semn că organismul se apără fie împotriva infecțiilor bacteriene sau virale.

Febra are un rol important în combaterea bolilor infecțioase, iar medicii spun că, dacă cei mici au o stare generală bună și nu au alte manifestări, nu este cazul să întrăm în panică, ci doar să urmărim evoluția febrei. Antitermicele trebuie administrate la temperaturi mai mari sau când starea generală a copilului este modificată și apar și alte manifestări precum frisoane, deshidratare, stare de slăbiciune, dureri în tot corpul. În cazul copiilor, când temperatura măsurată intrarectal depășește 38.5ºC, putem interveni cu măsuri de scădere a febrei, la recomandarea medicului pediatru.

Alături de tratamentul prescris de acesta, mai putem apela și uleiurile esențiale pentru combaterea febrei. Anumite uleiuri esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate febrei și pot fi eficiente chiar și contra infecțiilor bacteriene sau fungice. Unele dintre ele au și proprietăți antivirale.

Află care sunt uleiurile esentiale indicate în caz de febră, dar și cum se folosesc corect, mai ales în cazul copiilor!

5 uleiuri esențiale pentru febră

Iată o lista de 5 uleiuri esențiale care pot ajuta la ameliorarea febrei și care nu ar trebui să îți lipsească din casă, în această perioadă:

Uleiul esențial de scorțișoară

Uleiul esențial de scorțișoară ar putea reduce febra ajutând corpul să scape mai repede de bacterii. De asemenea, potrivit unui studiu care a testat scorțișoara, cuișoarele, cardamomul și chimenul, scorțișoara este cea mai bună pentru a acționa împotriva bacteriilor, mai ales împotriva celor care nu sunt ușor de contracarat cu ajutorul antibioticelor obișnuite.

ulei esential de scortisoara soil romania

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de reducere a durerii, care pot fi de folos și când este vorba despre febră. De asemenea, uleiul de eucalipt poate ajuta și la diminuarea congestiei nazele și de la nivelul plămânilor. Poate fi de folos și pentru a curăța mucusul și flegma din corp, acțiuni care vor duce la ușurarea respirației, dar și la diminuarea tusei și a secrețiilor nazale.

ulei esential de eucalipt soil romania

Uleiul esențial peppermint

Uleiul esențial peppermint conține mentol, principalul ingredient în siropuri de tuse și în unguente ce se pot aplica pe piept pentru ameliorarea tusei. Uleiul esențial peppermint poate fi folosit pentru a răcori corpul și pielea în caz de febră, potrivit unui studiu realizat în 2018. De asemenea, despre uleiul esențial de peppermint s-a dovedit că reduce greața și voma ce pot fi asociate cu boala.

ulei esential de menta soil romania

Uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai, supranumit și „uleiul antiviral”, poate ajuta corpul să lupte cu infecția, având totodată și proprietăți antiinflamatorii. Un studiu din anul 2016 a arătat că uleiul acesta a fost capabil să amelioreze inflamația, roșeața, iritarea și durerile ce însoțesc alergiile pielii. Calmarea inflamațiilor de pe piele și din corp ar putea și ele să contribuie la reducerea febrei.

ulei esential de arbore de ceai soil romania

Uleiul esențial Frankincense

Uleiul esențial Frankincense (de tămâie) are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii, fiind util și în scăderea febrei, mai ales dacă este vorba și de o inflamație în organism. Acest tip de ulei esențial ajută și la ameliorarea afecțiunii responsabile de apariția febrei, acționând și ca un expectorant, ceea ce înseamnă că poate să reducă mucusul din nas, din gât și din plămâni. Poate fi de ajutor în caz de afecțiuni precum: răceală, gripă, astm, congestii sinusale, bronșită.

ulei esential de tamaie soil romania

Cum folosești uleiurile esențiale pentru febră

Acum că ai aflat care sunt uleiurile esențiale eficiente pe care le poți folosi împotriva febrei, este important să știi și cum se folosesc. În primul rând, uleiurile pure nu trebuie aplicate direct pe piele, ci întotdeauna diluate cu un ulei purtător (cum ar fi cel de migdale, de susan, de măsline) înainte de aplicare. Nu înghiți uleiurile esențiale și nu le folosi în preajma ochilor, întrucât pot apărea iritații.

