Aspecte importante
Probioticele
Cunoscute si drept "bacterii bune", sunt organisme microbiene vii care se gasesc in mod natural in tractul digestiv, fiind considerate a ajuta la suprimarea proliferarii bacteriilor nocive, la influentarea functiei imunitare si la intarirea barierei protectoare exercitata de tractul digestiv (ajuta si la problemele digestive). Studiile au demonstrat ca bebelusii cu risc crescut de tulburari pe fond alergic (cum este eczema) prezinta diferite tipuri si cantitati de bacterii in intestine in comparatie cu restul copiilor si suplimentele luate in timpul perioadei de sarcina si in copilarie ii pot reduce sansele de aparitie (este vorba de un studiu pe durata de 2-4 saptamani inainte de nastere asupra 1223 gravide si asupra copiilor timp de 6 luni carora li s-au administrat probiotice-rezultatele au fost semnificative in preventie dupa 2 ani).
Probioticele pot fi insa si folosite drept tratament pentru copii care au deja eczema, reducand/ameliorand simptomele in cazul celor cu alergii alimentare; pot fi gasite sub forma de picaturi, comprimate sau suspensie (pudra) in functie de varsta copilului. Desi par complet inofesive, trebuie sa stiti ca in cazul problemelor cu sistemul imunitar (copii imunosuprimati), trebuie sa cereti acordul medicului.
Creme si geluri
Se pare ca extractele din musetel, lemn dulce si hamamelis pot reduce simptomele eczemei. In cadrul unui studiu de 2 saptamani, gelul cu continut de lemn dulce a demonstrat ca poate reduce roseata, inflamatia si mancarimea (mai ales cu concentratia de 2%). Alt studiu a vizat eficacitatea cremei cu musetel care dupa 2 saptamani de utilizare s-a dovedit mai buna decat cea cu hidrocortizon (tratamentul alopat). Iar intr-un studiu asupra utilitatii hamamelisului, dupa o durata de 14 zile s-a observat o eficacitate sporita a cremei cu hidrocortizon.
Puteti prepara chiar in casa crema de galbenele folosind 2 pumni de flori de galbenele pe care ii fierbeti in 250 ml ulei de masline la bain-marie timp de 45 minute; strecurati ulterior. Topiti ceara de albine (cat o nuca) alaturi de rasina de brad sau molid (aproximativ o lingurita) la temperatura mica si amestecati cu uleiul strecurat; omogenizati cu 2 linguri de alcool dublu rafinat. Pastrati solutia intr-un recipient cu capac, la temperatura scazuta.
Uleiuri
Uleiul din seminte de in poate fi gasit si sub forma lichida sau capsule (in functie de varsta copilului) sau exista varianta uleiului din ficat de cod, ambele continand acizi grasi omega 3 ce ajuta la reducerea raspunsului inflamator/alergic al organismului (contin si vitaminele liposolubile A, D, E si K ce sustin o multime de procese din organism) Acesti acizi se pot gasi si in somon, macrou, ton, seminte de in, nuci, avocado.
Uleiul de galbenele/calendula (exista si creme) poate fi adaugat in apa de baie sau folosit ca ulei de masaj, deoarece dispune de proprietati antiinflamatorii si este bogat in beta-caroten (ajuta la vindecarea pielii).
Uleiul de cocos poate avea multiple intrebuintari (par, dinti, piele) fiind excelent pentru eczema deoarece reduce senzatia de mancarime si durerea. Retineti insa ca unii copii pot fi alergici/intoleranti la cocos, dar exista produse ce-l contin si sunt hipoalergenice. Acest ulei contine acid lauric, un tip rar de grasime care se afla si in laptele matern; corpul uman il transforma in monolaurina, un compus toxic fata de virusuri, bacterii, fungi si alte microorganisme. Poate penetra usor pielea si o hidrateaza in timp ce o protejeaza de radicali liberi si factori de mediu nocivi.
Untul de shea dispune (cel natural 100%) de continut semnificativ de vitamina A (dar si vitamina E-un agent impotriva radicalilor liberi), fiind o lotiune hidratanta excelenta cu proprietati vindecatoare pentru eczema, dar si pentru riduri, arsuri solare, ciupituri de insecte, degeraturi, dermatite si alte probleme ale pielii (in plus sustine si accelereaza vindecarea pielii in leziuni). Se recomanda utilizarea untului in decurs de maxim 18 luni de la extragerea lui, in caz contrar proprietatile sale sunt diminuate.
Aloe vera
Cercetatorii de renume au descoperit in urma testelor proprietatile vindecatoare ale acestei plante atat in interiorul, cat si in exteriorul corpului; dispune de abilitatea de a stimula sistemul imunitar si a ajuta vindecarea tesutului epitelial. Poate fi gasita sub diverse forme - crema, lotiune, gel sau sampon (cand nu este utilizata ca atare, proaspata) si s-a dovedit eficace in tratamentul eczemei (hidrateaza, stimuleaza producerea de colagen, reduce inflamatia, si mancarimea). Trebuie sa urmariti concentratia de planta din produsul achizitionat; retineti ca poate avea efect laxativ cand este ingerata si utilizarea pe termen lung poate conduce la dependenta.
