Informații despre febra în sarcină
Nu este niciodată normal să te confrunți cu febră sau frisoane în timpul sarcinii. Dacă experimentezi o temperatură corporală crescută, este posibil să fie vorba despre o afecțiune care nu are nicio legatură cu sarcina, conform medicului ginecolog-obstetrician Alyssa Dweck din New York. Sistemul imunitar al mamei nu funcționează în această perioadă ca înainte (este suprimat) și există șanse ca problema să se agraveze. Din acest motiv, orice gravidă care experimentează febră trebuie să fie consultată de un medic. Pentru adulți, temperatura la nivel oral mai mare de 38 grade Celsius este considerată febră sau cea măsurată la nivel rectal mai mare de 38,5 grade Celsius.
Citește și: 10 semne si simptome care iti confirma sarcina
Cauze ale febrei în sarcină
- Infecție de tract urinar: cuprinde ureterul, vezica urinară, rinichii si uretra. Aceasta zonă constituie una predispusă infecțiilor ca urmare a proliferării bacteriilor aflate în mucoasa tractului urinar (până la 10% din gravide se confruntă cu infecții urinare). Unele infecții dispar de la sine, în timp ce altele necesită tratament antibiotic; în orice caz, un consum sporit de lichide ajută. Daca nu este tratată la timp, infecția poate ajunge până la rinichi și cauza complicații, precum travaliu prematur, greutate mică la naștere a copilului și șoc septic. Unele infecții sunt asimptomatice, însă în situația cazurilor moderate-grave, poate aparea o senzație puternică de urinare, de arsură la eliminarea de urină, urină tulbure sau cu sânge, durere pelviană etc.- Răceala sau infecția de tract respirator superior poate determina apariția unor simptome precum infecție a sinusurilor, senzație de căi respiratorii blocate sau înfundate. O femeie gravidă poate prezenta simptome asociate gripei, febră, rinoree, tuse, dificultate în respirație și durere de gât. Acest tip de infecții se remediază în decurs de 3-14 zile și pot fi tratate cu ușurință chiar la domiciliu. Când infecția persistă mai mult de 2 săptămâni sau se agravează, sunt șanse ca motivul să fie unul mult mai serios (pneumonie, stafilococ, sinuzită și bronșită), prin urmare necesită consult medical
- Gripa: când apar frisoane, febră, greață, tuse, vărsături și dureri poate fi vorba despre această afecțiune. Conform Institutului Național de Sănătate, simptomele sale sunt mult mai grave în comparație cu cele ale răcelii și apar brusc. Trebuie să apelați imediat la medic care vă va recomanda un aport sporit de lichide și medicație antivirală pentru a reduce riscul de complicații și durata infecției. În acest sens, imunizarea antigripală constituie o metodă importantă de prevenire.
- Viroza gastrointestinală: cu excepția febrei, virozele de acest gen pot determina vărsături și diaree care cauzează probleme grave pentru gravide dacă nu sunt tratate la timp, cum ar fi deshidratare (la rândul său determină contracții și chiar travaliu prematur), hipotensiune (în cazuri grave), stare de slăbiciune, amețeală, senzație de leșin, dezechilibru electrolitic. Majoritatea cazurilor ușoare se rezolvă de la sine cu remedii la îndemână, precum aport sporit de lichide și alimentație antidiareică. Dacă experimentați complicații precum sânge în vomă, semne de deshidratare, sânge în scaun, trebuie sa mergeți urgent la medic.
Alte cauze pentru febra în sarcină: citomegalovirus, toxiinfecție alimentară, HIV/SIDA, sindromul colonului iritabil, sifilis, toxoplasmoză sau varicelă.
Iată și câteva cauze ale febrei care afectează doar gravidele și necesită, cu excepția bolii a cincea (eritemul infecțios), tratament antibiotic:
- Corioamniotita: infecția membranelor din jurul fătului, amniocenteză constituind un factor de risc;
- Avort septic: uterul și conținutul său se infectează ca urmare a unui avort sau pierdere a sarcinii gestionată chirurgical
- Listeria: infecția care rezultă din consumul de apă sau alimente contaminate.
