Cum si de ce se schimba viata sexuala in timpul sarcinii

Cum si de ce se schimba viata sexuala in timpul sarcinii

Louise Tanase - Contributor

Evident ca in timpul sarcinii se produc schimbari in toate planurile vietii tale, prin urmare este firesc ca si viata sexuala sa se schimbe in timpul celor 9 luni de sarcina. In cazul in care planifici o sarcina sau abia ai aflat ca esti insarcinata si vrei sa stii la ce sa te astepti, sau vrei sa afli de ce apar schimbarile prin care deja treci, iata cum si, mai ales, de ce se schimba viata sexuala in timpul sarcinii.

Daca iti este teama ca viata ta sexuala se va schimba in timpul sarcinii, fa un exercitiu de memorie. Gandeste-te putin in urma si ia in considerare orice alta perioada de 40 de saptamani a vietii tale de adult. Acum gandeste-te ce s-a intamplat in perioada aceea de 9-10 luni si cum s-a desfasurat viata ta sexuala in acel rastimp. Nu-i asa ca nu a avut un ritm constant? Nu-i asa ca, daca esti sincera si te gandesti bine, nu ai avut niciodata o perioada de timp atat de lunga (cu exceptia perioadelor cand nu aveai un partener de viata) in care viata ta sexuala sa se desfasoare la fel, saptamana de saptamana?

  

Viata sexuala este in permanenta schimbare. Uneori vrem mai mult sex, alteori vrem mai putin sex. Uneori sexul este usor de obtinut si mai mult decat satisfacator, alteori nu. Acelasi lucru este valabil si pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina. Insa atunci cand vorbim despre sex in timpul sarcinii, majoritatea dintre noi ne gandim la un declin inevitabil si la o problema ce va aparea in viata noastra de cuplu. Suntem brusc ingrijorati ca daca nu mai facem sex la fel de frecvent si cu aceeasi pasiune ca inainte de sarcina inseamna ca vom deveni un cuplu care nu mai face sex si este posibil ca, intr-adevar sa nu mai simtim nevoia sa facem sex la fel de mult, din diverse motive. Adevarul despre sexul in timpul sarcinii este acesta: unii vor mai mult sex, altii vor mai putin sex, iar altii spun ca dinamica se scgimba pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Cum pare acest lucru in ochii tai, depinde doar de tine, de partenerul tau si de sarcina ta. Poate fi complicat, dar ceea ce iti poate complica si mai mult situatia ar fi sa nu poti vorbi deschis despre sex, corp in transformare, sentimente si senzatii cu partenerul tau.

In cazul in care esti insarcinata si deja simti ca se schimba ceva, dar nu stii ce si de unde sa incepi, iata 6 dintre cele mai banale motive pentru care sexul se poate schimba si 6 lucruri pe care le poti face daca vrei sa incerci sa schimbi schimbarea intr-un fel.

1. Stii prea multe despre sarcina

Atunci cand iti doresti cu adevarat un copil, pana ramai insarcinata (sau ajungi sa locuiesti cu o femeie insarcinata, daca esti taticul) stii deja foarte multe lucruri despre sarcina si corpuri purtatoare de sarcina. Este posibil ca ceea ce stii sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce este in realitate, insa daca traiesti in lumea moderna si plina de informatii ca noi toti, ai fost expusa la mii de mesaje despre ce inseamna sa fii insarcinata. Majoritatea dintre noi afla din media ca trupul femeii insarcinate este fragil, ca este sacru, ca trebuie monitorizat atent si ca trebuie sa fii mereu preocupata sau ingrijorata pentru acesta. Suntem invatate sa fim extaziate de sarcina, insa extazul este mai mult magic sau spiritual, decat sexual. Sa sexualizezi corpul unei femei insarcinate nu este ceva ce suntem invatate de media (exceptand o mica parte a pornografiei, care evident ca nu este un loc sigur de informare despre sex, cu atat mai putin despre sexul in timpul sarcinii).

