Arsurile solare la copii

Arsurile solare la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Arsurile solare la copii apar in urma expunerii prelungite la soare si, cu toate ca se trateaza relativ usor, prezinta un potential periculos pe termen lung. Haideti sa aflam cum se prezinta arsurile solare la copii, cum pot fi tratate, dar si cum pot fi prevenite.

Ce sunt arsurile solare

Dupa cum reiese chiar din denumirea lor, arsurile solare reprezinta niste arsuri ale pielii, insa in loc sa fie cauzate de lichide/obiecte fierbinti, sunt cauzate de razele solare, mai exact de radiatia solara care afecteaza tesutul epidermei in urma unei expuneri prelungite/necorespunzatoare (razele ultraviolete). Exista trei tipuri de radiatii ultraviolete: UVA, UVB si UVC.

Radiatiile UVB reprezinta cauza principala a arsurilor solare, a aparitiei bronzului si a afectarii tegumentului. UVA pot afecta de asemenea pielea si impreuna cu celelalte o pot imbatrani si conduc pe termen lung la cancer de piele (cele UVC nu ajung la suprafata Pamantului deoarece sunt blocate de atmosfera/strat de ozon).

Trebuie sa stiti ca pe masura ce ne apropiem de tropice sau odata cu avansarea in altitudine, sansele de aparitie a acestora creste (datorita inclinatiei razelor solare in contact cu suprafata Pamantului) si ca norii sau ceata doar le filtreaza, nu le elimina, deci pot aparea la copii chiar daca cerul este acoperit (pot aparea si in perioade reci, nu doar vara, existand o falsa perceptie si in acest sens). Expunerea la soare este in mod normal benefica datorita sintezei naturale a vitaminei D in organism insa chiar si bronzul de culoare inchisa (excesiv) indica o ardere la nivelul superficial al epidermei.

Desi majoritatea persoanelor nu constientizeaza, arsurile solare pot ameninta viata in unele situatii, copiii fiind extrem de sensibili la acestea. De fapt, are loc o degradare a ADN-ului, corpul reactionand prin simptomele enuntate ca reactie normala la radiatiile solare (inclusiv procesul de vindecare reprezentat de basici, mancarime, exfoliere constituie o reactie normala).

Simptome

Simptomele general intalnite presupun inrosirea pielii (eritem) care este fierbinte la atingere (din cauza concentrarii sangelui in procesul de vindecare locala), stare de letargie si ameteala usoara. Bronzul, prin comparatie, reprezinta expunerea usoara/la cantitati reduse de radiatii UV. Apare de asemenea si durere de diverse nivele, in general proportionala cu durata si intensitatea expunerii la soare. Alte simptome includ: edem (umflare), mancarime, exfoliere, iritatie, greata, dureri de cap, febra, frisoane si sincopa (pierderea temporara a constientei). Arsurile solare sunt clasificate ca si arsurile obisnuite in 2 categorii: de gradul intai si de gradul doi. Cele de gradul intai se vindeca de obicei in 2-5 zile, iar cele de gradul doi pot dura pana la 2 saptamani, o alta diferenta constand in faptul ca primele sunt rosii si dureroase, dar nu au blistere/pustule (spre deosebire de cele de gradul doi). Foarte rar poate fi vorba de arsuri solare de gradul trei. Uzul anumitor medicamente poate creste gradul de risc pentru arsuri solare, sensibilizand pielea la radiatiile UV (anumite antibiotice).

Tratamentul arsurilor solare

In primul rand trebuie sa indepartat imediat copilul de sub razele soarelui si pozitionat intr-un loc racoros (nu rece) dus sau baie sau aplicati comprese umede pe portiunea de corp afectata (chiar bai cu apa calaie, nu rece) cat de des este necesar. Sporiti cantitatea de lichide pentru urmatoarele 2-3 zile, daca copiii sunt hraniti natural, alaptati mai des si (daca aveti acordul medicului) oferiti-le ibuprofen sau acetaminofen pentru calmarea durerii. Cel mai puternic disconfort este resimtit in primele 24 ore si puteti folosi creme/lotiuni topice (de obicei cu steroizi cum este cortizon dar trebuie recomandarea medicului la copiii mai mici de 2 ani) care grabesc vindecarea pielii. Urmariti ca acestea sa nu contina alcool sau petroleum (pot agrava arsurile) sau benzocaina (poate irita pielea), ci apa sau aloe vera. Pentru arsurile solare usoare puteti utiliza chiar apa termala (sub forma de spray). Uneori se recomanda si antihistaminice odata ce incepe procesul de exfoliere a pielii.