- Boala a cincea (parvoviroza B19): apare destul de rar, fiind o boală specifică copilăriei
Ghid pe trimestre
- O creștere mică în temperatura corporală nu va determina probleme serioase pentru copil, însă una mare poate fi periculoasă pentru acesta deoarece dezvoltarea timpurie a fătului (în primul trimestru) depinde de activitatea proteinelor - molecule importante din organism - care este sensibilă la temperatură (întregul proces de dezvoltare se bazează pe proteinele corecte oferite la momentul potrivit); astfel, dacă temperatura crește de la 37 grade Celsius la 39,4 grade, proteinele nu vor funcționa în mod optim și pot surveni complicații precum pierderea sarcinii. Unele studii au demonstrat faptul că o febră care cauzează o infecție poate conduce la defecte congenitale (palat despicat, defecte cardiace și de tub neural), conform doctorului Francisco Arredondo, endocrinolog din Texas; concluziile se referă la primele 5-6 săptămâni din sarcină
- Daca febra apare în cel de-al treilea trimestru când bebelușul este complet dezvoltat, nu constituie o problemă decât dacă este vorba de o infecție localizată în mucoasa uterină.
Tratamentul febrei în timpul sarcinii
- Consum sporit de apă și lichide calde; este util mai ales în caz de rinoree, diaree și vărsături asociate febrei deoarece se pierde o cantitate mare de fluide corporale. Consumați cel putin o cană de apă în fiecare oră. Băuturile calde ajută la durerea de gât; sunt potrivite supele, ceaiul fără cofeină sau sucul călduț diluat.
- Consum de alimente bogate in vitamina C; această vitamină constituie un remediu natural și se poate găsi în fructe, legume și sucuri. Gravidele care nu tolerează aciditatea citricelor pot opta pentru papaya sau mango, pepene galben.
- Medicație adecvată; singurul antitermic permis în sarcină este paracetamolul (nu ibuprofenul, mai ales în primul și cel de-al treilea trimestru) care este metabolizat rapid de ficat (excretat în urină). Este important să citiți prospectul în prealabil pentru informații despre dozaj și nu-l administrați frecvent
- Alte remedii: odihnă din belșug (corpul se va răcori și se reduc șansele de a suferi accidente ca urmare a stării de amețeală), o cârpă udă și rece pe frunte și/sau gât (nu va îmbrăcați excesiv deoarece veți restricționa circulația aerului), haine din bumbac lejere, o alimentație echilibrată și sănătoasă cu fructe și legume și evitarea alimentelor grase (antioxidanții ajută la combaterea infecției), supă de pui (ajută la fluidificarea secrețiilor în cazul unei răceli) și chiar o baie cu apa călduță (scade temperatura corpului). Sub nicio formă nu trebuie să vă îmbrăcați excesiv pentru a stimula transpirația, deoarece poate dauna sarcinii.
Citește și: Cum tratez febra in timpul sarcinii?
De reținut
În situațiile în care femeia gravidă nu cunoaște cauza exactă a febrei și nu este sigură de natura/cauza infecției, trebuie să își contacteze de urgență moașa sau medicul care va recomanda teste de rutină (urină și sânge) pentru a determina motivul apariției acesteia. Dacă simptomele se agravează în decurs de câteva zile sau experimentați probleme cu respirația (scurtarea respirației, durere de spate, frisoane, durere abdominală, înțepenirea gâtului), poate fi vorba de o infecție secundară ce necesită tratament intensiv. Nu întârziați vizita la medic dacă vi se rupe apa și aveți febră; același sfat este valabil și dacă aveți alte riscuri de sănătate (diabet sau afecțiuni cronice), apare deshidratare, o febră ușoara fără cauză evidentă care durează mai mult de 4 zile/care revine mai des de o dată în 3 săptămâni, o febră însoțită de scurgeri vaginale cu miros neplăcut.
Surse:
www.webmd.com; www.healthline.com; www.thebump.comș www.babycentre.co.uk; www.newkidscenter.com