Coreea de Sud a raportat în luna aprilie peste 100 de astfel de cazuri, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că virusul ar putea declanșa din nou un val de agitație, însă experții din cadrul OMS avertizează asupra faptului că acesta nu este un motiv de îngrijorare: „Suntem la curent cu faptul că există persoane care, la retestare, au un rezultat pozitiv, însă acest lucru nu înseamnă că s-au reinfectat. Conform ultimelor și celor mai recente studii, se pare că după vindecare, corpul continuă să elimine celule infectate, iar din acest motiv rezultatul la test este pozitiv. La aproximativ o săptămână de la infectare, corpul uman produce anticorpi împotriva virusului, iar aceasta este veste liniștitoare”, declară experții din cadrul OMS.
Cu toate acestea, chiar și oamenii de știință declară că mai au nevoie de timp pentru a înțelege mai bine ce se petrece cu organismul după ce contractează virusul:
„Încă avem nevoie să înțelegem ce se întâmplă cu exactitate după vindecare, iar pe această cale vom avea nevoie de mai multe probe de la persoanele deja vindecate. Totodată, avem nevoie să știm dacă acestea pot transmite virusul mai departe, părți din el existând încă în organism. Să nu ne agităm încă - șansele sunt mici ca acest lucru să se poată întâmpla!”.
Mai concret, după vindecare, la nivelul plămânilor mai există câteva celule moarte, infectate, care sunt eliminate pe parcurs. La momentul testării, practic acestea sunt celulele care transformă rezultatul testului într-unul pozitiv! Cu toate acestea, datele sunt momentan insuficiente pentru ca oamenii de știință să afirme cu certitudine faptul că o persoană vindecată de coronavirus dezvoltă în mod automat și imunitate.
Sursa: sciencealert.com
Surse foto: istockphoto.com