Al doilea trimestru de sarcina: Ce ai de facut?

Al doilea trimestru de sarcina: Ce ai de facut?

Louise Tanase - Contributor

Al doilea trimestru de sarcina a inceput oficial incepand cu a 13-a saptamana de sarcina. Pe masura ce timpul trece, te obisnuiesti din ce in ce mai tare cu sarcina, cu schimbarile prin care trece trupul tau si cu transformarile emotionale. Este posibil ca in aceasta perioada sa te mai simti uneori confuza in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faci. Qbebe iti ofera o lista cu lucruri de facut in al doilea trimestru de sarcina.

In cazul in care si tu, la fel ca majoritatea femeilor insarcinate, simti ca ar trebui sa faci anumite lucruri, atat pentru tine, dar mai ales pentru bebelusul care in curand va veni pe lume si nu stii de unde sa incepi, noi te ajutam. Foloseste lista de mai jos pentru a tine lucrurile sub control si pentru a indeplini cat mai multe lucruri in al doilea trimestru de sarcina. Nu te ingrijora daca nu vei reusi sa bifezi fiecare lucru de pe lista. Important este sa ai un ghid.

Inscrie-te la cursuri prenatale

Gravida facand sport
 

In cazul in care inca nu ai facut acest lucru, in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina este momentul sa gasesti si sa te inscrii la cursuri prenatale. Este adevarat ca la noi in tara, aceste cursuri reprezinta o "moda" relativ recenta, insa nu trebuie sa te gandesti la aceste cursuri ca fiind o pierdere de timp sau de bani. Poti invata multe lucruri, de la tehnici de respiratie care te vor ajuta in timpul nasterii, la ingrijirea nou-nascutului, tehnici de prim-ajutor. De asemenea, cursurile prenatale iti ofera sansa de a te imprieteni cu alte femei insarcinate si astfel vei avea ocazia sa iti impartasesti experienta si sa ai parte de intelegere si sprijin din partea unor persoane in aceeasi situatie cu a ta.

Nu rata analizele si consulturile medicale

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, vei merge la medicul care iti urmareste sarcina o data pe luna, cu exceptia cazului in care ai o sarcina cu risc sau probleme deosebite de sanatate si vei avea programate consulturi mai frecvente. In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina ti se vor mai face analize de sange, testul de screening pentu diabetul gestational si, daca este cazul, tot acum ti se vor face teste pentru depistarea sindromului Down, a defectelor de tub neural, anormalitati cromozomiale, amniocenteza, precum si teste pentru depistarea unr boli genetice. In acest al doilea trimestru de sarcina vei mai face si o ecografie, in timpul careia, daca vei dori, vei putea afla si sexul bebelusului.

Cumpara haine pentru perioada maternitatii

Gravida la ecograf, insotita de partener
 

Sarcina devine vizibila la majoritatea femeilor intre saptamanile 12 si 18. Chiar daca sarcina ta nu este inca foarte vizibila, vei descoperi ca te vei simti mult mai confortabil imbracata in haine speciale pentru perioada maternitatii. Nu cumpara insa foarte multe haine, iar daca o faci, gandeste-te ca burtica ta va creste in ritm alert incepand de acum, asa ca nu achizitiona haine prea stramte.

Fa o lista cu nume pentru bebelusi

Pana acum, probabil ca tu si partenerul tau ati discutat deja despre cateva nume pentru bebelus. Este momentul sa faceti chiar o lista si sa discutati mai serios, mai ales daca ati aflat deja sexul bebelusului vostru. Nu uitati ca, indiferent de starea ta de sanatate si de dezvoltarea bebelusului, exista oricand riscul unei nasteri inainte de termen si este bine sa fii pregatita pentru aceasta.

