Totul despre ovulatie

Totul despre ovulatie

Alexandra Negreanu

Ovulatia este un proces deosebit de important pe care trebuie sa il cunosti atunci cand doresti sa ramai insarcinata, dar si in cazul in care nu doresti acest lucru.

Ce este ovulatia

 

Fie ca vrei sa ramai insarcinata sau nu, procesul de ovulatie are implicari majore pentru ambele fenomene. Daca nu esti pregatita sa ai un bebelus atunci trebuie sa folosesti mijloace contraceptive, cum ar fi anticonceptionalele. Acestea au rolul de a bloca ovulatia. Insa daca doresti sa concepi un copil cu partenerul tau de viata, prima conditie este detectarea corecta a perioadei de ovulatie a viitoarei mame, deoarece  in urma procesului de ovulatie, se elibereaza oul matur care, va fi fecundat la randul sau de un spermatozoid. 


Procesul ovulatiei si etapele ciclului menstrual

Ovulatia si fazele ciclului

Ovulatia este evenimentul care defineste fazele ciclului menstrual. Faza de dinainte de ovulatie, atunci cand foliculii ovarieni sunt in curs de dezvoltare, este numita faza foliculara. Faza dupa ovulatie se numeste faza luteala. Durata fazei foliculare poate varia, dar durata fazei luteala este in general constanta de la un ciclu la altul pentru aceeasi femeie si dureaza intre 10 si 16 de zile. Cand ciclurile sunt neregulate, aceasta se intampla din cauza ovulatiei care a avut loc mai devreme sau mai tarziu decat de obicei. Stiind cu precizie cand a avut loc ovulatia, iti permite sa poti vedea daca actul sexual a fost bine programat pentru conceptie si iti permite, de asmenea, sa constati durata fazei luteale. Cunoscand lungimea fazei luteale poti sti cu exactitate ziua cand menstruatia trebuie sa apara sau nu.

Cand are loc ovulatia

Ovulatia are loc, in medie, cu aproximativ doua saptamani inainte de aparitia menstrei, desi aceasta poate varia intre 10 si 16 de zile inainte de debutul menstruatiei, in functie de lungimea fazei luteale. In timpul unui ciclu normal de 28 de zile, ovulatia ar trebuie sa aiba loc intre zilele 13-15 de ciclu. Pe baza acestui ghid, multe femei sunt inavatate sa astepte ovulatia in a 14 a zi a ciclului lor menstrual. Multe femei, cu toate acestea, nu au cicluri regulate si chiar si cele care au de obicei un ciclu regulat pot intampina intarzieri sau alte nereguli pe parcurs. Un ciclu menstrual tipic trebuie sa se intinda intre 21 si 35 zile conform Societatii de Medicina Reproductiva. Unele femei insa, observa ca au cicluri mai scurte sau mai lungi de atat. Ovulatia, atunci, poate sa apara mult mai devreme sau mai tarziu decat orientarile tipice. De exemplu, ovulatia poate sa apara in ziua 23 in timpul unui ciclu care are o durata de 35 zile lungi pentru o femeie cu o faza luteala de 12 zile, in timp ce ovulatia se poate produce in ziua 10 pentru o femeie cu un ciclu de 24 de zile si o faza luteala de 14 zile. Aceasta variatie in randul femeilor si de la un ciclu la altul inseamna ca nu exista cu adevarat nicio formula matematica exacta pentru a calcula data ovulatiei.

Semne fizice pe care organismul ti le da cand te afli la ovulatie

Cu toate acestea, poti sa inveti sa determini momentul in care are loc ovulatia prin examinarea semnalelor de fertilitate pe care propriul organism ti le da:

Modificari ale mucusului cervical

Mucusul cervical este secretia vaginala care o vezi pe chilot sau pe hartia igienica ori de cate ori mergi la toaleta. Se pot observa modificari in mucusul cervical atunci cand esti fertila. Dupa ce menstruatia s-a incheiat,cantitatea de mucus cervical creste treptat si isi modifica aspectul. Aceasta modificare reflecta cresterea nivelului de estrogen din corpul tau. De asemenea, arata ca esti aproape de ovulatie. Tu esti cea mai fertila atunci cand mucusul devine limpede, alunecos si lipicios, mai exact are aspect de albus de ou. Acest mucus fertil conduce sperma in calatoria sa prin uter si o protejeaza in timp ce parcurge trompele uterine pentru a fertiliza oul.

Dureri de burta

Aproximativ o cincime dintre femeile pot simti de fapt, ca ceva se intampla in ovare lor in jurul porcesului de ovulatie. Acest lucru poate varia de la usoara senzatie de disconfort pana la dureri abdominale suparatoare . Unele femei pot prezenta in perioada ovulatiei dureri de spate acute. Acestea pot dura de la cateva minute la cateva zile. Daca observi aceste senzatii, in aproximativ in aceasi zi si la aceeasi ora in fiecare luna, verifica cantitatea de secretie vaginala si aspectul acesteia. Durerile ovulatorii pot fi un ghid util pentru a afla cand esti fertila. Uneori durerile abdominale poat fi foarte intense, ducand chiar si la diagnostice eronate de apendicite acute, de exemplu.