 

Ce poti face: Evident ca nu poti uita brusc tot ceea ce ai aflat si ai invatat. Insa poti invata lucruri noi, fara a le elimina din memorie pe cele pe care le stii deha. Cine suntem ca fiinte sexuale este format din ceea ce am invatat si ceea ce ne cer hormonii nostri. Unul dintre motivele pentru care sexul se schimba in timpul sarcinii este faptul ca invatam fara sa vrem ca sarcina nu este o perioada sexuala. Evident ca este putin ironic, avand in vedere ca sexologii leaga reproducerea de sex. Insa, asta este. Daca vrei sa schimbi ceva in legatura cu modul in care sexul se intampla (sau nu) in timpul sarcinii, ai nevoie de timp in care sa discuti cu partenerul de viata despre ceea ce va doriti sexual in aceasta perioada, fara a uita ceea ce stiti deja, ci doar invatand ceva nou.

2. Obiceiurile si rutina ta

 

In cazul in care esti insarcinata si convietuiesti intr-o relatie de lunga durata cu partenerul tau, probabil ca ati facut deja sex de nenumarate ori. Va cunoasteti corpurile, stiti ce ii place celuilalt si ce asteptari are. Aveti deja obiceiuri sexuale si o rutina cu care sunteti obisnuiti. Unul dintre motivele pentru care sexul poate deveni un punct de atentie in timpul sarcinii este pentru ca, mai mult decat in celelalte aspecte ale vietii, ne blocam in anumite obiceiuri sexuale si ajungem intr-un moment in care credem ca stim tot ce este de stiut despre sexualitatea noastra si a partenerului nostru. Insa nu este asa. Intotdeauna este ceva nou de descoperit si niciunul dintre voi nu poate sti absolut totul despre partener, din moment ce nu poti sti tot ceea ce este de stiut nici macar despre propriile trairi sexuale si despre propriul corp. Este foarte usor sa uitam acest lucru si sa credem ca ne cunoastem limitele vietii sexuale. Ceea ce face sarcina atat de socanta pentru ecosistemul sexual al cuplului este exact asta: faptul ca avem obiceiuri si rutina si in viata de zi cu zi nu ne gandim sau vorbim despre ele.

 

Ce poti face: Fii deschisa. Fiti deschisi. Acceptati ca rutina veche poate continua sau se poate schimba. Nimic nu este de neschimbat, cu atat mai putin viata si obiceiurile sexuale. Poate inainte de sarcina sexul era activitatea cu care va incheiati ziua. In timpul sarcinii, este posibil sa fii prea obosita seara pentru a mai avea energie sa faci sex. Insa dimineata ai atat de multa energie incat ai putea muta muntii din loc. Si ce daca trebuie sa ajungeti la serviciu la 9? Ceasul desteptator poate fi si el setat la alta ora. Totul se rezuma la acceptarea schimbarii.

3. Martorul din interior

 

Inca din momentul in care afli ca esti insarcinata este imposibil sa nu te gandesti din cand in cand la faptul ca o persoana se formeaza si se dezvolta in interiorul tau. Indiferent daca percepi ca este un embrion, un fetus, un bebelus, o persoana, o adunare de celule care se multiplica rapid sau orice altceva, brusc o femeie insarcinata nu mai este o singura persoana. Devine o persoana cu alta persoana (sau altceva) in interiorul sau. Unul dintre cele mai comune motive pentru care cuplurile nu mai fac sex in timpul sarcinii este teama ca ar putea rani fie bebelusul, fie gravida. Insa nu se vorbeste niciodata despre experienta prin care treci fiind nevoit/a sa te gandesti ca mai exista o a treia persoana implicata brusc si fara posibilitate de evitare a acestui lucru, in viata voastra sexuala. Evident ca aceasta nu este o schimbare minora deloc. Acolo unde inainte de testul de sarcina pozitiv erau doua persoane care faceau sex, acum sunt doua plus unu. Indiferent de ce crezi tu ca este acel "unu" constiinta ta va fi atrasa de acesta uneori. Daca modul in care faci si percepi sexul este concentrat genital, acest martor al actului sexual este foarte implicat prin pozitia fizica pe care o are. Iar aceasta prezenta poate fi perceputa atat de nepotrivita si derutanta, incat cuplul poate inceta sa faca sex pentru a nu avea de-a face cu aceste sentimente si senzatii neobisnuite, lucru care se poate intampla mai mult inconstient decat constient, voluntar.

