Infertilitatea cuplului: 10 cauze psihologice

Infertilitatea cuplului: 10 cauze psihologice

Alexandra Ion

Se cunoaste de mult timp ca viata afectiva are influenta directa asupra functiei de reproducere (asupra ovulatiei de exemplu), incidenta componentei psihice a infertilitatii fiind considerabila.

Efectele vietii emotionale se regasesc la ambii parteneri, deoarece si spermatogeneza poate fi modificata de stres sau oboseala. Acest aspect conduce la problema infertilitatii conjugale, deoarece dimensiunea cuplului nu mai poate fi neglijata nici in plan somatic si nici in dimensiunea sa interactiva.

Infertilitatea traduce un compromis intre o dorinta constienta, declarata, dorinta de copil si dorinte inconstiente contradictorii. Ea are particularitatea de a trimite direct la temele conflictuale ale sexualitatii si filiatiei, spre deosebire de alte suferinte fizice care, captand intreaga preocupare a individului, ajung sa camufleze de fapt conflictul psihic. La unii subiecti, apar in discutii anumite reprezentari preconstiente sau inconstiente pana in acel moment, reprezentari centrate pe maternitate, sarcina sau filiatie. Exista insa si persoane care, dimpotriva, se apara de suferinta lor tocmai prin intermediul simptomului somatic. Sunt cei care nu vorbesc decat despre infertilitatea lor, declarandu-se total multumiti pe celelalte planuri.

Din punct de vedere psihodinamic, in multitudinea de cazuri de infertilitate cu cauza necunoscuta, se contureaza anumite conflicte psihice subiacente simptomului. O sa incerc sa descriu cateva:
Locul copilului este ocupat deja. Exista cupluri in care s-a stabilit deja un echilibru parental, in sensul ca unul dintre parteneri joaca rolul de parinte, iar celalalt de copil. Pentru partenerul-copil este greu, daca nu imposibil, sa renunte la acest rol, iar pentru partenerul-parinte este de asemenea dificil sa-si asume „cresterea" de unul singur a inca unui copil, cel real. Exista si situatii in care unul dintre parteneri, femeia de obicei, are in ingrijire o alta persoana (un parinte bolnav sau neputincios, un frate mai mic fata de care si-a asumat rolul de mama). Sau exista femei care si-au crescut fratii mai mici, pasandu-li-se de catre parinti intrega responsabilitate. Aceste femei si-au implinit deja maternitatea, si-au jucat rolul matern.

Relatia fuzionala

Exista cupluri fuzionale, care functioneaza intr-o aparenta armonie, fac totul impreuna: munca, studii, viata cotidiana. Sunt relatii in care partenerii dezvolta o puternica dependenta afectiva reciproca. Un copil nu mai are practic loc in aceasta relatie diadica.

Relatia disfunctionala sexual

Exista cupluri a caror relatie sexuala este foarte saraca sau care nu au avut practic relatii sexuale genitale. Plangerea vizeaza aici mai curand insatisfactia relatiei sexuale.

Negarea feminitatii

In unele cazuri femeia infertila este nascuta intr-un moment sau intr-o situatie in care parintii isi doreau un baiat. Pentru a fi iubita, fetita intra intr-un rol masculin pe care il joaca toata viata, impiedicand-o sa devina mama.
Imposibilitatea identificarii cu mama. Pentru a deveni mama, femeia are nevoie sa se identifice cu propria mama, sa-si anticipeze modul de functionare matern pe baza amintirilor tandre din copilarie. Daca aceste amintiri lipsesc, daca relatia cu mama a fost traumatizanta, femeia nu poate juca la randul ei rolul de mama.

Maternitatea ca reparatie

Reprezinta situatia in care motivatia de a avea un copil vizeaza reparatia relatiei cu mama (sau cu ambii parinti). „Voi da copilului meu ceea ce nu am primit eu" suna motivul pentru care aceste femei isi doresc copii. Aceasta este partea constienta a dorintei lor. Apare insa curand si partea inconstienta, teama de a nu fi la fel ca parintii, de a nu repeta greselile acestora, lipsa experientei de a fi un parinte bun.

Maternitatea-catastrofa

In unele situatii, nasterea este asociata cu un eveniment traumatizant, boala sau moarte. Poate fi vorba chiar de mama femeii, care a dezvoltat o depresie post-partum severa, a facut un cancer genital dupa nastere sau chiar a murit la nastere, sau de povesti catastrofale legate de nastere, auzite la varste timpurii, care se transforma in reprezentari traumatice. De asemenea, aceasta teama apare si la femeile care au in antecedente pierderi de sarcina. In ciuda dorintei constiente de copil, teama inconstienta de repetitie blocheaza reproducerea.
Maternitatea ca distrugere a feminitatii. Exista femei pentru care sarcina reprezinta un atac la adresa corpului, ducand la deformarea, mutilarea lui. Aceste femei se simt dorite, iubite doar pentru aspectul lor fizic, frumusetea fiind singura lor valoare, pe care se tem sa nu o piarda.

Conflictele din cuplu, neincrederea in partener

Chiar daca exista dorinta de copil, conflictele si tensiunile cu partenerul, faptul de a nu vedea in acesta un tata bun si de a nu putea anticipa o relatie familiala armonioasa, pot duce la infertilitate.
Presiunea celor din jur. In multe situatii femeia resimte o reala presiune din partea partenerului, a parintilor, sau chiar a anturajului. Daca aceste asteptari ale celorlalti sunt resimtite ca o conditionare (in cazul persoanelor cu o stima de sine scazuta) se poate activa mecanismul inconstient de refuz, de "cerere" de a fi iubit neconditionat.
Aceste cazuri reflecta faptul ca, uneori anularea simptomului se poate realiza ajutandu-l pe pacient/pacienta sa formuleze conflictul care sta la baza infertilitatii sale, dar pe care il ignora. Existenta acestei fantasmatici legate de tot ceea ce tine de maternitate (inclusiv de conceptie) releva o data in plus necesitatea colaborarii dintre medic si psihoterapeut.

Acest articol v-a fost oferit de specialistii Academiei de FIV, un proiect Columna Medical Center, care atrage atentia asupra problemelor de infertilitate, precum si a solutiilor existente care pot veni in ajutorul cuplurilor care isi doresc un copil.

Articolul urmator
Ce descoperire am făcut după ce ne-am luptat cu infertilitatea timp de ani buni
Ce descoperire am făcut după ce ne-am luptat cu infertilitatea timp de ani buni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...
    După lupta cu infertilitatea, am aflat că voi fi mamă, dar și că soțul meu a lăsat o altă femeie gravidă...

    Lupta cu infertilitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o femeie. În cazul în care visul de a deveni mamă i se împlinește...

    Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina
    Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

    Dragostea față de copii și generozitatea sunt uimitoare în unele familii. Un exemplu în acest sens este și o familie din SUA care, deși avea deja șase copii, nu a stat pe...

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    © 2024 Qbebe