Suplimentele înainte de sarcină sunt recomandate din ce în ce mai mult de către medici, având în vedere că ritmul de viață modern a adus după sine mai mult stres, un regim alimentar mai puțin echilibrat și un mediu în care calitatea aerului influențează în mod negativ sănătatea. Toți acești factori pot avea efecte dăunătoare asupra sarcinii, unele cu consecințe grave.
Vitamine și minerale recomandate înainte de sarcină
Dieta sănătoasă înainte și în perioada sarcinii este esențială pentru ca sarcina să evolueze în cele mai bune condiții. Aceasta oferă organismului substanțele necesare pentru a susține dezvoltarea fătului și pentru ca starea de sănătate a mamei să se mențină în parametrii recomandați.
Pe lângă regimul alimentar, medicul specialist va prescrie o serie de suplimente, minerale și vitamine care contribuie la sănătatea mamei și a copilului. Dintre acestea, acidul folic, fierul și calciul sunt esențiale. Detalii aici.
Acidul folic reduce riscul de apariție a defectelor de tub neural (spina bifida, encefalocel), malformații faciale sau afecțiuni neurologice. Suplimentele de acid folic sunt recomandate cu 3-4 luni înainte de a rămâne însărcinată sau, dacă acest lucru nu este posibil, imediat după apariția sarcinii.
Este recomandat ca vitaminele prenatale să conțină betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Zincul este și el important, pentru a elimina riscul de apariție a sindromului Down și a autismului. Magneziul asigură funcționarea normală a glandelor paratiroide și reduce riscul hemoragiei antepartum.
De asemenea, orice femeie însărcinată trebuie să includă în meniul zilnic, pe lângă alimente nutritive, un supliment prenatal care să aibă în compoziție o gamă cât mai variată de oligoelemente, dozate conform cu recomandările medicului care monitorizează sarcina.
Ce alimente sunt benefice înainte de sarcină
Înainte de sarcină, cât și după apariția acesteia, este important ca regimul alimentar să fie cât mai echilibrat și să conțină în principal alimente cu aport nutrițional ridicat, din surse cât mai naturale.
Fructele și legumele, în special cele proaspete, conțin o cantitate mare de vitamine:
- Merele sunt bogate în calciu, potasiu, fier și complexul de vitamine B, care îmbunătățesc metabolismul și digestia;
- Cireșele au un conținut ridicat de antioxidanți, minerale și vitamine, calciu, magneziu și potasiu și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, ameliorează durerile articulare și asigură un somn odihnitor;
- Avocado are un conținut scăzut de glucide și este bogat în grăsimi sănătoase, acid folic, potasiu și luteină și protejează celulele împotriva radicalilor liberi;
- Betacarotenul din compoziția morcovilor este o sursă importantă de vitamina A, esențială în sarcină și înainte de apariția acesteia. Consumul de morcovi ajută la regenerarea celulelor corpului și previne îmbătrânirea;
- Unul dintre alimentele recomandate înainte și în timpul sarcinii sunt cerealele integrale, care conțin vitamina B, fibre, minerale, fier și acid folic, care ajută la prevenirea unor defecte congenitale grave;
- O dietă echilibrată în timpul sarcinii trebuie să conțină și produse lactate, cu o cantitate redusă de grăsimi. Acestea sunt o sursă bogată de calciu, proteine, vitaminele A, B și D, esențiale pentru o sarcină echilibrată;
- Proteinele au un rol important în dezvoltarea copilului, ajutând la construirea țesuturilor, a masei musculare și anticorpilor. Alimentele care conțin proteine sunt bogate, de asemenea, în vitamina B și fier, importante pentru circulație.
Înainte de apariția unei sarcini planificate, este important să adoptăm un regim alimentar echilibrat, să avem un ritm de viață cât mai ordonat și să cerem sfatul unui medic specialist, care ne va recomanda suplimentele necesare pentru evoluția armonioasă a fătului și pentru starea de sănătate a mamei.
Sursa foto: Shutterstock