Sarcina dupa 35 de ani – probleme de conceptie
Probabil cel mai mare obstacol pe care il vei avea de trecut, daca vrei o sarcina dupa 35 de ani, este conceptia - fertilitatea scade pe masura ce femeia inainteaza in varsta si este posibil sa ai de asteptat un an sau chiar doi pana sa se "prinda" o sarcina. Statisticile spun ca 82% dintre femeile in varsta de 35-39 de ani au nevoie de mai putin de un an pentru a concepe, 8% au nevoie de un an sau doi si 10% dintre femeile din aceasta grupa de varsta au nevoie de mai mult de 2 ani pentru a ramane insarcinate. Asa ca iti trebuie rabdare.
Daca ai peste 35 de ani si ai probleme de conceptie, consulta un specalist care iti va spune cat de pregatita esti, din punct de vedere fizic, pentru o sarcina. Este posibil sa iti sugereze un tratament de conceptie asistata.
Scaderea fertilitatii la femeia trecuta de 35 de ani poate sa apara din urmatoarele cauze:
- frecventa redusa a ovulatiei, chiar daca ai menstruatia regulata;
- scaderea libidoului si implicit a frecventei actelor sexuale;
- scaderea calitatii ovulelor care urmeaza a fi fecundate, iar in cazul barbatilor, scaderea numarului si a calitatii spermatozoizilor;
- anumite afectiuni ginecologice pot interfera cu sarcina (ex: endometrioza).
Sarcina dupa 35 de ani - riscuri
Riscurile asociate cu sarcina dupa 35 de ani sunt de fapt riscurile oricarei sarcini. Insa, se considera ca dupa aceasta varsta frecventa complicatiilor si riscurilor este mai ridicata.
O gravida mai in varsta este susceptibila de a avea complicatii ale sarcinii, cum ar fi hipertensiune arteriala , diabet gestational , placenta praevia , pre-eclampsie si nastere prematura .
* Diabetul gestational sau diabetul de sarcina apare doar la gravide din cauza ca organismul acesteia nu poate sa secrete suficienta insulina pentru a sustine glicemia (zaharul din sange) la un nivel normal. Diabetul gestational dispare dupa nastere.
* Preeclampsia sau toxemia de sarcina este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si cantitati semnificative de proteine in urina gravidei. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate evolua in eclampsie, stadiu in care apar convulsiile si viata gravidei este pusa in pericol.
* Sarcina extrauterina apare atunci cand ovulul fecundat nu se implanteaza in uter, ci in afara lui, de obicei in peretele uneia din trompele uterine. Cel mai frecvent simptom al unei sarcini ectopice este durerea abdominala brusca, intensa, la inceputul sarcinii. Uneori apar si sangerari vaginale.
* Nasterea prematura inseamna debutul travaliului inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cervixul se va subtia si se va dilata inainte de vreme, debutul contractiilor va fi, de asemenea, timpuriu. Orice copil nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina, este un copil prematur.
* Placenta praevia apare atunci cand placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul. In mod normal placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului.
Alte riscuri asociate cu o sarcina trecuta de 35 de ani:
- frecventa ridicata de avort spontan sau sarcina extrauterina; pierderea sarcinii inainte de 20 de saptamani de gestatie creste spre 25% in cazul femeilor cu varsta trecuta de 35 de ani;
- riscul de a naste un copil mort este dublu daca graviduta are peste 35 de ani si de 5 ori mai mare daca are peste 40 de ani;
- probabilitatea crescuta de a naste un copil cu malformatii congenitale ( ex: sindrom Down);
- riscul marit de a dezvolta diabet de sarcina sau alte boli cauzate de carenta de vitamine si minerale.
De asemenea, pot sa apara si anumite complicatii la nastere. O graviduta mai in varsta ar putea sa aiba un travaliu mai greu din cauza muscilor uterului, care nu mai sunt nici ei atat de tineri si se poate sa nu functioneze asa cum ar trebui. Sarcina dupa 35 de ani se poate finaliza cu o nastere asistata sau cu o cezariana.
Trebuie sa stii ca femeile insarcinate care au peste 35 de ani vor fi mult mai atent monitorizate si medicii vor fi foarte vigilenti. Vei avea parte de cele mai multe teste si ecografii, astfel incat sarcina sa fie un succes. Nu-ti face griji atata vreme cat nu exista nicio problema. Spune-i medicul daca simti vreun simptom periculos pentru sarcina si respecta indicatiie specialistului.
Cum poti mari sansele de a pastra o sarcina dupa 35 de ani?
Riscurile asociate cu sarcina dupa 35 de ani sunt de multe ori exagerate si chiar daca ele exista nu ar trebui sa te descurajeze, ba din contra, ar trebui sa te motiveze sa adopti un stil de viata sanatos si sa ai mai multa grija de tine, astfel incat sa poti trece cu succes peste cele noua luni de sarcina. Pentru a te asigura ca vei avea o sarcina fara probleme, este recomandat:
- sa apelezi constant la consultatiile medicului ginecolog care te supravegheaza in timpul sarcinii;
- sa iei suplimente de fier, acid folic si calciu;
- sa eviti efortul sustinut si sa incerci exercitii fizice specifice gavidelor;
- sa faci zilnic plimbari, pentru a preveni aparitia afectiunilor osoase;
- sa ai o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale;
- sa eviti alcoolul, cafeaua si fumatul, inclusiv fumatul pasiv.
Pe langa aceste masuri, nu uita sa monitorizezi indeaproape si bebelusul si sa faci, la recomandarea medicului, analizele specifice sarcinii, inclusiv testele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale ale copilului. De asemenea, este important sa retii ca vizitele la medicul ginecolog trebuie sa fie regulate si nu trebuie amanate sub nicio forma.
Surse: babycentre.co.uk; webmd.com; wikihow.com.