 

Ce poti face: Nu exista niciun mod sigur, garantat , de a rezolva aceasta dilema, deoarece este strans, intim corelata cu experientele individuale ale fiecaruia dintre noi. De asemenea, este perfect in regula sa va ganditi o vreme la asta si apoi sa uitati de subiect. Sexul in sarcina nu trebuie sa fie o forma de psihanaliza (decat daca tineti neaparat). Pentru unele cupluri, bebelusul din burtica nu este o problema sau un impediment in viata sexuala. Pentru unii poate fi minunat, mai ales pentru cei ce cred ca bebelusul simte dragostea si senzatiile placute, de bine, ale mamei. Pentru altii, prezenta martorului din burtica poate insemna o povara, un disconfort, ceva ce face ca sexul sa fie mai putin placut. Iar pentru unele cupluri, gandul ca un bebelus este atat de aproape de "locul faptei" poate constitui o opreliste de netrecut si face ca viata sexuala sa ia pauza pe perioada sarcinii. Incearca sa afli ceea ce simti inainte de a vorbi cu partenerul de viata despre acest lucru. Evident ca este recomandat sa vorbesti despre acest subiect si cu medicul care iti urmareste sarcina, pentru a afla daca modul in care evolueaza sarcina contraindica sexul sau nu. Apoi insa, mai sunt cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti si in legatura cu care ai nevoie sa iti dai ceva timp pentru a afla cesimti cu adevarat. Ai putea sa te imtrebi urmatoarele:
- In timpul actului sexual, sunt constienta de fetus?
- Daca da, la ce ma gandesc in legatura cu acesta?
- Atunci cand fac sex, ma gandesc la viitor in moduri in care nu m-am gandit pana acum?
- Cand fac sex, ma abandonez total placerii sau ma incordez incercand sa simt ceva in zona uterului?

In cazul in care aceste intrebari ti se par ciudate, este in regula. Insa pentru anumite persoane aceste intrebari nu sunt bizare, sunt normale si repetitive. Si chiar daca tie nu ti se potrivesc, este posibil ca punandu-ti acum aceste intrebari sa iti dai seama ca in mintea ta se ascundeau altele, constient sau nu.

4. Corpul tau se schimba

 

De-a lungul intregii noastre vieti corpul nostru se afla intr-o continua schimbare. Insa sunt doar cateva momente in care corpul suporta o schimbare atat de dramatica intr-o perioada atat de scurta de timp. Iti amintesti pubertatea ta? Iti amintesti de pubertate ca de o perioada in care iti iubeai corpul? Sau ca o perioada in care te-ai simtit pedepsita? Probabil ca nu. Sarcina nu este acelasi lucru cu pubertatea, este adevarat, insa negarea ne face pe majoritatea dintre noi sa ne percepem corpurile ca fiind stabile, ceva pe care il cunoastem bine si pe care ne putem baza. Iar atunci cand trupurile noastre ne dovedesc ca ne inselam (adica exact ceea ce fac in timpul sarcinii) ne tulbura profund. In timpul sarcinii, nu este vorba doar despre faptul ca trupul tau se schimba, ci si ca functioneaza intr-un mod in care nu a mai functionat inainte. Un mod uimitor de a rezuma ceea ce face corpul tau este faptul ca el creeaza un organ de la 0, doar ca sa il expulzeze 40 de saptamani mai tarziu. Hormonii schimba modul in care muschii si ligamentele se intind si se simt, ceea ce schimba modul in care te misti. Sanii isi schimba marimea, aspectul si sensibilitatea. Multe femei spun ca simt ca si vaginul se schimba in timpul sarcinii. Toate acestea par schimbari minore in felul in care arati, te porti, dormi, te misti, insa par sa te scoata din rutina ta sexuala. Insa raspunsul la toate aceste schimbari nu trebuie sa fie o pauza sexuala care sa dureze timp de noua luni.

