Aspecte importante
In primul rand, trebuie sa intelegeti ca arsurile pot avea la baza mai multe cauze, si anume caldura (lichidele fierbinti)/focul, radiatiile, lumina soarelui, electricitatea sau chimicalele. In functie de severitatea lor, sunt clasificate in:
-arsuri de gradul intai: cele mai putin grave, caracterizate prin inrosire si extindere la nivelul stratului superior al pielii, cunoscut sub denumirea de epiderma
- arsuri de gradul doi: se intind pana in tesutul epitelial situat imediat sub epiderma, cunoscut drept derma superficiala sau papilara si poate implica basici superficiale
- arsuri de gradul trei: sunt afectate toate straturile pielii; in cazul in care cuprind o portiune mare din corp, pot fi fatale
Tratamentul imediat (in special pentru arsurile termice; cauzate de lichide fierbinti) presupune in general imersia zonei afectate in apa rece (nu inghetata si nici in unt, ulei sau gheata deoarece puteti provoca leziuni suplimentare) timp de 10-15 minute, aplicarea unei creme si, eventual, daca durerile sunt mari, administrarea de analgezice (majoritatea au si rol antiinflamator). In cazul in care observati semne de infectare (inrosire, umflare, puroi sau durere agravata) sau daca arsurile sunt severe/acopera portiuni mari din corp, apelati la medic (pentru a preveni deshidratarea si socul provocat de durere). Retineti ca nu trebuie sa rupeti basica/basicile care se formeaza, prin urmare nu va scarpinati.
In cazul arsurilor provocate de caldura (foc) nu trebuie sa fugiti in cazul in care imbracamintea este cuprinsa de flacari, ci sa va opriti, sa va aruncati pe sol si sa va rostogoliti pentru a stinge flacarile. In cazul arsurilor provocate de temperaturi joase (degeraturi), incalziti zonele afectate prin introducerea lor (de obicei extremitatile) in haine sau in apa calduta (nu fierbinte). In cazul arsurilor cauzate de electricitate, separati persoana afectata de sursa de curent electric si verificati semnele vitale (respiratia si pulsul). In cazul arsurilor chimice trebuie sa apelati la medic pentru informatii legate de tratamentul adecvat.
Mierea
Un aliment usor de gasit in gospodarie, mierea este cunoscuta din timpuri stravechi pentru proprietatile sale vindecatoare in ce priveste ranile si arsurile povocate de caldura. Cand este aplicata pe o arsura, mierea extrage lichidele din tesuturi, curatand efectiv rana. Puteti aplica miere pe un tifon, bandajand zona sau invelind-o, conform unei alte metode, in folie de plastic, inlocuind bandajul de 3-4 ori pe zi. Mierea (mai ales cea cruda sau Manuka; care nu a suferit preparare termica) va dezinfecta rana si va ajuta in procesul de vindecare datorita proprietatilor antibiotice pe care le detine constituind un remediu natural. Cercetatorii din India au constatat faptul ca arsurile tratate cu miere se vindeca mai rapid, cu mai putina durere si cicatrici.
Pliculete de ceai
Ceaiul este util in tratamentul arsurilor datorita acidului taninic (ce se gaseste in ceaiul negru) care ajuta la extragerea caldurii dintr-o arsura, dar si la reducerea semnificativa a durerii. Introduceti 2-3 pungute de ceai sub un jet de apa rece si colectati zeama intr-un mic bol pe care il turnati pe zona afectata. Puteti aplica pungutele de ceai umede direct pe zona lezata, fixandu-le cu leucoplast. O alta varianta prin care le puteti intrebuinta este sa creati o mixtura din 2 cani de menta proaspata, 4 cani de apa fierbinte; aplicati lichidul pe arsura cu o discheta de bumbac dupa ce se raceste.
Otetul
Functioneaza ca un astringent si antiseptic (previne infectia prin distrugerea potentialilor patogeni si ajuta in vindecare datorita ph-ului sau) pentru arsurile minore si previne infectia. Diluati otetul cu parti egale de apa si spalati zona arsa cu solutia. Ulterior acoperiti portiunea cu o bucata de tesatura din bumbac inmuiata in otet diluat, inlocuind-o la fiecare 2-3 ore sau puteti inmuia o discheta din bumbac in otet alb si aplicati direct pe arsura.
Ovazul
Pe masura ce arsurile minore se vindeca, apare senzatia de mancarime si o modalitate buna de a o elimina este reprezentata de adaugarea cerealelor de la micul dejun in cada de baie. Sfaramati o cana de ovaz intr-o cada de apa calduta si cufundati-va in ea timp de 15-20 minute, uscandu-va apoi la aer (nu cu prosopul) incat un strat subtire sa ramana atasat pielii. Aveti grija cand intrati/iesiti din cada deoarece suprafetele devin aluncoase.
