Aspecte importante
Durerile de dinti pot varia in intensitate de la un usor disconfort, pana la senzatii atroce, insuportabile la nivelul dintilor sau in jurul maxilarului. Unele din principalele cauze ale durerilor de dinti sunt: cariile (apar din cauza bacteriilor din gura care se hranesc cu zaharuri si produc acizi ce afecteaza dintii; cand ating un nerv se instaleaza durerea), infectiile, o radacina a dintelui expusa, un dinte spart, o boala gingivala, o plomba cazuta sau o problema la nivelul mandibulei. De asemenea, poate aparea durere si dupa extractia unui dinte. Durerea de dinte este resimtita cand regiunea centrala a dintelui (pulpa), din diverse motive, devine iritata si inflamata (deoarece contine mai multe terminatii nervoase extrem de sensibile).
Retineti ca in cazul in care va confruntati cu o durere de dinti, este cel mai indicat sa apelati la sfatul unui medic, inainte ca aceasta sa se agraveze. Daca nu aveti posibilitatea de a ajunge in timp util la acesta, puteti recurge la unul sau mai multe din urmatoarele remedii.
Usturoi
Folositi usturoiul pentru o eliminare semnificativa a durerii. Usturoiul dispune de proprietati antibiotice (deoarece are in compozitie o substanta denumita aliicina, care este eliberata cand usturoiul este zdrobit, incetinind activitatea bacteriana la aplicare si ingestie) si medicinale si poate fi foarte eficient sub forma de antiseptic. Amestecati un catel de usturoi (sau pudra de usturoi) cu putina sare de masa si aplicati direct pe dintele afectat; puteti resimti initial o senzatie de arsura care va disparea in scurt timp. Daca preferati, puteti mesteca unul sau doi catei pentru a va calma durerea. Repetati procedeul timp de cateva zile.
Cuisoare
Acestea dispun de proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, antioxidante si anestezice ce ajuta atat in ameliorarea durerii, dar si in combaterea infectiei (sunt utile atat pentru durere, cat si pentru infectii sau abcese dentare). Eficacitatea lor consta in eugenol, un fenilpropan care le confera proprietatile mentionate. Macinati doua cuisoare si amestecati-le in putin ulei de masline sau alt ulei vegetal, apoi aplicati (puteti gasi si ulei gata preparat in plafare; picurati 2-4 picaturi) solutia pe dintele afectat. Inmuiati o discheta de bumbac in acest ulei si frecati-l direct pe dinte; puteti aplica de mai multe ori pe zi pana dispare durerea. Initial veti resimti o usoara intepatura. Alternativ puteti amesteca cateva picaturi de ulei de cuisoare in jumatate de pahar de apa si folositi mixtura drept apa de gura.
Apa calda cu sare
O solutie la indemana si deloc costisitoare este apa calda cu sare. Amestecati jumatate de lingura de sare obisnuita intr-un pahar cu apa calda si utilizati-o sa va clatiti gura bine (aproximativ 30 secunde). Cand solutia vine in contact cu dintele afectat, va extrage lichidul din tesut si va reduce inflamatia nervilor. O puteti folosi si sub forma de apa de gura pentru a combate bacteriile ce cauzeaza infectia. Repetati cat de des este necesar.
Cub de gheata
Gheata poate ameliora durerea prin amortirea nervilor si gingiilor. Puneti un mic cub de gheata intr-o punga de plastic si infasurati-o apoi intr-o carpa de bumbac. Tineti-o lipita de obraz aproape de dintele dureros timp de cateva minute. Puteti si sa o amplasati direct pe dinte, insa fiti precauti. In cazul in care aveti nervi expusi, contactul cu frigul poate cauza durere suplimentara. O tehnica de acupresiune ce implica tot un cub de gheata consta in frecarea acestuia intre degetul aratator si degetul mare timp de cateva minute.
Turmerinc
In plus fata de multe alte beneficii pe care le ofera, acest condiment poate ajuta si in tratarea durerilor de dinti. Aceasta planta dispune de proprietati analgezice cunoscute si poseda si proprietati antibacteriene si antiseptice. O singura lingurita de turmerinc adaugata intr-o cantitate mica de apa purificata este de ajuns pentru crea o pasta vindecatoare, care poate fi aplcata direct pe zona dureroasa sau pe o discheta de bumbac. Puteti de asemenea sa amestecati turmerinc cu miere sau cu piper cayenne sau chiar sa-l ingerati ca atare sau sub forma de supliment.
Frunze de guava
Iata si un remediu mai putin obisnuit, dar la fel de eficient si anume guava. Acesta planta a demonstrat in vitro proprietati toxice importriva multor bacterii, fiind bogata in flavonoide si folosita de vreme indelungata pentru a vindeca problemele dintilor si gingiilor (are efect si asupra gingivitei, respiratiei urat mirositoare, ulceratiilor si inflamatiilor gingivale). Mestecati pur si simplu una sau doua frunze din aceasta planta pana cand zeama incepe sa actioneze asupra dintelui afectat. O alta varianta la care puteti apela este sa introduceti 4-5 funze in apa si sa le fierbeti. Dupa ce solutia s-a racit, adaugati putina sare si folositi-o drept apa de gura. Se pare ca si frunzele crude de spanac pot fi folosite drept inlocuitor pentru guava.
Sucul din iarba de grau
Aceasta dispune de proprietati antibacteriene naturale care vor ameliora durerea si vor combate aparitia cariilor dentare. Extrageti sucul din iarba de grau (tulpinile de aproximativ 5 cm pot fi zdrobite in blender) si folositi-l pentru a va clati gura. Va absorbi toxinele din gingii, va reduce proliferarea bacteriilor si va mentine infectia sub control. Daca doriti, puteti pur si simplu sa mestecati iarba.
In final este bine sa retineti ca pe durata peristentei problemei dentare, este indicat sa apelati la o pasta de dinti si o periuta mai putin abraziva si, deoarece este intotdeauna mai bine sa previi decat sa tratezi, curatati-va constant dantura (cu periuta, pasta de dinti, ata dentara si apa de gura) si efectuati regulat controale la medicul stomatolog (acesta este cel mai indicat sa identifice cauza durerii si sa va indice tratamentul adecvat).
Citeste si:
Aparitia dintilor la copii: remedii naturale eficiente
Sanatatea dintilor in timpul sarcinii
Surse:
www.top10homeremedies.com; http://naturalsociety.com; www.naturalnews.com; http://health.howstuffworks.com; www.ideaexplore.net/