Tratamente naturiste pentru urechi

Tratamente naturiste pentru urechi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Urechile reprezinta niste componente ale corpului extrem de sensibile ce pot fi usor infectate cauzand o multime de simptome realmente deranjante. Insa, din fericire, exista in natura o serie de remedii care pot fi utilizate, fie inainte de a ajunge la medic pentru o ameliorare imediata, fie chiar ca tratament, chiar si cand esti insarcinata sau pentru un copil. Preventia, este, totusi, cel mai bun tratament. 

Aspecte importante

Infectiile urechii sunt cauzate de bacterii sau virusuri in urechea medie si apar mai des la copii. Printre cauze si factori predispozanti putem regasi depunerea de ceara, infectiile superioare respiratorii, alergiile alimentare, alergiile la factori de mediu, sindromul alcoolic fetal, ereditatea, deficientele nutritionale si leziunile interne. Cel mai des intalnite simptome ale infectiilor urechilor sunt durerea localizata, trasul de ureche, dificultate in a dormi, durere de cap, raspuns slab la sunete, febra mare, scurgerea de lichid din ureche, voma, diaree si altele (pot aparea mai multe sau doar unele dintre acestea).

 Fiecare parte a urechii dispune de functii specifice care ajuta o persoana sa auda. Astfel, in partea externa a sa, exista o sectiune denumita pavilion, prin cadrul sau patrunzand undele sonore in canalul auditiv. Apoi, prin acest canal ajung la timpan care este localizat in sectiunea medie (in plus aceasta sectiune contine si alte organe importante ale auzului, cum sunt ciocanul si nicovala, canalele semicirculare). Sunetele ajung in final in sectiunea interna unde se afla cohleea, trompa lui Eustachio si nervii; sunetele sunt trimise la nervi pentru ca creierul sa le proceseze si abia dupa aceea le putem recunoaste si intelege.

O infectie poate aparea la oricare din cele trei sectiuni (interna, medie si externa), cele mai grave fiind cele ale urechii interne. Este important sa le tratam adecvat pentru a preintampina complicatiile, inclusiv deteriorarea sau ruperea timpanului (in afectiunile cronicizate pot aparea recidive numeroase si chiar pierderea auzului). Pentru a ameliora disconfortul cauzat de durere si alte simptome putem apela la urmatoarele solutii.

1. Sarea

Este probabil cel mai accesibil remediu din casa. Poate fi utilizata incalzind-o in cuptorul de microunde, tigaie sau bain-marie pentru o durata de 3-5 minute (o cana), iar apoi o introduceti fierbinte inauntrul unei sosete sau carpe sigiland-o cu scotch sau elastic (sau faceti-i un nod). Cand ajunge la o temperatura suportabila, o pozitionati pe zona afectata timp de 5-10 minute, repetand de cate ori este necesar. Caldura generata va ajuta la extragerea lichidului din ureche, la ameliorarea inflamatiei si a durerii. Puteti inlocui sarea si cu o cana de orez folosind aceeasi tehnica.

2. Usturoiul

Dispune de proprietati antimicrobiene si analgezice naturale, reprezentand un tratament extrem de eficient pentru infectiile urechii (contine aliina si aliinaza, acestea combinandu-se prin zdrobire pentru a forma alicina, un anestezic natural). Conform unui studiu recent, usturoiul este de 100 ori mai eficient decat 2 antibiotice comune in ce priveste distrugerea bacteriilor cauzatoare de intoxicatii alimentare (actioneaza si mult mai rapid).

Iata si modalitatile in care-l puteti intrebuinta:
- preparati ulei din usturoi prajind doi catei in doua linguri de ulei de susan sau de mustar pana devine negru, strecurand apoi solutia. Cand se raceste putin, turnati 2-4 picaturi in urechea infectata usturoi
- puteti fierbe 2-3 catei de usturoi in apa timp de 5 minute, iar apoi sa-i zdrobiti si sa adaugati sare. Introduceti mixtura intr-o carpa curata si pozitionati-o pe zona afectata
- consumati 2-3 catei de usturoi in stare cruda pentru a ajuta procesul de vindecare