Te simti mai sexy si mai atragatoare si iti creste apetitul sexual

In aceasta perioada de ovulatie te poti simti mai atrgatoare, deoarece emani un miros specific. Ai chef de flirtururi si esti ma sociabila. Acestea sunt semne ca esti intr-o perioda fertila. Ai putea sa observi ca ai un apetit sexual mai crescut si ca partil erogene sunt mai sensibile la atingere.

Cresterea temperaturii bazale

In aceasta perioada pe langa faptul ca te simti atragatoare si ca ai disconfort abdominal, esti si un picut mai " fierbinte" decat in restul lunii. Acest fapt se datoreaza cresterii temperaturii bazale.

Cum poti sa-ti masori temperatura bazala:
- dimineata cand te trezesti, la aceeasi ora, inainte de a cobora din pat.
- cu orice tip de termomentru, pozitionant in gura si nu axila!
In mod normal temperatura corporala bazala este aceeasi in fiecare dimineata, exceptie facand zilele ovulatorii. Atunci aceasta creste cu jumatate pana la un grad celsius. 

Ce se intampla dupa ovulatie

Odata ovulat, oul este preluat de catre una dintre trompele uterine si incepe sa se deplaseze spre uter in trompele uterine. Acest lucru se cazul în care fertilizare, dacã este sã se întâmple, are loc. folicul care a lansat ou devine cunoscut sub numele de corpus luteum dupã ovulaþie ºi începe sã se secreta cãldurã inducerea hormon, progesteronul. Durata de viata a oului dupa ovulatie este de doar 12-24 de ore, poate chiar mai putin. Fertilizarea trebuie sa aiba loc in acest interval de timp. Dupa acest interval de timp, oul incepe sa se degenereze si nu mai prezinta proprietatile necesare pentru a fi fertilizat, el va fi eliminat impreuna cu mucoasa uterina care se pregatea pentru o eventuala sarcina- determinand practic sangerea menstruala). Pare un timp foarte scurt pentru conceptie. Cu toate acestea, sperma depusa inainte de ovulatie poate supravietui în tractul reproductiv feminin pentru cateva zile, astfel incat câteva zile dinainte ca ovulatia sa aiba loc sunt considerate, de asemenea, zilele fertile.

Metode de depistare a ovulatiei

Data ovulatiei si ora de maxima de fertilitate pot fi detectate prin diagrame de fertilitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismele feminine produc semnale care ne pot alerta cand ovulatia se apropie si cand a trecut. Dispozitivele de pe piata romaneasca , cum ar fi kiturile de detectare a ovulatiei si diagramele cu masuratorile temperaturii baxzale a corpului pot indica cu precizie cand ovulatia se apropie prin masurarea prezentei de estrogen sau de hormon luteinizant (LH) in urina. 

Kit-ul pentru depistarea ovulatiei

Cea mai sigura metoda de depistare a perioadei ovulatorii este testul hormonal. Hormonul secretat de glanda pituitara, circula prin vasele de sange catre ovare si odata ajuns la ele le determina sa elimine ovule. Nivelul de hormon luteinizant creste considerabil cu aproximativ 2 zile inainte de ovulatie. In urmatoarele zile, dupa incheierea ovulatiei,nivelul acestu hormon scade. Kiturile pentru ovulatie pot fi procurate din farmacii. Pentru efectuarea testului, se colecteaza intr-un vas curat un sumar de urina, in care se introduce stickul pentru detectare. Kitul pentru ovulatie este prevazut pe langa instrumentele de detectare a hormonului, un ghid complet cu instructiuni de utilizare si de interpretare a rezultatelor., Masurarea temeraturii bazale si realizarea unei diagrame


Ovulatia si influenta acestui proces asupra sexului copilului

Specialistii au demonstrat prin studii recente ca procesul ovulatiei si momentul in care are loc actul sexual, apoi instalarea conceptiei oului influenteaza sexul copilului.

Deci daca vrei sa ai o fetita se recomanda contactul sexual cu 3-4 zile inainte de ovulatie. Pentru ca barbatii produc doua feluri de sperma: cu cromozom de tip X (feminin) si cu cromozom de tip Y (masculin). Celulele spermei care transporta cromozom de tip Y sunt mai mici, dar mai rapide decat cele de tip X care sunt mai puternice, dar mai lenese. Asadar daca actul sexual are loc cu 3 sau 4 zile inaintea ovulatiei cresc sansele sa fiti parinti de fetita. Insa daca actul sexual este mai apropiat de perioada de ovulatie, celulele de tip Y, fiind mai rapide fertilizeaza primele ovulul eliberat si sansele ca sa fiti parintii unui baietel peste 9 luni cresc. Astfel, se recomanda ca actul sexual sa aiba loc cu o zi inainte sau dupa ovulatie. Acelasi efect are si daca are loc in ziua ovulatiei.

Articolul urmator
Am avut 1% șanse să rămân însărcinată și apoi am descoperit o tumoare în placentă
Am avut 1% șanse să rămân însărcinată și apoi am descoperit o tumoare în placentă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare
    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare

    Ovulația face parte din ciclul menstrual și se produce întrucât ovarul eliberează un ovul matur. De obicei, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    © 2024 Qbebe