Acid gama-linoleic
Poate fi gasit in ulei de ciubotica cucului, de coacaz negru si de limba mielului, fiind un tip de acid gras esential. Acesta se pare ca poate remedia deficientele din lipidele aflate in piele care pot declansa inflamatia, fapt considerat a ajuta in tratamentul eczemei (studiile clinice sunt insa contradictorii prin comparatie cu placebo aplicat unui grup de persoane).
Ovaz si magneziu
O baie cu tarate de ovaz constituie un tratament utilizat de mult timp. Pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale, infasurati-l intr-o carpa de bumbac pe care o veti agata deasupra cazii pentru ca apa sa patrunda in el, capatand o culoare laptoasa. Ovazul calmeaza si vindeca pielea, dar poate reduce si roseata sau macarimea. Exista si varianta de a introduce 1 kg de tarate de grau intr-un tifon pe care il fierbeti 2 ore in 5-10 litri de apa, fara a completa, la foc mic si spalati cu aceasta apa copilul..
Iata o alta reteta pentru imbaiere pe baza de fulgi de magneziu (in cazul in care este tolerat) ce curata si vindeca pielea (exista si ulei de magneziu): ½ cana de sare Epsom sau fulgi de magneziu (se absorb mai repede), ½ cana de sare de mare, ½ lingurita de extract de vanilie, 10-15 picaturi de ulei esential (lavanda si menta).
Sarea
Pentru eczema de tip umed/supurant se pare ca poate fi de ajutor uscarea pielii si nu hidratarea (in unele cazuri). Prin urmare puteti prepara o solutie din sare, sare Epsom/magneziu in apa calda (sau ceai de galbenele/musetel) pe care o agitati pana se dizolva. Puteti adauga si uleiuri esentiale si o introduceti intr-un recipient cu pulverizator prin care o aplicati direct sau puteti apela la o discheta de bumbac.
Produse pe baza de gelatina
Aceasta poate ajuta atat tractul digestiv, cat si parul, pielea si unghiile. Supa din oase este usor de preparat si deloc costisitoare si puteti apela fie la oase de vita/vitel, pui/curcan/rata/gasca sau peste. Prin fierbere sunt extrase mineralele si alte nutrimente benefice, prin urmare este bine sa va asigurati de calitatea produsului (sa fie un animal sanatos si crescut intr-un mediu sanatos).
Alifii
Iata o reteta usor de preparat acasa utila pentru tratamentul eczemei, dar si pentru taieturi, julituri, intepaturi si alte iritatii ale pielii (chiar si iritatie de scutec). Veti avea nevoie de: 2 cani de ulei de masline/migdale, 1 lingurita de radacina de Echinacea (optional), 2 lingurite de tataneasa, 2 linguri de frunze de platan, 1 lingura de flori de galbenele (optional), 1 lingurita de flori de coada soricelului (optional), 1 lingurita de frunze de rozmarin (optional), ¼ cana de pastile din ceara de albine, ½ lingurita de extract din seminte de grapefruit sau vitamina E uleioasa (pentru conservare). Infuzati plantele in uleiul de masline (fie lasandu-le timp de 3-4 saptamani intr-o oala cu capac etans pe care o agitati zilnic, fie incalzindu-le la temperatura mica timp de 3 ore pana uleiul devine verde intens), apoi strecurati printr-un tifon si aruncati ierburile. Incalziti uleiul cu ceara de albine pana se topeste si se amesteca si turnati in recipiente mici cu capac.
In final, iata cateva sfaturi de care este bine sa tineti cont daca aveti un copil cu eczema. Evitati baile frecvente si utilizati apa calduta si lotiuni/sapunul natural (fara parfum), evitati uscatul excesiv cu prospop si imbracamintea iritanta, aplicati constant (2-3 ori pe zi) pe piele lotiuni/unguente pentru hidratarea sa (nu cu continut de alcool), aplicati comprese reci cand exista mancarime, taiati unghiile pentru a preveni scarpinarea (pentru bebelusi exista manusi speciale), urmariti sa nu se supraincalzeasca cel mic, oferiti-i un consum sporit de apa si eliminati alergenii cunoscuti (alimentari sau de alta natura).
Citeste si:
Matreata la copii: remedii naturiste
Pielea uscata a bebelusului: remedii naturiste si sfaturi de ingrijire
Surse:
www.sheainstitute.com; www.wellnessmama.com; http://kidshealth.org; http://altmedicine.about.com; www.ohbaby.co.nz; www.sfatulmedicului.ro; www.aloeplant.info