Fa planuri financiare

Venirea pe lume a unui bebelus si marirea familiei inseamna si aparitia unor noi responsabilitati financiare. Specialistii recomanda sa te gandesti si la cheltuieli mai putin obisnuite, cum ar fi sa achizitionezi o asigurare de viata sau chiar sa incepi un plan de economisire pentru studiile copilului. Poate ca pare prematur (fondul de studii) sau pesimist (asigurarea de viata), insa mai bine sa fii prevazator decat sa ai regrete. Atunci cand ai un copil, trebuie sa te gandesti intotdeauna la viata pe termen lung.

Pregateste copiii pentru sosirea celui mic

Gravida si fiica ei
 

In cazul in care mai ai copii, trebuie sa fii constienta de faptul ca lumea lor va fi zguduita din temelii atunci cand bebelusul din burtica ta va sosi pe lume. Din fericire, familia ta mai are la dispozitie cateva luni pentru a se obisnui cu ideea aparitiei unui nou membru in familie. Poti sa faci cateva lucruri pentru a pregati copiii pentru venirea bebelusului. In primul rand, asigura-i ca ii vei iubi in continuare si pe ei si ca, indiferent cat de ocupata vei fi cu ingrijirea bebelusului, mereu vei avea putin timp si pentru ei. In al doilea rand, implica-i in toate activitatile posibile: lasa-i sa aleaga hainute sau jucarii pentru bebelus si cumpara-le cate ceva "din partea bebelusului". Vor astepta cu mai multa bucurie sa il cunoasca si, cand il vei aduce acasa, il vor primi cu mai multa dragoste. De asemenea, deja ar trebui sa stabilesti cine va avea grija de copii atunci cand tu vei sta in maternitate. Nu uita ca nasterea poate surveni oricand, asa ca este bine sa ai pregatita si varianta unei persoane care sa poata veni la voi acasa repede, in cazul in care travaliul va debuta in toiul noptii.

Mergi la stomatolog

Nu numai ca este sigur sa mergi la stomatolog in timpul sarcinii, dar in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina este chiar recomandat sa o faci. Spune-i medicului tau stomatolog ca esti insarcinata si mai ales, daca stii ca suferi de alergii la unele substante, mentioneaza neaparat acest lucru inainte de orice tratament. Chiar daca nu ai carii, acum este momentul sa faci un detartraj si o curatire profesionala a dintilor.

Corecteaza-ti pozitia de somn

Acum ca ai intrat in cel de-al doilea trimestru de sarcina, multi medici recomanda sa eviti sa dormi pe spate si sa faci eforturi pentru a dormi pe o parte, mai ales pe partea stanga. Medicii spun ca daca vei dormi pe partea stanga ti se va imbunatati circulatia sanguina spre si dinspre placenta si va reduce inflamarea picioarelor. In cazul in care nu esti obisnuita sa dormi pe o parte, pentru a face aceasta pozitie mai confortabila, poti sa plasezi o perna mai mare intre picioare, o pernuta sub soldul pe care dormi sau chiar o perna pentru sprijin la spate.

Gandeste-te la concediul de maternitate

In cazul in care lucrezi, mergi la departamentul de resurse umane si anunta din timp data de la care vei intra in concediu de maternitate. Afla care sunt obligatiile pe care le ai de indeplinit inainte de a pleca in concediu, ce documente trebuie sa aduci care sa dovedeasca si sa justifice nevoia concediului, durata legala a concediului prenatal si post-natal, concediul pentru cresterea copilului, dar nu uita sa te interesezi si ce se intampla in cazul in care vei avea nevoie de zile de concediu pentru repaus la pat sau in cazul unei nasteri premature.

Evita activitatile riscante

Gravida si partener la shopping
 

Acum ca burtica ta este din ce in ce mai mare, trebuie sa eviti activitatile si sporturile potential periculoase pentru tine si bebelusul tau. Aceasta inseamna evitarea sporturilor precum mersul pe bicicleta, ridicarea greutatilor, sporturi de contact, snowboard, surf, ski, calarie, etc. De asemenea, trebuie sa eviti folosirea substantelor chimice puternice pentru curatenie sau la serviciu.