 

Ce poti face: Fiecare dintre noi avem probleme cu trupurile noastre. Daca ai incercat in trecut (inainte de a ramane insarcinata) sa vorbeste despre asta cu parteenrul tau si discutia nu a mers bine (si de cele mai multe ori nu merge bine asa o discutie) este posibil ca redeschiderea acestei discutii in timpul sarcinii sa para deplasata. Insa nu este. A vorbi despre modul in care trupul tau se schimba nu trebuie sa se transforme in psihoterapie si nu trebuie sa insemne ca trebuie sa dezvalui tot ceea ce gandesti si simti. Insa daca simti ca exista lucruri despre care nu poti vorbi, acest lucru creeaza un lucru dificil care poate creste la fel de repede ca si pantecul tau. Daca locuiesti impreuna cu partenerul tau de viata, atunci sunteti amandoi constienti de aceste schimbari si amandoi incercati sa va adaptati la aceste schimbari. Insa daca nu veti vorbi despre aceste lucruri, rezultatul poate fi o incarcare emotionala negativa, o situatie plina de resentimente. Iar tacerea poate da ocazia fiecaruia dintre voi sa isi imagineze diverse lucruri despre ceea ce simte celalalt. Chiar daca nu stii sigur ce sa spui, este crucial pentru viata voastra sa faceti loc pentru o discutie deschisa despre modul in care schimbarile fizice va afecteaza viata.

5. Dorintele se schimba

 

Hormonii reprezinta tapul ispasitor perfect pentru toate schimbarile emotionale si psihologice care apar in timpul sarcinii. Hormonii sunt acuzati si pentru schimbarile sexuale care apar in timpul sarcinii. Cercetarile asupra acestui aspect inca sunt neconcludente. Exista studii care au fost facute asupra nivelului hormonal in timpul sarcinii si au urmarit activitatea sexuala nu a gasit nicio corelatie intre cele doua. Insa dorinta pentru sex, atat a ta, cat si a partenerului tau se va schimba in timpul sarcinii. Iar acest lucru devine o problema uriasa atunci cand presupunem ca obiceiurile si rutina sexuala in care suntem inainte de sarcina sunt "normale" si orice altceva este ciudat. Adevarul este ca de-a lungul timpului, periodic, se schimba cantitatea de sex pe care o vrei si modul in care vrei sa faci sex. Majoritatea femeilor si foarte multi barbati recunosc faptul ca dorinta pentru sex creste si scade potrivit unui ritm care este resimtit atat intern, cat si extern. Si pentru ca am spus ca si barbatii resimt acest ritm, putem recunoaste faptul ca nu are legatura cu ciclul menstrual. Poate fi derutant faptul ca dorintele sexuale se schimba in moduri care nu se potrivesc cu tot ceea ce am invatat despre sexul in timpul sarcinii. O femeie insarcinata in 6 luni care se trezeste cu o dorinta brusca de a explora sexul mai dur, asa cum nu si-a dorit inainte de sarcina, va fi ingrijorata nu numai de siguranta ei si a fatului, dar si de semnificatiile acestei dorinte. Ce inseamna faptul ca isi doreste sex dur in timpul sarcinii? Este ceva in neregula cu ea, psihic vorbind? Raspunsul este ca nu, nu este nimic in neregula. Iar modul in care ne dorim sa facem sex in anumite perioase depinde de foarte multi factori. Insa, daca nu iti vei accepta anumite dorinte (indiferent ca le satisfaci sau nu) va avea un impact major asupra vietii tale sexuale.

 

Ce poti face: Trebuie sa incepi prin a invata si a accepta ca schimbarile in ceea ce priveste dorinta sexuala sunt normale si ca varietatea activitatilor sexuale pe care le poti intretine in timpul sarcinii este destul de vasta. Majoritatea medicilor ginecologi sunt de acord cu faptul ca, atata vreme cat sarcina se dezvolta normal, fara probleme medicale care sa contraindice activitatea sexuala, nu este nimic gresit sa ai o viata sexuala activa pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina. In cazul in care simti nevoia sa auzi asta chiar de la medicul care iti urmareste sarcina, nu trebuie decat sa il intrebi. Trebuie sa stii ca, desi unora li se pare ciudat, pentru unele cupluri perioada sarcinii schimba viata sexuala in bine, tocmai datorita faptului ca trebuie sa iasa din rutina.

