Povestea unui bebeluș avortat care a refuzat sa moară

Povestea unui bebeluș avortat care a refuzat sa moară

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Atunci când află că bebelușul lor suferă de o malformație genetică, multe mame decid să întrerupă sarcina. Fie că știu că micuțul nu va supraviețui mult, fie pentru că nu au curajul să-și asume creșterea unui copil cu handicap, mamele renunță să mai dea naștere, chiar dacă uneori decizia este foarte grea. Câteodată, se întâmplă chiar lucruri cutremurătoare. Pentru că atunci când sarcina este înaintată, cel care părăsește pântecele ocrotitor al mamei nu este o masă informă, ci un prunc în miniatură, la care poți recunoaște trăsăturile oricărui copilaș. Iar dacă această ființă plăpândă se agață de viață, totul se transformă într-o poveste absurdă și dureroasă, care poate rămâne imprimată pentru totdeauna în sufletul unui medic ce nu poate face nimic să-l salveze.

10 ore, atât a durat viața unei fetițe pe care mama s-a decis s-o avorteze, când era deja însărcinată în aproape cinci luni. Medicii i-au spus că mititica va avea toată viața un retard, iar femeia a simțit că nu-și poate asuma o astfel de povară. Așa că a hotărât să întrerupă sarcina. Dar nimeni nu se aștepta la ce urma să se întâmple.

nou nascut

Fetița a fost diagnosticată cu o malformație genetică

Nu a fost unul dintre copiii nedoriți, iar mamei nici nu-i trecuse prin minte să renunțe la sarcină. Dar, în urma unui control, când sarcina avea 23 de săptămâni, a aflat că ceva nu era în regulă cu copilul. „Mama nu a mai dorit-o pentru că era diagnosticată intrauterin cu o malformație genetică, care ar fi făcut-o să aibă un retard toată viața.", a declarat Carmen Zaboloteanu, medic în cadrul secției de Obstetrică-Ginecologie de la Maternitatea din Botoșani. „Dar fetița respectivă a supraviețuit.", continuă doctorița, pentru care această poveste a fost impresionantă și dureroasă.

Bebelușul a refuzat să moară

Deși a părăsit mediul intrauterin mult prea timpuriu, bebelușul nu s-a născut mort, nici nu a încetat imediat din viață. „Mama nu a dorit să facem manevrele de reanimare, pentru că a vrut întreruperea sarcinii." , spune d-na doctor Zaboloteanu. Totuși, pruncul s-a zbătut să trăiască încă 10 ore, timp în care tot ce au putut face medicul și asistentele a fost să-l țină în brațe. „Am văzut-o murind încet.", își amintește doctorița, cu emoție și tristețe în glas. Cât despre mamă, aceasta nu a mai dorit s-o vadă, chiar dacă a plâns.

Mămica de aur" a bebelușilor din Maternitatea Botoșani

Așa a fost numită d-na doctor Carmen Zaboloteanu, șefa secției de Neonatologie din cadrul Maternității Botoșani. Își amintește multe cazuri care au impresionat-o: „Și sunt multe cazuri. Unele rămân imprimate. Îmi amintesc locul unde a stat, numele, tot". Își amintește și începuturile, ca rezident, în 2014:
"Prima gardă am făcut-o în mai ca rezident. A fost solicitare la Centrul Iași pentru că erau puțini medici și nu reușeau să acopere linia de gardă și m-au trimis pe mine. Mi-au spus să vin pe trei luni, dacă mă descurc tot mai departe. Eu nu am copii. Bebelușii de la Maternitate sunt mai mult decât copiii noștri. Există copii născuți prin cezariană, mama stă în reanimare. Și stăm cu ei 24 de ore și când plecăm acasă tot la ei ne gândim. Îmi și place, recunosc. Când plec în concediu și mă întorc relaxată, intru pe secție și văd câte un copil din asta care e bine, care se întinde așa. Și zic: «Doamne, ce dor mi-a fost!». Și e frumos!"

