15 neplaceri care apar in timpul sarcinii

15 neplaceri care apar in timpul sarcinii

Raluca Cristea

Neplacerile in timpul sarcinii nu trebuie nici pe departe sa iti umbreasca minunatul sentiment ca vei fi mamica. De la greturi la pofte, de la somnolenta la insomnii, lista cu aceste mici probleme iti poate parea interminabila, dar de fapt totul are o rezolvare si chiar nu ai de ce sa te sperii!

Nu uita ca nicio sarcina nu seamana leit cu o alta, iar daca o prietena de-a ta, proaspata mamica, a avut hemoroizi sau a poftit la branza cu muraturi, nu inseamna ca si tu vei avea parte de aceleasi experiente!

Principalele neplaceri din timpul sarcinii sunt:

1. Greturile si poftele

Hormonii sunt de vina pentru ca simtul tau olfactiv este mai ascutit. Aromele mancarurilor gatite care pana nu demult iti placeau acum iti intorc stomacul pe dos! Nu mai suporti nici parfumul prietenelor, nici lotiunea dupa ras a iubitului tau, care iti parea extrem de atractiva! Ai parte de greturi mai ales dimineata, dupa ce te trezesti, insa acestea pot sa apara si in timpul zilei. Nu uita ca greturile din timpul sarcinii si chiar poftele nu apar la toate viitoarele mamici, deci nu te speria fara motiv!

Remediu: evita orice efort fizic dimineata si evita neaparat mancarurile grele sau mesele copioase. Decat sa mananci de 3 ori si mult, mai bine mananci de 5-6 ori dar mai putin. Te pot ajuta si sucurile carbogazoase sau apa minerala, insa este bine sa nu exagerezi, pentru ca pot duce la balonari.

2. Arsurile gastrice

Arsurile pe care le simti in capul pieptului sau pe gat nu au nici cea mai mica legatura cu podoaba capilara a bebelusului tau. Arsurile apar in special in ultimul trimestru de sarcina, datorita presiunii pe care o exercita uterul marit asupra stomacului.

Remediu: evita alimentele care cresc secretia de suc gastric, asa cum sunt carnea tocata, varza calita, prajelile etc.

3. Contractiile

Burtica ta se intareste si apare o durere usoara. Aceste contractii apar mai ales in al treilea trimestru de sarcina, ca o repetitie pentru cele din momentul nasterii (contractiile Braxton-Hicks), insa nu este exclus sa apara si dupa inceputul sarcinii.

Remediu: trebuie sa te odihnesti si sa eviti efortul fizic. Aditional, poti consulta medicul care se ocupa de tine in timpul sarcinii, pentru a-ti prescrie niste medicamente impotriva durerii. Este posibil sa iti sugereze si o cura cu magneziu.

4. Constipatiile

Constipatiile apar frecvent in timpul sarcinii, iar de vina este “lasarea” muschilor responsabili cu digestia, astfel ca tranzitul intestinal este incetinit. Progesteronul are si el o parte din vina, deoarece acest hormon scade tranzitul intestinal, in favoarea cresterii absorbtiei de nutrienti pentru fat. In ultimul trimestru, cand uterul marit apasa asupra intestinelor, neplacerea este mai mare, mai ales pentru femeile care au o predispozitie pentru constipatie.

Remediu: este de foarte mare ajutor o alimentatie bogata in fibre (paine integrala, fructe si legume proaspete, cereale). De asemenea, bea sucuri proaspete si naturale si fa exercitii fizice usoare.

5. Bufeurile

Modificarile hormonale care au loc in organismul tau te fac sa transpiri destul de mult, fie ca afara este cald, sau frig. Arati de parca ai alerga fara oprire.

Remediu: poarta haine de bumbac, care absorb repede transpiratia si care lasa pielea sa respire. Nu uita sa bei multa apa, pentru a compensa pierderea de lichide.

6. Sani durerosi si mariti

Progesteronul si estrogenul sunt de vina pentru cresterea sanilor, care pot deveni sensibili si durerosi, mai ales la inceputul sarcinii.

Remediu: Alege sutienul potrivit! Acesta trebuie sa fie dintr-un material de calitate, sa aiba o masura potrivita si sa asigure o sustinere buna a sanilor in timpul sarcinii si mai ales in timpul alaptarii. Astfel vei evita lasarea ligamentelor care ancoreaza sanul de muschii pectorali.

7. Linea nigra

Excesul de melatonina duce la pigmentarea pielii mai mult decat de obicei. Aceasta schimbare o vei observa in jurul areolelor mamare, dar si pe burtica, intre capul pieptului, trecand prin ombilic si pana la pubis. Aceasta linie maronie se numeste linea nigra.

Remediu: stai linistita, va trece de la sine imediat ce nasti. In plus, nu e chiar atat de dizgratioasa, cu atat mai mult deranjanta!

8. Masca de sarcina

Masca de sarcina, numita si cloasma, poate sa apara din cauza modificarilor hormonale, dupa expunerea la soare. Se manifesta prin hiper pigmentarea aripilor nasului si a pometilor. Uneori pot sa apara pete brune si pe frunte sau in jurul gurii.

Remediu: Foloseste o crema de fata cu ecran total de protectie. Nu iti face griji: petele vor disparea dupa nastere!

