Aspecte importante
In primul rand, este important sa verificati, cu ajutorul medicului sau farmacistului, desigur, daca medicatia pe care o urmati in mod curent prezinta printre reactii adverse si afectarea memoriei deoarece multe medicamente (administrate individual sau in combinatie cu altele) pot cauza confuzie si chiar pierderi de memorie. In cazul in care tratamentul vostru presupune mai multe medicamente, asigurati-va ca nu interactioneaza in mod daunator.
Apoi, sunt recomandate de specialist liste ce cuprind fie programul zilnic, fie al activitatilor pe care intentionati sa le desfasurati, pentru a va organiza mai bine din punct de vedere mental. De asemenea, jocurile ce stimuleaza memoria, chiar Sudoku, cuvinte incrucisate sau Scrabble va pot fi de ajutor. Daca observati o agravare/indesire a simptomelor sau ca apar probleme suplimentare asociate, cum sunt confuzia sau scaderea vigilentei trebuie sa apelati de urgenta la medic. Indiferent ce optiune de tratament alegeti, discutati potentialele riscuri si beneficii cu medicul.
Ginko Biloba
Este cea mai cunoscuta planta pentru tratarea acestei afectiuni, de obicei fiind disponibila sub forma de suplimente. Copacul Ginko este unul dintre cei mai longevivi din lume, studiile insa nu au putut demonstra ca ajuta in mod concret la imbunatatirea memoriei sau la prevenirea dementei (cand a fost administrata unui grup de varstnici timp de 6 saptamani), fiind vorba de o evaluare desfasurata in 2007 ce s-a concluzionat cu dovezi "inconsistente si neconvingatoare" in ce priveste beneficiile sale. Exista insa si studii cu rezultate pozitive, care i-au demonstrat eficacitatea in tratamentul Alzheimer, dementei vasculare si deteriorarii memoriei prin protejarea oferita neuronilor afectati de aceste boli, observandu-se imbunatatirea invatarii, activitatilor zilnice, comportamentului social si reducerea simptomelor depresiei.
Ginko Biloba contribuie in mod concret la imbunatatirea circulatiei sanguine (in cadrul sistemului nervos central, stimuland astfel dezvoltarea si functionarea creierului in ansamblu) si la cresterea fluxului de oxigen catre creier (previne formarea cheagurilor de sange, dar si degradarea celulara) si restul corpului, imbunatatind functiile cognitive. Modul sau de actiune se datoreaza prezentei a doua tipuri de substante, flavonoide si terpedoide, ce contin antioxidanti (combat radicalii liberi). Utilitatea sa a fost demostrata si in cazul femeilor aflate in perioada de perimenopauza si menopauza. Retineti ca poate cauza si o serie de reactii adverse, cum sunt: greata, diaree, ameteala, dureri de cap si reactii alergice; poate creste riscul de sangerare, prin urmare trebuie consumata cu precautie daca urmati o medicatie anticoagulanta sau daca suferiti de o boala de coagulare.
Ginseng
Este o planta care ajuta in cresterea nivelului de energie si imbunatateste memoria, conform Centrului National pentru Informatii Biotehnologice, in combinatie cu ginko biloba atat pe cea pe termen lung, cat si pe cea pe termen scurt; rezultatele au fost inregistrate in cadrul unui studiu efectuat asupra unui grup de persoane de varsta a doua desfasurat intr-un interval de 12 saptamani. De asemenea, studiile de laborator au demonstrat modul in care ginsengul se dovedeste eficace pentru prevenirea deteriorarii memoriei, in cazul soarecilor ce au primit aceasta planta observandu-se imbunatatiri semnificative in ce priveste executarea sarcinilor de tip labirint (ginsengul a activat functiile neurotransmitatoare care sustin dezvoltarea memoriei).Afinele
Aceste fructe delicioase constituie cea mai bogata sursa de antioxidanti, iar studii recente au demonstrat ca sprijina memoria pe termen scurt datorita flavonoidelor continute, considerate a fi eficiente in imbunatatirea abilitatii de invatare, a functiilor cognitive, a intelegerii verbale si a abilitatii de numeratie, a deciziilor, a capacitatii de rationament. In plus, tot studiile au demonstrat faptul ca consumul regulat de flavonoide ajuta in incetinirea degradarii abilitatii cognitive si ofera protectie impotriva bolilor cum sunt dementa, boala lui Parkinson sau Alzheimer. In cadrul unui studiu desfasurat la Universitatea Harvard s-a dovedit ca consumul de afine ajuta in stimularea capacitatii mintale. De asemenea, s-a descoperit ca ajuta in prevenirea pierderii memoriei ce apare odata cu inaintarea in varsta. Conform cercetatorilor, flavonoidele dispun de proprietati antiinflamatorii si antioxidante ce joaca un rol vital in ameliorarea functiilor cerebrale din moment ce inflamatia si stresul sunt considerate unul dintre factorii principali care declanseaza diminuarea functiilor cerebrale.Ceaiuri
In primul rand, este bine sa stiti ca bauturile fierbinti cum sunt ceaiul si cafeaua stimuleaza creierul si usureaza accesarea memoriei, spre deosebire de alcool care o afecteaza. Astfel, cele mai cunoscute ceaiuri sunt cel verde si negru care contin antioxidanti ce imbunatatesc fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta in functionarea memoriei. Se pare ca ceaiul verde ajuta la reducerea radicalilor liberi ce au tendinta sa se acumuleze in corpul adultilor in timp (extractul de ceai verde apara proteinele si lipidele de oxidarea cauzata de activitatile asociate varstei), de aceea incidenta Alzheimer si a altor forme de dementa este atat de redusa in tarile asiatice. In plus, animalele tratate cu acesta au demonstrat abilitati de invatare spatiala si o protejare a hipocampusului de degradarea cauzata de varsta.
