De ce este recomandat repausul la pat in timpul sarcinii?
In majoritatea cazurilor, repausul la pat nu este necesar, atat timp cat sarcina decurge normal iar viitoarea mamica nu a avut antecedente neplacute legate de alte sarcini si respecta un program de odihna normal pentru starea in care se afla. Sunt insa si cazuri cand repausul la pat nu mai este o simpla alternativa, ci devine o conditie importanta pentru ca sarcina ta sa decurga normal. De exemplu, medicul iti poate recomanda odihna la pat in conditiile in care riscul de avort spontan sau de nastere prematura este foarte ridicat sau daca ai o sarcina dubla, care de cele mai multe ori este greu de purtat. Iata care sunt principalii factori de risc din cauza carora medicul iti poate recomanda repausul la pat.
- Dezvoltarea intarziata a fatului.
- Sangerarea vaginala cauzata de desprinderea de placenta sau de subtierea acesteia.
- Preeclampsia, afectiune provocata de hipertensiunea arteriala si de pierderea de proteine prin urina.
- Travaliu prematur.
- Incompetenta cervicala.
Ce restrictii poate impune repausul la pat?
Repausul la pat este recomandat, insa nu in orice situatie impune aceleasi restrictii si recomandari. De asemenea, acesta poate fi recomandat in unele cazuri pe toata durata sarcinii, in timp ce in alte cazuri poate fi indicat doar in ultimele luni de sarcina. De aceea, este important sa ii adresezi medicului tau anumite intrebari, care sa te lamureasca asupra a cat de mult trebuie sa stai in pat si ce ai voie sa faci. Iata care sunt acestea:
- Trebuie sa stau tot timpul in pat sau am voie sa ma misc prin casa?
- Am voie sa merg singura la baie?
- Am voie sa fac baie sau dus?
- Am voie sa fac dragoste cu sotul meu?
- Trebuie sa stau doar intinsa pe pat sau am voie sa stau in sezut, pe fotoliu sau canapea?
- Am voie sa conduc?
- Am voie sa gatesc?
- Am voie sa merg la cumparaturi?
Care sunt beneficiile repausului la pat in timpul sarcinii?
Repausul la pat este indicat mai ales in cazul sarcinilor care prezinta un risc crescut de complicatii. Odihna la pat este recomandata pentru ca reduce solicitarea pe care greutatea sarcinii o exercita asupra coloanei vertebrale si a intregului organism, scade tensiunea arteriala, previne sangerarile vaginale si contractiile premature, reduce presiunea asupra colului uterin si favorizeaza vascularizarea placentei.
Beneficiile repausului la pat in timpul sarcinii sunt dovedite prin cercetari medicale?
In prezent nu exista suficiente studii medicale care sa ateste faptul ca repausul la pat in timpul sarcinii reprezinta, intr-adevar, o solutie de rezolvare a complicatiilor precum preeclampsia, incompetenta cervicala, sangerari vaginale sau desprinderea de placenta. De aceea, repausul la pat nu este o recomandare de rutina, ci este indicat doar in cazul complicatiilor severe, pentru majoritatea femeilor fiind suficiente reducerea activitatii fizice, odihna prelungita si evitarea efortului fizic. Totusi, chiar daca beneficiile repausului la pat nu au fost probate de studii medicale de specialitate, acesta ramane o solutie care merita incercata de gravidele aflate in situatii delicate.
Repausul la pat poate avea si dezavantaje?
Desi repausul la pat in timpul sarcinii este indicat pentru rezolvarea si prevenirea anumitor complicatii, acesta inactivitatea poate conduce la aparitia altor tipuri de probleme:
- Constipatie;
- Insomnie;
- Dureri musculare si ale articulatiilor;
- Ameteli;
- Dureri de spate;
- Schimbari ale metabolismului;
- Pierderi de masa osoasa;
- Aparitia cheagurilor de sange.
De aceea, chiar daca te afli in situatia in care esti nevoita sa apelezi la repausul la pat, este bine sa compensezi lipsa activitatii fizice cu masaj, exercitii pe care sa le efectuezi in pat si o dieta alimentara echilibrata, care sa previna constipatia, schimbarea frecventa a pozitiei de sedere. In plus, iti sunt permise exercitiile usoare, cu ajutorul carora sa iti dezmortesti muschii, insa fara a solicita muschii abdominali.
Chiar daca repausul la pat in timpul sarcinii poate parea o povara pentru tine, este esential sa nu scapi din vedere motivul principal pentru care merita sa te confrunti cu aceasta situatie delicata: o noua viata depinde de tine si peste noua luni iti vei putea strange in brate bebelusul atat de asteptat si dorit.