Iata si un remediu pe baza de usturoi utilizat de multe mame alaturi de eucalipt. Retineti ca trebuie stocat intr-o sticla colorata intr-un loc racoros si intunecat (sau la frigider) si utilizat in decurs de 2 saptamani. Ingredientele sunt: 5 catei de usturoi maruntiti, ½ cana de ulei de masline de calitate superioara, 20 picaturi de ulei esential de eucalipt. Incalziti la foc mic usturoiul si uleiul timp de 8 ore. Strecurati bine strangand cat de mult ulei puteti din usturoi si adaugati uleiul de eucalipt amestecand bine. Pentru a utiliza mixtura folositi un recipient gol picurand 2 picaturi in ambele urechi la fiecare jumatate de ora (sau cat de des este necesar) timp de 2-7 zile. Retineti ca nu trebuie sa puneti niciun fel de lichid in ureche cand este perforat timpanul, iar pentru bebelusi, cele mai sigure variante sunt aburii sau uleiul de masline/cocos.

3. Busuiocul

Este util pentru a trata durerile minore de ureche si infectiile. Zdrobiti 4-5 frunze pentru a extrage sucul, aplicandu-l pe sau in jurul urechii infectate, evitand canalul auditiv. Puteti amesteca cateva picaturi din ulei de busuioc in cantitati egale cu ulei de cocos, inmuiati o discheta din bumbac si stergeti delicat interiorul urechii, marginile exterioare si dosul urechii, repetand procedura de doua ori pe zi.

4. Otetul de mere

Pentru a scapa de ciuperca care poate cauza infectia urechii, acest tip de otet este un remediu perfect. Amestecati o parte de otet de mere cu o cantitate egala de apa/alcool si inmuiati o discheta de bumbac in solutie. Aplicati discheta in ureche ca un dop si lasati-o acolo 5 minute. Indepartati-o apoi si intindeti-va pe partea opusa pentru a scurge lichidul din otet mereureche. Folositi un uscator de par pentru a usca urechea cat mai bine. Daca nu aveti la indemana otet de mere, puteti utiliza otet alb. Daca cauza infectiei este la nivelul trompei eustachiene, incercati gargara cu otet de mere. Remediul este util si pentru durerile de urechi, picurand cateva picaturi si lasand sa actioneze 1 minut, lasandu-l apoi sa se scurga in exterior (inclinand capul); repetati la fiecare 12 ore.

5. Uleiul de masline

Una din principalele cauze ale infectiilor de urechi este ceara care capteaza unele proliferari fungice sau bacteriene, conducand la un blocaj in trompa eustachiena. Acesta poate fi eliminat usor cu ajutorul uleiului de masline. Incalziti usor putin ulei si puneti cateva picaturi in urechea afectata, acesta determinand inmuierea dopului de ceara. Indepartati ceara infectata cu betisoare de ureche, insa retineti ca acestea nu trebuie introduse prea adanc in canalul auditiv deoarece pot deteriora timpanul. Puteti utiliza alternativ si ulei de mustar.

6. Sticla cu apa calda

Cat de repede posibil, aplicati caldura pe urechea infectata, ameliorand astfel durerea si prevenind infestarea cu microorganisme. Puteti utiliza o sticla de apa calda sau o perna incalzita, dar si comprese. Inmuiati o carpa curata in apa calduta, storcand excesul de apa si pozitionati-o pe zona afectata. Retineti ca nu trebue sa aplicati caldura pentru perioade lungi de timp, incepeti cu 5 minute, indepartati si repetati procedura.

7. Ceapa

Este des intrebuintata la gatit, dar are si proprietati curative, inclusiv in acest sens. Maruntiti o ceapa mica, puneti-o intr-un castron si in cuptorul cu microunde 2 minute, lasand-o sa se raceasca si stoarceti zeama din ea. Puneti 2-3 picaturi din aceasta in urechea infectata si lasati-o sa actioneze cateva minute, iar apoi inclinati capul pentru a se scurge. Exista si varianta sa coaceti o ceapa timp de 30 minute (la 350 grade), taiati-o in doua si apoi puneti o jumatate din ea intr-o carpa de bumbac/lana (nu material sintetic) pe care o pozitionati timp de 5 minute in urechea afectata. Asteptati 10 minute si repetati, ceapa actionand ca un curatator natural (deblocheaza canalul auditiv).

