Conform unui studiu doar o patrime (25%) dintre cupluri reusesc sa conceapa un bebelus in prima luna. 60% incearca si reusesc sa faca un bebelus in primele 6 luni, pe cand trei patrimi (75%) incearca timp de 9 luni. 80% incearca in primul an si 90% dintre cupluri reusesc sa conceapa intr-o perioada de 18 luni. Sansele sa nu reusesti sa faci un copil in primii doi ani de zile sunt mici, de doar 5%.
Factorii care influenteaza sansele de a ramane insarcinata:
1. Varsta ta si a partenerului tau:
Sansele de a avea un bebelus cat mai usor le au persoanele care au sub 35 de ani. De altfel, se stie ca varsta cea mai fertila, atat la femei, cat si la barbati este cea de 20 de ani, intrucat o femeie tanara aflata la aceasta varsta, in contextual intretinerii unor relatii sexulale neprotejate si regulate cu partenerul de viata, are sanse de 20-25% sa conceapa un copil la fiecare ciclu din luna.
Cu toate acestea, un astfel de cuplu nu reuseste decat abia in cel de-al cincilea ciclu, iar cauzele nu se cunosc. Un alt exemplu este acela al femeii cu varsta cuprinsa intre 30-35 de ani care nu are sanse sa ramana insarcinata pe ciclu decat 15%, iar un cuplu aflat la varsta de 30 de ani reuseste sa conceapa un copil abia in al 9-lea ciclu.
2. Stilul de viata pe care tu si partenerul tau il aveti:
Incearca sa controlezi felul cum traiesti, urmand o dieta sanatoasa si echilibrata, facand multe exercitii fizice si evitand fumatul, consumul de alcool si cafea. Daca fumezi, ar fi bine sa te lasi atat pentru a spori sansele de a ramane insarcinata, cat si pentru a evita eventualele complicatii ale sarcinii. De asemenea consumul de alcool si cafea, dar si fumatul pot afecta si fertilitatea partenerului tau.
3. Sanatatea
Problemele tale generale si cele de reproducere pot afecta acest proces de concepere, dar acestea pot fi la randul lor influentate de stilul de viata pe care il duci. Astfel, infertilitatea este un factor important care influenteaza direct procesul de concepere a unui bebelus. Din fericire, acest factor e mai putin comun, afectand doar 1.2 milioane de persoane din intreaga lume.
4. Factori psihologici cum ar fi depresia sau stresul
In ceea ce priveste stresul, incearca sa te relaxezi, sa nu te mai gandesti la faptul ca nu ai reusit sa ramai insarcinata sau ca nu vei reusi, deoarece si aceste griji pot sa-ti afecteze conceptia.
5. Cat de regulat este ciclul menstrual
Sa cunosti cat de regulat este ciclul tau menstrual este foarte important pentru ca femeile care au un ciclu menstrual regulat au sanse mai mari sa ramana insarcinate decat cele al caror ciclu nu este regulat, ci prezinta variatii temporale de scurta sau lunga durata.
6. Folosirea metodelor contraceptive
Daca ai folosit pana acum metode orale de contraceptie, se recomanda sa astepti ceva timp pana ce ciclul tau isi reia cursul normal. De regula, acest proces dureaza pana la cateva saptamani. Facand acest lucru afli si daca ciclul tau este regulat sau nu.
7. Sexul
Pentru a reusi sa ramai insarcinata tu si partenerul tau trebuie sa aveti un sex regulat si sanatos, adica de cel putin 2-3 ori pe saptamana si mai des in timpul ovulatiei.
De altfel, unii experti in fertilitate nu recomanda sa faci sex doar in perioada de ovulatie, pentru ca statul cu ochii pe calendar nu face decat sa te streseze si mai mult, chiar sa te descurajeze.