Sarcina la bărbați
Este posibil ca bărbații să rămână însărcinați? De necrezut, dar răspunsul este da. Pentru a înțelege mai bine cum bărbații pot rămâne însărcinați, în primul rând trebuie detaliat termenul de „bărbat”. Pentru a aduce un copil pe lume, o persoană are nevoie de uter și ovare. Un bărbat care se indentifică cu sexul atribuit la naștere se numește „cisgender” și nu poate rămâne însărcinat. Pe de altă parte, situația stă cu totul altfel la bărbații „transgender”, care au fost femei la naștere, dar nu se identifică cu acel sex. Astfel de bărbați care și-au păstrat organele reproducătoare femeiești, au posibilitatea de a da naștere unui copil.
Intervenția de schimbare de sex prin care o femeie devine bărbat este mai delicată, față de cea a transformării bărbatului în femeie, rata de succes a acestei operații fiind redusă. De aceea, mulți bărbați transgender se limitează doar la schimbarea înfățișării și nu efectuează operația de schimbare de sex, din cauza problemelor medicale pe care le pot avea după.
Simptome de sarcină la bărbați
Aici nu mai vorbim dacă bărbații pot rămâne gravizi, ci despre trăirile pe care le au atunci când află că jumătatea lor le va dărui un copil. Sindromul Couvade sau „sarcina empatică” reprezintă o manifestare psihologică, prin care unii bărbați resimt aceleași simptome pe care partenerele lor însărcinate le experimentează. Nefiind o afecțiune recunoscută din punct de vedere medical, viitori tătici trebuie să accepte situația incomodă până la nașterea bebelușului.
Bărbații care suferă de sindromul Couvade au simptome asemănătoare sarcinii precum:
- probleme gastrointestinale (greață, vărsături, balonare, constipație sau diaree)
- creștere bruscă în greutate
- migrene
- urinare frecventă
- libidou scăzut
- creșterea vizibilă a sânilor
- dereglări ale somnului
- modificări de apetit
- dureri dentare
La baza acestui sindrom Couvade ar sta legătura emoțională puternică dintre parteneri, dar și dereglările hormonale care au loc în apropierea nașterii copilului. Se pare că nivelul de testosteron ar scădea foarte mult înainte cu o lună de nașterea lui bebe și ar crește la loc imediat după venirea lui pe lume. Totodată, nivelul de estrogen ar fi mai ridicat la viitori tătici, față de restul bărbaților care nu așteaptă un copil. Estrogenul fiind principalul hormon feminin, este greu de crezut că poate fi prezent și la bărbați. Adevărul este că la bărbați estrogenul are un rol important în funcția sexuală. Niveluri ridicate de estrogen la bărbați se observă în disfuncția erectilă, infertilitate și ginecomastie (creșterea anormală a sânilor). În ceea ce privește sindromul Couvade, discuțiile sincere despre toate temerile pe care le au, sunt singurele „tratamente” care pot ameliora puțin starea bărbatului.
Universitatea St. George din Londra a efectuat câteva studii pe 282 de viitori tătici, cu vârste cuprinse între 19 – 55 de ani. Toți sufereau de sindromul Couvade, iar prin aceste studii s-au urmărit efectele pe care acest fenomen le are asupra lor. Cercetătorii i-au monitorizat pe bărbați pe toată perioada de sarcină a partenerei lor. Mulți dintre ei au avut simptome specifice gravidelor precum greață, arsuri stomacale, creștere în greutate, mărirea sânilor sau amețeală. Câțiva dintre ei au dezvoltat și așa-numita „burtică de gravidă”. Important este că o parte dintre viitori tătici au avut astfel de simptome la începutul sarcinii partenerei, iar ceilalți chiar înainte de naștere. La toate persoanele monitorizate, sindromul Couvade a dispărut imediat după nașterea bebelușului.
Bărbații pot rămâne însărcinați dacă au uter
Pentru creșterea masei musculare, a părului de pe față și corp, femeile care își doresc să devină bărbați, apelează la injecții cu testosteron. În același moment al vieții, poate să apară dorința de a face un copil. Acest lucru este posibil la o persoană transgender, numai dacă renunță cel puțin șase luni la testosteron. În acea perioadă de timp, estrongenul redevine hormonul de bază, iar ciclul menstrual se declanșează din nou. Dacă un bărbat transgender face sex neprotejat în zilele fertile, atunci are aceleași șanse de a concepe un bebeluș exact ca o femeie cisgender.