În schimb, atunci când tu sau copilul tău aveți febră, inhalați uleiuri esențiale inspirând direct din sticlă sau adăugând câteva picături pe o dischetă de vată, pe o batistă sau pe o pernă înainte de culcare. Tot pentru a face inahaltii, mai poți adăuga uleiuri esențiale într-un vas cu apă caldă.

Mai poți încerca să le diluezi într-un ulei purtător și să le adaugi în apă de îmbăiere sau să le folosești la un masaj.

Uleiuri esențiale pentru febră la copii

Uleiurile esențiale conțin compuși activi puternici, așa că înainte de ale folosi pentru febra la copii, discută cu medicul pediatru. Nu toate uleiurile esențiale sunt indicate pentru cei mici, unele putând chiar provoca transformări hormonale în organism. De exemplu, uleiul esențial de lavandă și cel de arbore de ceai pot duce la acumularea de țesut mamar la băieți, dacă sunt folosite prea mult sau incorect.

Când este cazul să te adresezi unui medic în caz de febră la copii

În unele cazuri, febra poate fi simptomul unei boli serioase, iar bebelușii, copiii mici, vârstnicii și persoanele imunocompromise ar putea avea nevoie imediat de un tratament adecvat. În general, dacă este lăsată netratată febra poate duce la complicații. De exemplu, în cazul bebelușilor febra foarte mare poate duce la apariția convulsiilor, care se manifestă că un tremor generalizat al corpului.

Febra devine un motiv de îngrijorare, în special la copii, atunci când:

  • are valori de peste 38ºC la un sugar până în 3 luni;
  • are valori de peste 39ºC la un sugar între 3 și 6 luni;
  • persistă mai mai mult de 3-4 zile;
  • temperatura nu scade cu antitermicele uzuale;
  • apar semne de deshidratare, starea generală se înrăutățește;
  • febra este însoțită de manifestări cum ar fi o erupție pe piele, rigiditate a cefei, fotofobie, somnolență, vărsături frecvente, dificultăți de respirație.

Așadar, chiar dacă, de cele mai multe ori, febra nu ar trebui să reprezinte un motiv de panică pentru părinți, totuși nu trebuie ignorată, ci urmărită și tratată atunci când este însoțită și de alte manifestări.

Mai multe informații despre uleiurile esențiale și beneficiile acestora pentru sănătatea ta și a familiei tale, poți afla direct de pe site-ul www.soilromania.ro. Aici vei putea găsi o gamă variată de uleiuri esențiale pure, de o înaltă calitate, 100% Certificate Organic ECOCERT, care nu conțin SLS, uleiuri minerale, coloranți artificiali, parfumuri artificiale, parabeni sau silicon. În plus, vei avea parte de promoții permanente, astfel încât să-ți poți achiziționa, la prețuri prietenoase, uleiurile esențiale pe care le consideri cele mai adecvate pentru nevoile familiei tale.

Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului
    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului

    Să fim serioși, toată lumea știe că nu e ușor să fii părinte. Însă știi care este cea mai rea parte a parentingului? Uite ce spun acești părinți.

    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală
    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală

    Știți că uneori, ne punem întrebarea „dar cu ce m-a ajutat matematica în viață?”. Ei bine, vestea bună e că nu a fost degeaba, așa cum mulți dintre noi avem...

    Momentul adevărului - un părinte chiar își poate iubi mai puțin unul dintre copii?
    Momentul adevărului - un părinte chiar își poate iubi mai puțin unul dintre copii?

    Cred că întrebarea „îmi voi iubi toți copiii la fel?” apare în mintea oricărui părinte. Un tată de peste hotare a mărturisit că nu-și iubește ambii...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?
    Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?

    Un copil poate salva o relație de cuplu defectuoasă sau mai rău adâncește problemele între parteneri? Cum schimbă venirea pe lume a unui bebeluș soarta a doi oameni care...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Fetița mea a rămas cu sechele grave după ce a făcut febră foarte mare. În fiecare dimineață trebuie să-i spun cine sunt
    Fetița mea a rămas cu sechele grave după ce a făcut febră foarte mare. În fiecare dimineață trebuie să-i spun cine sunt

    În urma unei convulsii febrile, o fetiță de numai 4 ani a rămas cu sechele grave. Are momente când nu își mai recunoaște părinții și privește în gol....

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    © 2025 Qbebe