9. Secretiile vaginale

Asa numitele “pierderi albe” pot deveni mai frecvente, datorita hormonilor.

Remediu: daca secretiile sunt insotite de usturimi sau mancarimi, du-te imediat la medic, deoarece se poate sa ai o infectie vaginala, care netratata este foarte periculoasa pentru bebelus la nastere.

10. Hemoroizii

Mancarimile, iritatiile, sangerarile cauzate de umflarea uneia dintre venele rectului sunt un semn clar ca suferi de hemoroizi . Aceasta afectiune poate fi cauzata si de constipatia frecventa in perioada de sarcina. Hemoroizii nu sunt un pericol pentru bebelus, insa sunt extrem de deranjanti si adesea durerosi pentru mama.

Remediu: nu incerca sa te tratezi singura! Tratamentele locale se bazeaza de foarte multe ori pe substante antiinflamatoare, care nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Consulta-ti medicul, iar el va sti cel mai bine ce unguent local ti se potriveste!

11. Trombii

Pe masura ce momentul nasterii se apropie, sangele tau se modifica. Pentru a se proteja de pierderile masive de sange din timpul nasterii, mecanismele de coagulare se pun repede in miscare. De aici si riscul aparitiei unor trombi (cheaguri de sange), in zonele in care sangele stagneaza, acest loc fiind de cele mai multe ori picioarele. Anumite femei sunt si mai predispuse aparitiei trombilor, din cauza mostenirii genetice.

Remediu: Nu sta prea mult timp nemiscata in aceeasi pozitie. Daca te afli in masina, in tren sau in avion, incearca sa iti schimbi cat poti de des pozitia picioarelor. Acolo unde este cazul si ai posibilitatea, incearca sa iesi pe hol sau sa te duci intr-o alta camera, in fiecare ora, ca sa iti dezmortesti picioarele.

12. Varicele

Varicele sunt favorizate de cresterea rapida in greutate, dar si de predispozitia genetica. Ele dispar spontan sau necesita tratament dupa nastere. Este totusi sa iti iei cateva masuri de precautie!

Remediu: exercitiile fizice te ajuta foarte mult, acestea insemnand mers pe jos sau gimnastica pentru gravide. Nu sta prea mult timp in picioare si nu purta haine stramte, curele stranse sau pantofi cu toc. Stai cu picioarele putin mai ridicate decat trunchiul, atunci cand ai ocazia si maseaza-le cu o crema special impotriva varicelor, cu miscari de jos in sus. Poarta haine suficient de largi si colanti “suport”. Evita sa stai picior peste picior.

13. Sangerarile gingiilor

In timpul sarcinii gingiile sunt mai sensibile, se inflameaza si sangereaza repede, din cauza cresterii cu 30% a nivelului de estrogen si progesteron. Aceasta crestere are drept consecinta marirea permeabilitatii vaselor de sange. In plus, gravida tinde sa manance mai mult si sa consume dulciuri mai des decat de obicei, asa ca resturile alimentare favorizeaza placa bacteriana.

Remediu: ai nevoie de o periuta de dinti cu peri moi, poate chiar una pentru copii si de 3-4 periaje zilnic. Nu uita de apa dentara si ata dentara, iar daca poti, fa o vizita medicului stomatolog inainte de sarcina sau la inceputul acesteia, pentru a evita eventualele neplaceri care ar putea sa apara cand sarcina este intr-un stadiu avansat.

14. Somnolenta si insomniile

In timpul sarcinii ai parte de zile in care simti ca pici din picioare de atata somn. Este normal sa obosesti, mai ales in primul trimestru, cand hormonii sunt foarte buclucasi. Oboseala poate fi si semnul unei carente de vitamine sau al unei anemii, asa ca poti incerca sa iei si un supliment alimentar, in urma sfatului medicului. In schimb, in ultimul trimestru de sarcina situatia se schimba si poti fi atacata de insomnii: adormi mai greu si noptile sunt mai agitate.

Remediu: Consulta un medic si pregateste-ti o alimentatie echilibrata! Daca suferi de anemie, ai nevoie de alimente bogate in fier (carne, cereale imbogatite cu fier, legume cu funze verzi). Pentru un somn mai linistit, poti apela la cromoterapie sau meloterapie, dar si la un pahar cu lapte caldut.

15. Intrebari si temeri

Este normal sa iti pui multe intrebari legat de toate aceste noutati din timpul sarcinii, insa nu este si cazul sa te alarmezi. Avalansa aceasta de semne de intrebare este ceva normal si cel mai bine este ca toate au o rezolvare mai devreme sau mai tarziu.

Remediu: cand temerile tale nu iti mai dau pace, incearca sa le impartasesti unei persoane de incredere, cu experienta in domeniu (mama, sora, chiar doctor). Sarcina nu este o boala si nici un prilej de ingrijorari masive, ci o etapa normala in viata oricarei femei.
Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    De ce apar petele roșii pe față?
    De ce apar petele roșii pe față?

    Petele roșii pe față sunt o problemă comună care poate afecta persoane de toate vârstele. Acestea pot varia în dimensiune, formă și severitate, fiind adesea un simptom al...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    © 2025 Qbebe