bebe mic

Un avort la patru nașteri

Aceasta este o estimare aproximativă în România, dat fiind că multe avorturi nu sunt declarate, mai ales în zonele rurale. Dintre acestea, doar o mică parte sunt avorturi terapeutice, în care se ia această decizie pentru că viața mamei ar putea fi pusă în pericol sau pentru că bebelușul suferă de o malformație gravă. Chiar și atunci când decid singure să facă un avort, multe femei nu conștientizează, de fapt, impactul emoțional al acestei hotărâri. Este vorba de o pierdere, care poate lăsa în urmă un sentiment de vid. „Mulţi dintre noi avem sentimentul că este un act voluntar, o decizie, aşa că avem tendinţa să tratăm situaţia într-un mod raţional, însă nu ştim întotdeauna care au fost resorturile interioare sau cauzele exterioare care au determinat o persoană să facă acea întrerupere. Motivele pot fi variate, uneori ţin de persoana în cauză, alteori de factorii contextuali, presiunea, dezacordul. De multe ori, pot fi obligate să facă această întrerupere. Momentul în care motivaţia actului este una conflictuală, automat şi experienţa în sine, dincolo de impactul psihologic şi fiziologic al întreruperii, creează probleme. De multe ori, persoanelor în cauză nu li se explică complicaţiile post avort. Până la urmă, sarcina aduce modificări la nivel fiziologic, hormonal, iar acestea au impact asupra stării de bine, asupra planului emoţional al persoanei. Atunci când o persoană nu este pusă in temă cu aceste stări post avort, ele pot corela şi se pot adânci.", arată psihoterapeutul Jeni Chiriac, în cadrul ziarului Gândul.
Avortul la cerere este permis în România în primele 14 săptămâni de viață; avortul terapeutic se face, de obicei, în cazul în care viața mamei este amenințată sau malformațiile fătului sunt incompatibile cu viața. Avortul terapeutic se poate face pâna la 27 de saptămâni, iar medicii pot fi de acord cu avortul terapeutic și în cazul în care bebelușul are o dizabilitate majoră, în special de natură neurologică. Chiar și în astfel de cazuri, avortul este o traumă și înseamnă decizie asupra unei vieți, de aceea este necesar ca medicul și părintii să cântărească toate opțiunile, înainte de a lua această hotărâre.

Unii medici refuză să facă avorturi la cerere

La Spitalul Județean de Urgență Mavromati, tot din Botoșani, medicii refuză să facă avorturi la cerere, din motive religioase. În anul 2018, în cadrul spitalului s-au realizat numai avorturi terapeutice, nici unul la cerere. Alte 12 spitale din România au confirmat oficial, în cadrul Hotnews, că nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Printre ele se numără spitalele de urgență din Craiova, Satu Mare, Slatina, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Iași, etc. Și în București, unii medici ginecologi refuză să facă avort la cerere, însă nu există niciun spital care să aibă secție de Ginecologie și să nu ofere deloc acest serviciu. Mulți dintre medicii care refuză avortul la cerere o fac din motive morale și religioase, dat fiind că au o bază legală care le permite să refuze acest serviciu.

fetus

Unii medici sunt specializați și în domeniul fertilizării și medicinei reproductive și arată că a practica avortul la cerere este o contradicție față de convingerile lor. „Acum lucrez în domeniul fertilităţii, unde întâlnesc femei care îşi doresc copii, dar îi obţin foarte greu. Nu poţi pe o parte să ajuţi femeile să aducă copii pe lume, iar pe cealaltă parte să îi omori.", arată medicul Erna Stoian, într-un interviu pentru ziarul Gândul.


Surse: https://www.cancan.ro; https://www.gandul.info; https://evz.ro https://www.hotnews.ro https://www.activenews.ro

 

Articolul urmator
Au conceput gemeni prin mamă-surogat, însă pe cel născut cu Sindromul Down l-au refuzat
Au conceput gemeni prin mamă-surogat, însă pe cel născut cu Sindromul Down l-au refuzat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

    Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort
    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort

    O mamă din Florida a adoptat o fetiță care a supraviețuit unei tentative de avort la doar 10 săptămâni și jumătate. Femeia a povestit, intr-o emisiune TV, ca mama bebelușului...

    Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”
    Drama mămicii pe care străinii o judecă pentru că a adus un copil pe lume, la 19 ani: „Mă întreabă de ce nu am avortat”

    Ca mamă probabil te confrunți deseori cu critici și reproșuri din partea celor din jur cu privire la felul în care îți crești copilul. Și nu pentru că ai fi o mamă rea,...

    Am refuzat să renunț la locul meu din avion cu mai mult spațiu pentru o mamă cu un bebeluș. Plătisem în plus pentru el
    Am refuzat să renunț la locul meu din avion cu mai mult spațiu pentru o mamă cu un bebeluș. Plătisem în plus pentru el

    Când ai de făcut o călătorie lungă cu avionul, te străduiești să te pregătești cât mai bine pentru ea ca să ai parte de cât mai mult confort. Așa a procedat și...

    Directoarea și diriginta unui elev cu mandibula ruptă în timpul unei altercații au refuzat să sune la 112
    Directoarea și diriginta unui elev cu mandibula ruptă în timpul unei altercații au refuzat să sune la 112

    Conflictele dintre elevi în care este prezentă și agresiunea fizică au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Recent, a atras atenția un caz de la o școală din județul...

    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani
    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani

    O decizie greșită luată în tinerețe poate schimba complet și drastic destinul oricui. Din impulsivitate, rușine, din cauza situației de moment, o tânără a curmat viața...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    © 2025 Qbebe