Preeclampsia in timpul sarcinii - cauze, simptome si tratament

Preeclampsia in timpul sarcinii - cauze, simptome si tratament

Elena Gherasim

Preeclampsia in sarcina este una dintre afectiunile severe care pot aparea fara sa aiba vreo legatura cu neglijenta ta sau cu nerespectarea anumitor reguli. In aceasta situatie, cum faci sa iti mentii sanatatea si sa iti protejezi copilul in acelasi timp? Afla toate informatiile de care ai nevoie legate de preeclampsia in sarcina.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afectiune care apare indeosebi dupa primul trimestru de sarcina si se caracterizeaza prin tensiune arteriala ridicata, pierderea de proteine prin urina, dureri de cap, maini si picioare umflate. Aceasta poate prezenta diferite forme, de la usoara la foarte grava, insa de cele mai multe ori solutia ultima de vindecare o reprezinta nasterea prematura. De aceea, la nivel mondial, un procent semnificativ din cauzele de deces al mamelor sau al bebelusului  in timpul nasterii este constituit de preeclampsie.

Cauzele preeclampsiei

In general, femeile aflate la prima sarcina, adolescentele si femeile care raman insarcinate dupa 40 de ani prezinta un risc mai mare de a fi afectate de preeclampsie. Pe langa varsta, exista si alti factori de risc, precum:

  • Existenta unor alte afectiuni care vizeaza circulatia sangelui si activitatea renala: diabet, boli de rinichi, artrita, tensiune arteriala crescuta.
  • Ereditatea. Daca in familie exista antecedente ale acestei boli, riscul ca si tu sa fii afectata de preeclampsie este crescut.
  • Obezitatea. Kilogramele in plus care afecteaza direct activitatea cardiaca si implicit activitatea celorlalte organe sporesc riscul de preeclampsie.
  • Sarcina multipla se numara, de asemenea, printre factorii care influenteaza aparitia acestei afectiuni, deoarece prezenta a mai mult de un fat solicita si mai mult organismul si functiile acestuia.
  • Obiceiurile alimentare nesanatoase care conduc la anumite carente de vitamine si minerale sau implica un aport crescut de grasimi saturate pot influenta aparitia preeclampsiei.

Simptomele preeclampsiei

Preeclampsia apare de cele mai multe ori brusc si de aceea este bine sa stii care sunt simptomele specifice, pe langa hipertensiunea arteriala si umflarea mainilor si a picioarelor. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca unele simptome apar mai tarziu si ca retentia de apa poate fi asociata adesea cu manifestari specifice sarcinii, din acest motiv vizita regulata la medic fiind obligatorie pentru depistarea timpurie a preeclampsiei. Iata ce simptome iti spun ca esti afectata de aceasta boala:

  • Dureri de cap severe si persistente.
  • Dureri abdominale.
  • Senzatie de greata insotita de varsaturi.
  • Vedere incetosata si sensibilitate la lumina.
  • Stare acuta de ameteala.
  • Crestere rapida in greutate (pana la 4 kilograme intr-o saptamana).

Cum previn preeclampsia in timpul sarcinii?

Desi specialistii nu au identificat inca metode clare de preventie a preeclampsiei, riscul aparitiei acestei afectiuni in timpul sarcinii poate fi redus prin schimbari ale stilului de viata.

  • Repeta periodic testul de urina pentru a supraveghea cantitatea de proteine eliminate si verifica de fiecare data si tensiunea arteriala. Astfel, medicul care te supravegheaza va putea observa din timp primele semne ale preeclampsiei.
  • Respecta intocmai regimul alimentar specific in cazul in care suferi de diabet sau boli de rinichi.
  • Suplimentele de vitamine si minerale luate inainte de sarcina si in timpul acesteia reduc semnificativ riscul preeclampsiei.
  • Adopta o dieta alimentara bazata pe fructe, legume, lactate degresate, cereale integrale, peste, carne alba, grasimi nesaturate si renunta la fast food, dulciuri, sare. Astfel, te vei mentine la o greutate normala si vei preveni cresterea tensiunii arteriale.
  • Include in programul zilnic cel putin jumatate de ora de exercitii fizice, deoarece acestea imbunatatesc activitatea cardiaca si metabolismul.

Cum ne afecteaza preeclampsia pe mine si pe copilul meu?

In timpul sarcinii, preeclampsia afecteaza atat mama, cat si fatul, deoarece hipertensiunea arteriala conduce la un flux redus de sange, fapt care afecteaza organele vitale ale celor doua organisme. In plus, vascularizarea redusa a uterului conduce la o dezvoltare deficitara a fatului, la predispozitia acestuia pentru epilepsie si afectiuni ale auzului si vazului si la o cantitate insuficienta de lichid amniotic. In cele mai grave cazuri preeclampsia cauzeaza nasterea prematura a fatului.

Tratamentul preeclampsiei

Singura modalitate de tratare a preeclampsiei este nasterea copilului, fie ea si prematura. Totusi, in cazul in care venirea pe lume a bebelusului pune in pericol viata acestuia, exista cateva metode de stagnare a bolii pana cand fatul va putea fi nascut prin cezariana. In primul rand, odihna la pat este esentiala si de aceea uneori se recurge chiar la spitalizare, astfel incat medicul sa aiba gravida sub supraveghere stricta. In plus, magneziul intravenos si medicamentele antihipertensive amelioreaza semnificativ manifestarile bolii si previn crizele provocate de preeclampsie.

Chiar daca preeclampsia este o afectiune severa care afecteaza majoritatea femeilor insarcinate, este bine sa retii ca un stil de viata sanatos, un regim alimentar echilibrat si un program zilnic de activitate fizica reduc semnificativ riscul preeclampsiei in sarcina.

Articolul urmator
„Nu m-am putut mișca, nu am putut mânca și abia puteam respira”. Prin ce clipe greu de imaginat a putut trece o femeie în timpul sarcinii
„Nu m-am putut mișca, nu am putut mânca și abia puteam respira”. Prin ce clipe greu de imaginat a putut trece o femeie în timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    © 2024 Qbebe