Retineti ca nu trebuie sub nicio forma sparte/rupte/zgaraite blisterele deoarece se pot suprainfecta sau pot lasa cicatrice (ca si in cazul celorlalte tipuri de arsuri) in acest caz fiind necesara si o crema cu antibiotic. In cazul in care copilul iese afara, arsurile trebuie complet acoperite de haine si protejate. Pe perioada recuperarii epidermei, nu le faceti bai/dusuri fierbinti si nu-i expuneti suplimentar la soare. Daca observati semne de infectare sau daca arsura acopera o portiune semnificativa din corp sau este tumefiata/dureroasa, apelati la medic. De asemenea, daca arsurile solare sunt insotite de insolatie (de multe ori se asociaza), febra, durere de cap, pierderea constientei si/sau deshidratare (varsaturi in special) trebuie sa apelati la medic. In cazul bebelusilor (sub 1 an) chiar si arsurile solare usoare trebuie investigate de un specialist.

Citeste si:
https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/deshidratarea_la_copii__simptome_si_tratament?preview=1

Tratamente naturiste pentru arsuri

Aplicati o punga de gheata sau legume inghetate infasurate intr-un prosop moale insa nu direct pe piele deoarece puteti provoca degeraturi. O baie racoroasa sau comprese pot ajuta, insa nu frecati pielea si nu folositi sapun, uleiuri sau spuma de baie. Gelul de aloe reduce disconfortul, grabeste vindecarea si catifeleaza pielea; fie taiati o frunza de aloe si aplicati-o direct, fie achizitionati gel din comert/farmacie. Mierea se pare ca functioneaza mai bine decat cremele cu antibiotic, reducand infectia si minimizand durerea. Ovazul macinat are proprietati antiinflamatorii; il puteti macina in blender pana obtineti o consistenta fina si adaugati-l in apa pentru baie. Udati o carpa sau bucata de bumbac cu hammamelis (astringent antiinflamator) si aplicati pe piele de 3-4 ori pe zi timp de 20 minute pentru a reduce durerea si mancarimea. Procedati la fel cu lapte rece pentru a crea o pelicula de arsuriproteine care usureaza disconfortul si reduce caldura degajata de arsura. Bicarbonatul de sodiu sau amidonul adaugate in apa de baie pot reduce inflamatia si mancarimea. Otetul de mere amelioreaza durerea, mancarimea si inflamatia (o ceasca de otet alb de mere in apa de baie). Uleiul de coriandru aplicat pe arsura poate ajuta de asemenea.

Sfaturi

In primul rand, nu expuneti copiii la soare intre orele 10 AM si 4 PM pe perioada verii. In cazul in care soarele este prezent, copiii trebuie sa poarte haine lejere, din bumbac, de culoare deschisa si palarie de soare si/sau umbrela daca va aflati pe plaja/in loc deschis. De asemenea, nu trebuie neglijat purtatul ochelarilor de soare deoarece si ochii pot fi afectati de radiatii (putand aparea degenerarea maculara sau cataracta, fiind vizibile depozite de melanina deseori la nivelul irisului). Optati pentru ochelari de calitate cu filtre UV speciali pentru copii. Apoi, aplicati lotiuni/creme solare cu factor de protectie minim 15 (SPF sau FPS) cu 15-30 minute inainte de a iesi afara. Reaplicati-le la 30 minute dupa expunerea la soare si/sau la contactul cu apa (sau daca transpira), exista si lotiuni speciale rezistente la apa insa si acestea trebuie reaplicate la un interval de timp, de aceea trebuie sa cititi intotdeauna cu atentie instructiunile producatorului inainte de a le folosi. Unii copii pot prezenta alergii la anumite ingrediente din acestea, de aceea trebuie sa le testate initial pe o portiune mica de piele. Lotiunile solare sunt de obicei destinate anumitor categorii de varsta, insa medicii nu recomanda expunerea directa la soare copiilor mai mici de 6 luni (datorita epidermei sensibile). Daca totusi este necesar, imbracati-i corespunzator si aplicati-le creme protectoare pe fata si maini/picioare (daca sunt expuse). Copiii cu piele/ochi deschise la culoare sunt cei mai afectati de arsurile solare, dar radiatiile ultraviolete sunt daunatoare pentru toata lumea, indiferent de varsta.

Sursa poza:safty-firstaid.blogspot.com

Surse: http://pediatrics.about.com; http://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.skincancer.org; www.webmd.com; www.cyh.com; www.healthychildren.org; www.parents.com/

Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public
    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public

    Pe premiza „bine că nu face al meu așa”, o mamă își gestionează emoțiile când alți copii fac un tantrum. Iată ce părere are femeia despre empatia în...

    © 2024 Qbebe