Aloe vera
Aceasta planta este cunoscuta pentru proprietatile sale vindecatoare si calmante (analgezice, astringente). Pentru
a o utiliza, taiati o frunza din zona inferioara, aproape de centrul plantei si stoarceti sucul aplicandu-l pe arsura; puteti achizitiona din comert gel sau chiar crema gata preparata, insa este bine sa verificati concentratia specificata pe ambalaj inainte de a le cumpara (planta proaspata este de preferat deoarece ingredientul activ, acemanan, se descompune usor). Poate fi utilizata in tratarea arsurilor solare, termice, dar si pentru alte iritatii sau inflamatii ale pielii, reducand semnificativ riscul de cicatrici.
Frunze de patlagina
Aceasta planta este utilizata din vremuri stravechi de indieni si este usor de cules pretutindeni unde gaseste un mediu umed. Principalii constituenti sunt mucilagiul, glicozidele iridoide si taninurile ce confera proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene, antihemoragice si expectorante (de aceea este folosita in siropuri de tuse). Zdrobiti cateva frunze proaspete si frecati zeama direct pe arsura.
Uleiul esential de lavanda
Este un antiseptic puternic care amelioreaza durerea si stimuleaza vindecarea, reducand aparitia cicatricelor. Pentru arsurile ce cuprind o zona mai mare din corp, turnati ulei de lavanda pe o carpa si aplicati la fiecare cateva ore. Aveti si posibilitatea de a apela la ulei terapeutic dupa ce ati curatat zona cu apa rece. Lavanda prezinta proprietati antibiotice, analgezice si de vindecare naturala.
Cojile de cartofi
Un alt remediu cunoscut este reprezentat de cojile de cartofi ce confera umezeala si beneficiaza de proprietati antibacteriene, chiar si doctorii observand ca functioneaza mai bine in cazul arsurilor minore prin comparatie cu tratamentele conventionale. Cartoful crud reduce durerea si sansele de a dezvolta basici, beneficiind de proprietati antiiritante si calmante. Taiati pur si simplu un cartof in felii si frecati-l de arsura, asigurandu-va ca zeama din el este repartizata uniform (este indicat sa apelati la el imediat dupa aparitia arsurii).
Alte mixturi
Albusul de ou este cunoscut de multa lume si utilizat pentru aceasta problema de mult timp deoarece functioneaza rapid, resimtind o ameliorare a durerii chiar la cateva ore dupa aplicare. Separati albusul de galbenus de la doua oua si acoperiti zona cu arsura. Praful de copt poate fi aplicat sub forma de mixtura formata prin adaugarea de apa. Dupa ce se usuca, indepartati-l si repetati. Arsurile bucale pot fi ameliorate prin apa cu sare (1/2 lingurita la un pahar de apa calduta) utilizata la fiecare ora sau cu un cub de gheata (udati-l inainte pentru a nu se lipi de buze sau limba). Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi (acid lauric, miristic si capric) conferindu-i proprietati antifungice, antioxidante si antibacteriene; creati o mixtura amestecand cu putin suc de lamaie. Iaurtul, un remediu recunoscut, poate reduce disconfortul cauzat de arsura insa este bine sa asteptati cel putin 30 minute inainte de a-l aplica. O alternativa utila este si laptele pe care-l puteti aplica cu ajutorul unei comprese (spalati compresa dupa fiecare utilizare deoarece laptele se poate acri). Nu in ultimul rand, gasiti in plafare/magazine de profil tinctura de calendula, o planta ornamentala cunoscuta in mod uzual drept galbenele.
Domnul terapeut Nicu Ghergu de la http://www.tratamentenaturiste.ro/ ne recomanda:
"-linistirea copilului cu sirop de romergan
-dezinfectie locala cu ceai de pelin sau coada soricelului sau seminte de fenicul
-apoi se pulverizeaza Emergency spray dupa care se unge cu Gelul concentrat pe baza de aloe; dupa ce rana incepe sa se inchida, intr-un timp destul de scurt se trece la ungerea locala cu gel natural concentrat pe baza de aloe si propolis
Pulverizarea constanta cu sprayul Emergency poate fi efectuata si de gravide si proaspetele mamici"
Citeste si:
Multumim domnului Nicu Ghergu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.thehealthsite.com; http://naturalsociety.com; www.top10homeremedies.com; www.naturalnews.com; www.drweil.com; www.webmd.com