Scapă rapid de balonare: 10 metode de succes oricând

Scapă rapid de balonare: 10 metode de succes oricând

Raluca Margean - Redactor

Orice copil sau adult se poate confrunta la un moment dat cu senzația de balonare. Aceasta este cauzată fie de excesul gaze din intestine, fie de unele tulburări apărute în mișcarea mușchilor sistemului digestiv. Balonarea poate provoca durere, disconfort și senzația de prea plin, însă există câteva metode simple și ușoare de a o trata. Află din acest articol ce trebuie să faci ca să scapi rapid de balonare! 

Balonarea după masă: care sunt principalele cauze?

Burger mare cu cartofi prajiti si sos pe un platou

Cel mai adesea, balonarea este cauzată de dietă, însă există și situații în care aceasta este o consecință a unor afecțiuni medicale severe. Dacă copilul tău nu are o astfel de boală, dar se simte balonat după mese, cauzele cele mai probabile pot fi:

  • Intoleranță la anumite alimente. De obicei, cele mai comunie alergii sau intoleranțe sunt la fructoză, lactoză, ouă, grâu și gluten. În acest caz, este important să afli care sunt acele ingrediente care nu-i fac bine, urmărindu-l îndeaproape și efectuându-i un test de alergii.
  • Constipație. Scaunele tari care se blochează în intestin poate cauza o senzație de disconfort și balonare.
  • Dietă deficitară. Băuturile carbogazoase, cu prea mult zahăr sau un meniu care nu include suficiente fibre pot provoca balonare.
  • Schimbări hormonale. Adolescenții care trec prin multe schimbări hormonale în această perioadă pot experimenta o senzație de balonare, la fel și fetele și femeile care se află la menstruație.
  • Retenția de apă. Atunci când organismul nu este hidratat suficient, începe să facă provizii de apă. Printre simptomele neplăcute ale retenției de apă se numără și balonarea.

Citește și: Remedii naturiste pentru constipație

Tratament rapid pentru balonare: ce să faci dacă ești balonat?

Pentru a trata balonarea ta sau a copilului tău, în primul rând trebuie să afli care este cauza exactă. Pe lângă renunțarea la alimentele care provoacă această senzație de disconfort, mai sunt și alte remedii foarte eficiente care te pot ajuta să scapi repede de balonare. Iată care sunt acestea:

1. Activitatea fizică te ajută să scapi rapid de balonare!

Ea face ca intestinele să se miște mai regulat, ceea ce poate ajuta la eliberarea excesului de gaz și scaun. Nu trebuie să fie o sesiune de sport intensiv, este suficientă o plimbare în jurul blocului pentru a asigura o ușurare rapidă a intestinelor și eliminarea gazului.

Baiat in tricou verde care joaca fotbal

2. Un masaj ușor al abdomenului poate fi util!

Un masaj al intestinului gros este deosebit de util, iată ce trebuie să faci pentru o eficiență maximă:

  • Plasează mâinile chiar deasupra osului șoldului drept.
  • Freacă printr-o mișcare circulară, apăsând ușor și mergi în sus, pe lângă zona de sub coasta dreapta, apoi freacă drept pe zona superioară a abdomenului, mergând în continuare spre partea stângă, zona de sub coaste.
  • Deplasează-te încet spre osul șoldului stâng.
  • Repetă, dacă este cazul.
  • Dacă masajul provoacă vreo durere, întrerupe-l imediat.

3. Mănâncă porții mici și dese la fiecare masă și mestecă bine alimentele!

Pentru persoanele care au un sistem digestiv sensibil, specialiștii recomandă porții mici și dese. De asemenea, dacă mesteci bine alimentele, poți reduce cantitatea de aer înghițită o dată cu mâncarea, ceea ce scade riscul de balonare.  

4. Fă o baie caldă și relaxantă!

Aceasta poate reduce anxietatea și stresul, care de multe ori cauzează senzația de balonare. Poți adăuga în cadă un strop de sare epsom, deoarece aceasta este cunoscuta pentru proprietatea sa de a reduce senzația de abdomen umflat.

5. Ia pastile împotriva balonării!

Există anumite medicamente care au rolul de a ameliora simptomele balonării și de a favoriza eliminarea gazelor intestinale. Astfel de pastile sunt cele antispastice (cu rol de a combate crampele musculare și reducerea disconfortului abdominal) și cele antiacide (cu rolul de a reduce hiperaciditatea gastrică). Alte medicamente extrem de eficiente în reducerea balonării sunt laxativele, pentru că favorizează tranzitul intestinal și, implicit, flatulența, dar și probioticele și prebioticele, acestea având rol în reechilibrarea microflorei intestinale. Vorbește cu un medic înainte de a lua orice fel de pastile. 

Balonare excesivă: soluții pe termen lung

În principal, o alimentație sănătoasă, un regim de viață echilibrat, cu mese mici și dese pot preveni senzația de balonare și disconfort abdominal. Iată, concret, ce trebuie să faci dacă vrei să scapi de balonarea excesivă:

6. Adoptă o dietă bazată pe mai multe fibre!

Fibrele ajută la prevenirea constipației și a balonării, însă ele trebuie consumate în dozaje optime. Introdu în alimentația ta morcovi, nuci, pâine din grâu integral, fructe de pădure, semințe de chia și de in. De asemenea, renunță la alimentele de tip fast-food și procesate, deoarece ele obligă organismul să secrete mai multe enzime pentru a le digera, creând totodată un stres suplimentar.

Bol cu cereale si banane la mic dejun

7. Consumă banane!

Bananele sunt bogate în potasiu, un nutrient care ajută la reglarea nivelului de lichide din organism și să scapi de balonare. Studiile au arătat că este nevoie să consumi acest aliment timp de cel puțin o lună de zile, o dată sau de două ori pe zi.