8. Uleiul din arbore de ceai

Proprietatile usor antibacteriene prezente in acest ulei confera ameliorare rapida a durerii de ureche. Pentru a trata o infectie auriculara, amestecati 3 picaturi de ulei din arbore de ceai, 2 linguri de ulei de masline, o lingurita de argint coloidal si o lingurita de otet de mere, incalzind usor mixtura. Trebuie sa va intindeti pe o parte si, folosind un recipient gol pentru a introduce solutia, picurati si lasati sa actioneze 5 minute, apoi intoarceti-va pentru a-i permite sa se scurga (apelati la un prosop). Intrebuintati remediul de 2-3 ori pe zi. Alte uleiuri ce pot fi folosite in acest sens: lavanda, eucalipt, rozmarin, oregano, musetel si cimbru care trebuie diluate in aceeasi modalitate mentionata, putand combate infectia si reduce inflamatia, demonstrandu-se eficacitatea lor in tratamentul otitei medii acute cauzate de S.pneumoniae si H.influenzae. Pot fi utilizate prin masarea in sens descendent in jurul urechii si gatului si prin aplicarea de presiune in partea frontala a urechii, spre obraz. Retineti ca unele uleiuri nu trebuie folosite decat dupa o anumita varsta (nu la bebelusi).

9. Sucul din frunza de mango

Extractul din frunza de mango functioneaza rapid si eficient. Pentru a-l obtine, zdrobiti 2-3 frunze pentru a extrage mangozeama si incalziti-o usor. Folosind un recipient cu picurator, turnati 3-4 picaturi in urechea infectata si asteptati cateva minute. Utilizati extractul de 2-3 ori pe zi pentru un rezultat de durata.

10. Laptele de san

Laptele matern contine anticorpi naturali care pot accelera procesul de vindecare al oricarui tip de infectie, reducand inflamatia si disconfortul si indepartand infectia in 1-2 zile. Este eficient si pentru copii, dar si pentru adulti. Puneti cateva picaturi in ureche cu ajutorul unui recipient, repetand la cateva ore. Poate trata si infectiile oculare, taieturile si arsurile minore.

In final este bine sa retineti ca in cazul copiilor mici (sugari), pozitia de alaptare/hranire trebuie sa fie cat mai apropiata de verticala. La copiii mai mari, pentru problemele urechilor puteti apela si la gargara cu apa sarata ce poate elibera trompa lui Eustachio. Este indicat ca fumatorii sa renunte la acest obicei, in special in preajma copiilor. 

Recomandari

 

Surse:
www.webmd.com; www.commonsensehome.com; www.top10homeremedies.com

Articolul urmator
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe
    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe

    Relația noră-soacră este mai mereu conflictuală, altfel nu ar fi devenit subiect de emisiuni TV. Iar când apar și copiii în peisaj, totul se complică. Mama soacră are...

    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi
    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi

    Pentru că toate fetițele de vârsta ei purtau cercei și ea nu, această micuță curajoasă a luat problema în propriile mâini și și-a dat singură găuri în...

    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare
    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare

    Un dascăl din Bistrița Năsăud ar fi tras de urechi un elev și l-ar fi legat cu scotch de scaun în timpul orelor. Copilul ar fi aruncat cu o bucățică de plastilină într-o...

    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei
    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei

    O tânără cunoscută în mediul online a stârnit rumoare în mediul online după ce a publicat o postare cu fiica ei de doar 9 luni cu cercei în urechi. Ce...

    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi
    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi

    Să locuiești la bloc presupune și să ai mereu grijă să fii în relații cât mai bune cu vecinii, să te străduiești cât mai mult să nu-i deranjezi. O asemenea...

    Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”
    Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”

    O mamă povestește cum, în perioada de imediat după naștere, a început să audă muzică în miezul nopții. Aceasta își împărtășește povestea pentru a...

    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate
    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate

    Scărpinatul face parte dintre obiceiurile la care speri ca micuțul tău să renunțe pe măsură ce crește. Trebuie să știi însă că acest obicei nu ține doar de o deprindere...

    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"
    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"

    Un diagnostic crunt pus la doar câteva zile de viață a schimbat complet soarta unei fetițe cu un chip de înger. Fără buza de jos și ambele urechi, micuța duce acum o...

    © 2024 Qbebe