Scrie o scrisoare bebelusului tau

Aceasta poate fi o surpriza extraordinara pentru copilul tau cand va fi mai mare. Urmeaza-ti inima, gandeste-te la tine, la partenerul tau, la dragostea pe care probabil deja o simti pentru bebelusul tau si la toate sperantele si sentimentele pe care le ai in aceasta perioada. Daca ai nevoie de putina inspiratie, gandeste-te putin la cum ar arata o zi perfecta alaturi de copilul tau, planurile de viitor pentru familia ta, ce inseamna pentru tine acum sa fii mama sau cum speri tu ca o sa fii ca mama. In cazul in care scrisul nu este talentul tau, poti sa faci o cutie de amintiri: fotografii cu tine si partenerul tau, cu burtica ta, cu ecografiile din timpul sarcinii, cu flori presate sau cd-uri cu hiturile vremii, cu articole din ziare, etc.

Termina proiectele referitoare la casa si organizare

Instinctul de cuib a atins, probabil, cote maxime. Cel mai bine este sa profiti de energia pe care o ai si, in afara de a reorganiza dulapurile si de a pregati camera bebelusului, mergi la cumparaturi si fa stocuri pentru perioada imediat urmatoare nasterii bebelusului. Ia in calcul faptul ca, cel putin doua-trei saptamani dupa nastere, nu vei avea timpul sau energia necesare colindarii supermarketurilor. Fa o lista cu produsele consumabile si fa-ti stocuri din timp. Cele mai importante sunt produsele de igiena si cosmetica personale (sampon, balsam de par, gel de dus, sapun, absorbante, hartie igienica, betisoare urechi, produse cosmetice pentru bebelusi, detergenti si balsam pentru rufe, etc.)

Rezerva timp pentru partenerul tau

Gravida, partener si botosei bleu
 

In mijlocul pregatirilor pentru sosirea bebelusului, rezerva-ti timp si pentru a te reconecta cu partenerul tau si pentru a va aminti motivele pentru care va iubiti unul pe celalalt. Incearca sa aveti macar o zi pe saptamana numai pentru voi doi, fara a face ceva legat de sarcina, copii sau bebelusul care va veni pe lume. Ati putea, de exemplu, sa va luati de mana si sa profitati de vremea frumoasa plimbandu-va prin parc si amintindu-va de inceputul relatiei voastre.

Voi ce ati facut sau credeti ca ar fi important de facut in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina?
Articolul urmator
I s-a spus că bebelușul s-a oprit din evoluție în sarcină. Intuiția de mamă a făcut-o să meargă a doua zi la spital
I s-a spus că bebelușul s-a oprit din evoluție în sarcină. Intuiția de mamă a făcut-o să meargă a doua zi la spital

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac
    Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac

    Să fii mamă reprezintă o bucurie enormă, dar și numeroase griji și responsabilități. De aceea, în anumite situații, poți ajunge să te simți epuizată, copleșită. Printr-o...

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"
    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"

    A născut al doilea copil și a devenit dintr-o dată mai „zen”. La ce a renunțat această mamă atunci când a apărut un alt membru al familiei și cum reușește să fie...

    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină
    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină

    Multipla campioană la gimnastică, Larisa Iordache are mai multă grijă la alimentație de când a aflat că este însărcinată. Ce mănâncă fosta sportivă și cum...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil
    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil

    Deși apare cu zâmbetul pe buze în fața telespectatorilor, Flavia Mihășan a ascuns în sufletul ei o tristețe. Abia acum, la 3 ani după nașterea celui de-al doilea fiu...

    Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!
    Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!

    Fosta concurentă de la „Bravo, ai stil!”, Ștefana Suciu (Peev), este însărcinată cu al doilea copil! Ea și soțul ei, Maximilian Peev, au dezvăluit că urmează să...

    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

    Există o mulțime de subiecte spinoase în parenting. Pentru multe cupluri, încercarea de a avea un alt copil se încadrează în această categorie. Poate că ați...

    © 2025 Qbebe