6. Ceea ce iti place se schimba

 

Exista anumite schimbari predictibile care apar in timpul sarcinii care afecteaza modul in care o persoana raspunde sexual la stimuli. De exemplu, sanii se maresc si devin mai sensibili. O femeie careia inainte de sarcina ii placea stimularea mameloanelor, in timpul sarcinii o poate percepe ca iritanta, dureroasa, ori pur si simplu neplacuta. Pe de alta parte, o femeie careia nu i-a placut acest tip de stimulare inainte de sarcina, ori pur si simplu nu ii spunea prea multe, acum o poate adora. Schimbarile de forma, dimensiune, flexibilitate ale trupului insarcinat, precum si de lubrefiere inseamna ca tot ceea ce se simtea grozav inainte - acea miscare magica, sau acel loc care te ridica pe culmile extazului - pur si simplu nu mai face nimic. Aceste schimbari devin o problema atunci cand nu exista comunicare in cuplu. Uneori, femeia insarcinata isi mentine viata sexuala asa cum era inainte de sarcina. Cel putin in aparenta. In realitate, fie ignora, fie alege sa nu ii spuna partenerului de viata ca nu ii mai place sexul cum ii placea inainte sau ca anumite lucruri au devenit neplacute. Iar aceste lucruri o fac sa nu mai vrea sex deloc. In anumite situatii, partenerul femeii insarcinate simte ca ceva nu mai este la fel, insa nu stie de ce. Astfel, se creeaza o situatie ciudata, iar daca nu puteti discuta despre ea, se va crea o prapastie intre voi. Si de la prapastia sexuala, se poate ajunge la cea emotionala, sentimentala. Alteori, femeia insarcinata ii dezvaluie partenerului lucrurile care nu mai functioneaza, insa o face intr-o maniera care il face pe acesta sa simta o respingere a partenerului insusi, nu a tehnicii sexuale pe care amandoi o folosesc. Partenerul aude un "nu", care, combinat cu propriile idei si griji in ceea ce priveste sexul in timpul sarcinii, fac ca rezultatul sa fie hotararea lui de nu mai initia sexul pe viitor. Iarasi, daca nimeni nu vorbeste despre ceea ce se intampla cu adevarat, cu toate vorbele, cu punctul pe i, fara reprosuri si acuze, cautand solutii, atunci se poate instala o pauza neplacuta, nedorita si frustranta pentru ambii parteneri in viata sexuala.

 

Ce poti face: Evident, solutia este tot o discutie. Trebuie sa purtati o discutie deschisa, insa nu cand sunteti in pat ori pe punctul de a face sex si trebuie sa vorbiti despre ce va doriti in pat si cum este pentru fiecare dintre voi sa cereti ce va doriti si sa primiti un raspuns pozitiv sau negativ de la partener. Daca unul dintre voi nu poate spune nu sau sa se opreasca in timpul actului sexual pentru ca are o crampa musculara sau simte un disconfort, mai ales daca acesta este cazul femeii insarcinate, trebuie sa discutati deschis despre acest lucru si sa faceti ca toate acestea sa fie mai usor de exprimat. Poate alegeti o parola amuzanta pentru a spune "nu vreau sa ne oprim din a face sex, dar am nevoie de o pauza de la ceea ce facem in acest moment". Poate veti alege sa va verificati mai des unul pe celalalt in timpul sexului, fie ca faceti un semn din priviri sau intrebati scurt "esti ok?". Iar intrebarea "iti place asa?" nu este deloc superflua in timpul sarcinii.

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?
    Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?

    Biohacking - poate te-ai întrebat vreodată ce înseamnă această expresie și cum poate influența viața ta de zi cu zi. Ei bine, haide să descoperim secretele din spatele...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie
    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie

    Iubirea te poate schimba mai mult decât crezi, în numeroase moduri. De pildă, odată ce cunoști dragostea adevărată, poți deveni mai generoasă, mai empatică, mai deschisă...

    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?
    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?

    O femeie mărturisește pe internet cum a trăit ani de zile într-o minciună alături de soțul ei, care a devenit între timp și soțul altei femei, cu acte false....

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    © 2024 Qbebe