Alte ceaiuri utile sunt: salvia, rozmarinul, maghiranul si busuiocul ce se prepara prin adaugarea a ¼ lingurita intr-o cana de apa ce fierbe; lasati sa infuzeze 5 minute. Plantele mentionate pot fi gasite sub forma de uleiuri esentiale si adaugate la uleiul de masline pentru a masa zona gatului si a fruntii sau adaugate in cada de baie (5 picaturi intr-o cada).
Dintre acestea rozmarinul dispune de o reputatie considerabila, putand fi consumat sub forma de supliment, doar mirosul sau ajutand in imbunatatirea performantei mentale, in speta asupra memoriei pe termen lung si a celei active conform unui studiu desfasurat in Marea Britanie (prin comparatie cu mirosul de lavanda care nu a demonstrat nicio eficacitate). Se pare ca si aceasta planta contine proprietati antioxidante care neutralizeaza radicalii liberi. Un alt studiu a dovedit ca poate reduce nivelele de cortizol si, prin urmare anxietatea si chiar stresul, crescand puterea de concentrare.
Alimentatia
Nu in ultimul rand, alimentatia are o pondere semnificativa in ce priveste memoria. Creierul uman reprezinta doar 2-3% din greutatea totala a corpului, insa consuma pana la 20% din rezervele energetice, prin urmare necesita o sustinere adecvata. Superalimentele, cum sunt spanacul, capsunile si mai sus-mentionatele afinele ajuta la fortifierea creierului. In general alimentele bogate in antioxidanti protejeaza creierul de degenerarea neuronala, prin urmare este bine sa le consumati cat mai des posibil.
Iata si cateva exemple in acest sens: in cazul in care pierderea de memorie este cauzata de o deficienta de tiamina, fisticul poate ajuta, fiind una din cele mai bogate surse (1/2 cana contine 0,54 mg de tiamina; DZR este de 1,5mg de tiamina pentru barbati, 1,1 mg pentru femei). Germenii de grau sunt o sursa bogata de vitamina E ce poate fi de folos in problemele asociate pierderii memoriei. Anghinarea este considerata a contribui la cresterea acuitatii mentale; le puteti consuma cum obisnuiti sau le puteti rupe frunzele si sa le introduceti intr-o oala la fiert (acoperite) timp de 2 ore, apoi storcand frunzele bine; consumati 3-4 linguri de 4 ori pe zi din acest lichid. Morcovii sunt bogati in caroten recunoscut pentru stimularea memoriei; ii puteti manca cruzi sau gatiti sau sub forma de suc. Ouale contin lecitina ce ajuta la sanatatea neuronala; lecitina puteti gasi si in uleiul de floarea soarelui sau din boabe de soia, dar si sub forma de capsule (70 g pe zi conform studiilor pot imbunatati memoria). Si bamele, cartofii dulci, tapioca, fructele proaspete (in special portocalele), migdalele stimuleaza memoria. Alimentele bogate in acizi grasi omega 3 (un tip de lipide cu efect antiinflamator) cum sunt pestele, nucile si semintele incetinesc diminuarea cognitiei la adultii varstnici conform unui studiu publicat in 2009; pot fi gasiti si sub forma de suplimente.
In final, retineti ca este indicat sa nu consumati alimente de tip fast food, prajite, cu grasimi saturate sau procesate, sa nu fumati si sa consumati cel putin 8 pahare de apa zilnic. Efectuati constant exercitii fizice, reduceti stresul si urmati un progam de somn regulat, trezindu-va si culcandu-va la aceeasi ora.
Surse:
http://health.howstuffworks.com; www.care2.com; http://altmedicine.about.com; www.webmd.com; www.livestrong.com; www.undergroundhealth.com/