Trebuie luate în considerare și complicațiile pe care terapia cu testosteron le poate avea asupra unei posibile sarcini, anume dezlipire de placentă, naștere prematură, hipertensiune arterială sau anemie. În speranța de a demonta toate miturile legate de efectele adverse ale testosteronului asupra fătului, în 2014 s-a desfășurat un studiu cu ajutorul a 41 de bărbați transgender care au fost însărcinați sau au născut. Important este că toți bărbații și-au oprit terapia cu testosteron cu șase luni înainte de a rămâne gravizi. Un alt lucru de ținut minte este că 61% dintre ei și au reușit să conceapă un copil imediat după reluarea ciclului menstrual, iar restul de 39% au primit vestea mult așteptată înainte de ciclu. Rezulatele au fost colectate abia după ce toate nașterile au avut loc și au arătat faptul că testosteronul nu a avut efecte negative asupra fertilității și a bebelușilor. De asemenea, 75% dintre bărbați au reușit să nască vaginal și doar 25% dintre ei au apelat la cezariană.
Un alt studiu din anul 2019 s-a bazat pe documentarea unui caz de bărbat transgender care a rămas însărcinat la doar două luni după ce a înterupt injecțiile cu testosteron. La 40 de săptămâni, el a dat naștere unui bebeluș sănătos, după un travaliu de doar câteva ore. De asemenea, a putut să alăpteze timp de 12 săptămâni, înainte de a-și relua terapia cu testosteron. El a putut să alăpteze deoarece nu făcuse mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni).
Bărbații pot rămâne însărcinați fără uter?
Tehnologia face progrese enorme în fiecare zi. Cum ar fi ca o persoană fără uter să nască un copil? Pe baza descoperirilor tehnologice și medicale, acest lucru pare a fi posibil. Fie că vorbim de femei transgender, al căror sex la naștere a fost bărbătesc și care în mod evident nu au uter, ori de persoane care au suferit o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului), există mai multe căi de prin care s-ar putea naște un bebeluș. Solutiile de mai jos sunt prezentate de medici si cercetatori, insa sunt in stadiu de experiment. Inca nu se cunosc cazuri care sa fi avut succes cu aceste metode.
1. Transplantul de uter: care încă se află în stadiu experimental. Această operație inovatoare care oferă posibilitatea de a concepe un bebe, a fost gândită, în primă fază, pentru femeile cărora din motive serioase li s-a îndepărtat uterul. Însă, în ultimii ani s-a luat în considerare ca această intervenție să fie dedicată și femeilor transgender. Pe lângă bucuria de a naște un copil, persoanele interesate de acest transplant de uter, trebuie să aibă răbdare. După efectuarea operației, ar fi nevoie de mai multe injecții cu progesteron și estrogen. Pacienții ar trebui să aștepte mai mult de șase luni pentru ca un embrion să le fie implantat. În acest timp, medicii pot observa dacă uterul este respins de organism sau nu. În octombrie 2014, a apărut primul caz de bebeluș născut în urma unui transplant de uter, efectuat la o femeie în vârstă de 36 de ani, care a născut prematur un băiețel. Donatoarea a fost o femeie de 61 de ani. Pentru a-i putea implanta femeii un embrion în uter, medicii au avut nevoie de 12 luni, tocmai pentru ca acesta să nu fie respins de organism.
Dr. Richard Paulson, directorul Societății Americane de Medicină Reproductivă (ASRM) a spus că femeile transgender ar trebui să ia în considerare transplantul de uter, dacă își doresc să conceapă un bebeluș, deoarece din punct de vedere anatomic nu există nicio problemă care ar putea duce la eșecul operației: „Nu văd nicio problemă evidentă care să împiedice transplantul. Bănuiesc că vor exista multe femei trans care vor dori să-și facă această operație.”
2. Sarcină în cavitatea abdominală: sau așa-numita sarcină ectopică. Se susține ideea că o femeie transgender care nu are uter, poate fertiliza un ovul în lipsa lui, fix în cavitatea abdominală. Drept exemplu sunt luate femeile cu sarcini ectopice, al căror ovul rămâne în una dintre trompele uterine. Această variantă nu este una sigură, deoarece sarcinile ectopice sunt extrem de periculoase atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Întreg subiectul despre bărbați și sarcină merită studiat pe deplin. Este greu de crezut pentru unii oameni că bărbații pot rămâne însărcinați, dar adevărul este că avem nevoie să privim în profunzime lucrurile. Bărbații transgender care nu se identifică cu sexul atribuit la naștere, pot aduce pe lume bebeluși sănătoși. Totodată, femeile care își doresc tranziția către sexul masculin, ajung să fie recunoascute ca „bărbat” și din punct de vedere legislativ. De aici și toate confuziile legate de sarcina la bărbați. Pe de altă parte, tehnologia și medicina deja fac pași mari către operații inovatoare care le-ar permite chiar și persoanelor fără uter să conceapă un bebeluș.
Surse: healthline.com, mayoclinic.org, bbc.com, medicalnewstoday.com, independent.co.uk, journals.lww.com, nbcnews.com, babyneeds.ro, news.bbc.co.uk, ncbi.nlm.nih.gov, evenimenteoradea.ro, livescience.com
Surse foto: istockphoto.com