8. Înlocuiește sucul cu apa!

Băuturile aromate și carbogazoase conțin mult zahăr, îndulcitori artificiali și gaz care se acumulează în stomac, cauzând balonare. Cel mai bine este să eviți astfel de băuturi și să le înlocuiești cu multă apă. Aceasta poate ajuta la tratarea constipației și eliminarea gazelor.

9. Renunță la guma de mestecat!

Guma conține zahăr care poate provoca balonări la unele persoane. În plus, înghițirea aerului în timp ce mesteci gumă poate duce la apariția gazelor, balonare și dureri digestive. Dacă vrei o respirație proaspătă, înlocuiește guma bomboane de ghimbir.

10. Bea apă caldă cu lămâie!

Lămâia conține acizi care declanșează formarea acidului clorhidric, responsabilul pentru descompunerea alimentelor, ajutând astfel procesul de digestie. Prin urmare, dacă vrei să tratezi balonarea, bea în fiecare zi, pe stomacul gol, apă cu lămâie, fie storcând un pic de suc de lămâie, fie introducând câteva felii de lămâie în apă călduță. 

Ceaiuri pentru balonare

Ceasca de ceai si menta proaspata

Există mai multe ceaiuri folositre ca remedii pentru balonare, printre care cele mai cunoscute sunt:

  • Ceaiul de ghimbirGhimbirul este un remediu folosit pentru a trada durerile de cap și de gât, fiind de asemenea, extrem de eficient pentru tratarea problemelor de stomac și a ameliora disconfortul creat de acumularea gazelor intestinale și pentru indigestie. 
  • Ceaiul de mentă. Acesta conține mentol și acționează ca un analgezic împotriva balonării și gazelor intestinale. Menta relaxează mușchii contractați pe lungimea tractului digestiv, eliberând presiunea și favorizând eliminarea gazelor. 
  • Ceaiul de melisă. Acesta este indicat pentru balonare și probleme cu stomacul deoarece conține uleiuri volatile, care relaxează mușchii stomacali și pereții intestinali. 
  • Ceaiul din semințe de fenicul. El elimină gazele intestinale, ajută digestia, previne apariția gazelor și ajută alunecarea acestora prin intestin fără durere și senzație de balonare. Ele pot fi amestecate cu bicarbonat de sodiu, semințe de anason și mărar, pentru a trata eficient colicile și balonarea la copii.
  • Ceaiul de păpădie. Acesta acționează ca un diuretic și reduce retenția de apă cauzată de fluctuații hormonale sau alți factori. Păpădia este un remediu eficient și pentru durerile stomacale și, spre deosebire de alte diuretice naturale, aduce un aport de potasiu organismului.
  • Ceaiul de lemn dulce. Acesta te scapă în rapid de balonare, îmbunătățind digestia. În plus, rădăcina de lemn dulce are proprietăți calmante și relaxante, oferindu-ți o stare de bine. Aroma deosebită și gustul dulce este deosebit de apreciat, așadar îl poți încerca și tu.
  • Alte ceaiuri eficiente împotriva balonării: mușețel, anghinare, cimbru, busuioc, salvie, maghiran și coriandru.

Miere pentru balonare. Ajută?

Mierea conține zahăr, iar acesta nu este recomandat în caz de balonare. Cel mai bine este să reduci cantitatea de zahăr și fructoză din alimentație, așadar inclusiv mierea consumată în exces. Totuși, poți îndulci ceaiurile de balonare cu puțină miere, dar important este să nu exagerezi cu acest produs. 

În concluzie, este important să ții cont de aceste remedii naturiste atunci când suferi de balonare. Ele te pot ajuta să elimini gazele, să ai o digestie bună și să scapi de senzația de burtă umflată. 

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Papiloame pe gât: cauze și tratament
Papiloame pe gât: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid
    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

    Printre indicatorii stării tale de sănătate se regăsește și tensiunea arterială, iar stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea ei în limite normale. Dacă...

    Zodiile cărora le poți spune oricând un secret
    Zodiile cărora le poți spune oricând un secret

    Dacă anumite persoane se apucă imediat să dezvăluie secrete, fără să se gândească la consecințe, altele refuză din start ideea de a sufla vreo vorbă legată de ceea ce au...

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

    Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”
    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”

    Când ești mamă și te confrunți cu o boală rară, care nu se poate vindeca, te întrebi adesea ce se va întâmpla în cazul în care nu vei mai putea fi...

    Dana Rogoz, mai sinceră ca oricând despre decizia de a-și expune copiii în mediul online. „Eu am fost un copil expus de când eram mică"
    Dana Rogoz, mai sinceră ca oricând despre decizia de a-și expune copiii în mediul online. „Eu am fost un copil expus de când eram mică"

    Își prezintă micuții în mediul online ori de câte ori se ivește ocazia, iar acum explică și de ce. Dana Rogoz vorbește deschis despre expunerea copiilor ei pe...

    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”
    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”

    O mămică din Marea Britanie încă doarme noaptea cu copiii săi preadolescenți și nu îi este deloc rușine de acest lucru. Dimpotrivă, spune că momentul ei preferat din zi...

    Mama lui Elon Musk: Copiii mei au succes pentru că i-am tratat de mici ca pe niște adulți, nu i-am ferit de responsabilități
    Mama lui Elon Musk: Copiii mei au succes pentru că i-am tratat de mici ca pe niște adulți, nu i-am ferit de responsabilități

    Dacă există ceva ce fiecare părinte dorește, atunci acel lucru este cu siguranță un viitor strălucit pentru copilul său. Cu toții ne dorim ca ai noștri micuți să devină în...

    © 2025 Qbebe