1. Calculeaza-ti perioada fertila
Tine evidenta ciclului tau menstrual si noteaza ziua cand incepe menstruatia, ziua cand se termina, intr-un calendar menstrual. Astfel vei putea identifica zilele in care esti fertila, deci sansele sa ramai insarcinata sunt maxime. Exista
"calculatoare" speciale pe internet care iti faciliteaza muna. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci cateva date legate de ciclul tau menstrual si se vor genera automat zilele fertile.
Probabil nu stiai, insa medicii te sfatuiesc sa ramai o perioada la orizontala pentru a facilita sperma sa patrunda prin cervix. Asadar, nu sari imediat din pat si nu te grabi sa faci dus, daca vrei sa ramai insarcinata cat mai repede.
3. Renunta la vicii!
Daca esti
fumatoare sau daca obisnuiesti sa consumi alcool chiar si in cantitati mici, ar fi cazul sa renunti la aceste obiceiuri. Viata embrionului va fi afectata de acesti factori nocivi, impiedicandu-l sa se maturizeze.
4. Acidul folic
Putine femei stiu ca acidul folic ajuta la inlaturarea malformatiilor unei eventuale sarcini. Poti incepe sa iei suplimente de acid folic cu cel putin 3 luni inainte de conceperea unui copil sau imediat dupa ce ai aflat de sarcina. Ai grija insa sa opresti administrarea in a 13 a saptamana de sarcina.
5. Evita stresul
Acest lucru trebuie sa vina din partea ambilor parteneri. Poate parea greu sa scapi de stres insa cu putin efort nu este imposibil. Fa activitati care te binedispun si care iti cresc tonusul. Ai grija si de starea partenerului tau si ajuta-l sa treaca peste probleme si sa se relaxeze. Ce nu stii probabil este faptul ca s-a demonstrat stiintific ca stresul si anume substanta care sta la baza, adrenalina, modifica negativ calitatea spermatozoizilor si de asemenea scade gradul de fertilitate la femei. Ovulul fecundat este impiedicat in a se mai dezvolta atunci cand corpul este agresat de factori care provoaca stres.
6. Rabdarea
Binecunoscutul proverb "Cu rabdarea treci si marea" se aplica foarte bine in cazul in care vrei sa ramai insarcinata. Nu te alarma daca nu ramai insarcinata din prima luna. Medicul iti va spune ca perioada normala de concepere a unui copil poate fi si de un an. Daca analizele tale sunt bune si tu esti pregatita pentru o sarcina, nu ai motive de ingrijorare. Profita de perioadele fertile ale fiecarei luni si vei vedea ca vei avea succes. In caz contrar, nelinistea, nerabdarea si stresul se vor instala si vor lasa urmari negative.
7. Cunoaste-ti mai bine partenerul
Exista cateva lucruri pe care probabil nu le stii: fertilitatea la barbati este influentata de anotimp. Astfel, vara si inceputul toamnei sunt perioadele cand numarul de spermatozoizi atinge apogeul la barbati, sansele tale de a ramane insarcinata fiind mult mai mari. De asemenea evita ca barbatul sa faca bai foarte fierbinti. Relaxante insa nocive pentru calitatea spermei, baile fierbinti sunt interzise daca va hotarati sa aveti un copil.
8. Evita grasimile
Sansele sa ramai insarcinata sunt diminuate si de obiceiurile tale alimentare. Daca obisnuiesti sa consumi grasimi renunta la acest lucru. Inlocuieste mesele de acest fel cu multe salate. Trebuie sa stii ca producerea de hormoni sexuali este inhibata de grasimile nocive, deci sansele de a concepe un copil sunt mai reduse.
9. Regleaza-ti greutatea corporala
Femeile supraponderale sau subponerale au sanse ca ovultia lor sa fie neregulata, asadar gradul de fertilitate sa fie mai redus. Calculeaza-ti indexul masei corporale si afla ca femeile care se situeaza intre 24 si 30 sunt cele mai fertile. Vezi unde te situezi si ia masuri in acest sens daca este cazul.
10. Nu uita ca sexul este placere!
Va doriti cu ardoare un copil insa nu te focusa numai pe acest lucru atunci cand faceti sex. Traiti momentul si lasa ca totul sa vina de la sine. Nu transformati sexul intr-un act mecanic si nici nu fi dezamagita daca nu ramai insarcinata prea curand. Gandurile negative si starea ta de spirit influenteaza lucrurile.