Cum este afectat auzul de zgomot?
Claxoanele mașinilor, scârțâitul roților, sirenele mașinilor de poliție sau de salvare, muzica la un volum ridicat definesc lumea în care trăim. Cu excepția nervilor întinși la maxim, expunerea la zgomote poate cauza pierderea ireversibilă a auzului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1.1 miliarde de adolescenți și adulți de vârstă tânără sunt expuși riscului de a-și pierde auzul ca urmare a zgomotelor puternice provenite de la dispozitive audio.
Cum afectează zgomotele în mod concret auzul? Sunetele puternice pot distruge permanent micile celule de păr din urechea internă (cochlea) care transmite informații de sunet către creier. Distrugerea poate apărea de la o expunere scurtă la una de intensitate ridicată sau de la expunere cronică sau frecventă la sunete de intensitate moderată. Iată o altă statistică: din cei 48 milioane americani care prezintă un oarecare grad de pierderea a auzului, aproximativ o treime o pot atribui parțial zgomotelor puternice.
Gradul în care este afectat auzul fiecare variază de la o persoană la alta. Ca urmare a geneticii unele persoane pot suporta o expunere mai lungă la sunete de intensitate ridicată înainte să apară pierderea auzului. Alți factori pot crește riscul de pierdere a auzului indusă de zgomot - fumatul, diabetul și hipertensiunea, de exemplu. Bărbații sunt predispuși unui risc mai ridicat decât femeile, probabil din cauză că au tendința de a fi expuși la un nivel mai mare de zgomot. Însă nu toate zgomotele dispun de aceleași efecte. Cu excepția aspectului intensității, contează și frecvența sunetului (sunetele înalte sunt mai nocive), fie că este intermitent sau continuu și la ce distanță te afli de sursa sunetului.
Cum este măsurat zgomotul și care este un nivel periculos
Intensitatea sunetului este măsurată în decibeli care sunt cuprinși într-un interval ce pornește de la 0 (cel mai slab sunet pe care urechea umană în poate auzi) și ajunge până la 180 (sunetul unei rachete care se lansează pe orbită) sau mai mult. Fiecare creștere de 10 decibeli reprezintă o dublare a intensității percepute. Expunerea prelungită la nivele de peste 85 (cum sunt mașinile de tuns iarba, motocicletele, uscătoarele de păr și uneltele electrice) este periculoasă, iar cu cât este mai ridicat nivelul cu atât este necesar un interval mai mic de timp pentru a cauza probleme. De fapt, pentru fiecare creștere cu 3 decibeli peste 85, durata de timp în care ești expus în siguranță devine înjumătățită. Un nivel mai mare de 120 (cum este cel produs de sirena ambulanței, o împușcătură sau focuri de artificii de la o distanță scurtă) este dureros și poate produce probleme imediate. Sunetele situate sub 75 decibeli sunt puțin probabile să îți lezeze auzul chiar și după o expunere prelungită.
Un mit vehiculat în acest sens implică faptul că urechile se pot obișnui cu zgomotul. Adevărul este că nu se întâmplă acest lucru. Te poți obișnui psihologic cu zgomotul încât devine mai puțin observabil sau mai puțin deranjant, însă urechea nu dezvoltă toleranță în acest sens, iar efectele sunt cumulative. Fiecare expunere la zgomot, dacă este suficient de lungă sau intensă, se adaugă suplimentar la probleme.
Simptome ale pierderii auzului indus de zgomot
Aceste simptome încep de obicei subtil, cu o pierdere a auzului instalată inițial în ceea ce privește frecvențele mai ridicate. Sunetele par distorsionate sau înnăbușite, iar oamenii par să mormăie, în special când există zgomot de fundal. Un țiuit la nivelul urechii (poartă denumirea medicală de tinitus) poate însoți pierderea auzului indusă de zgomot. Dar deoarece pierderea auzului este insidioasă, poți să nu realizezi că s-a instalat până când alte persoane o observă și îți spun acest lucru.
Din fericire, pierderea auzului cauzată de zgomot se poate ameliora în timp. Auzul alterat și țiuitul din urechi pe care îl poți experimenta după un concert, de exemplu, dispare de obicei în decurs de 1-2 zile. Pierderea auzului de la un singur sunet de intensitate ridicată se ameliorează adesea, deși poate dura mai multe luni, iar auzul tău se poate să nu își revină complet. Însă dacă ești expus la sunete puternice în mod regulat, ai șanse mai mari să experimentezi o pierdere permanentă a auzului.
Dopuri de spumă pentru urechi x 6 bucăți
Pentru atenuarea zgomotelor puternice (<35 dB)
Instrucțiuni de folosire
1. Modelați dopul cu degetele
2. În timp ce tineți apăsat dopul, introduceți-l in canalul auditiv
3. În câteva secunde dopul se va ajusta după forma canalului dumneavoastră auditiv
Muzica și sunetele puternice
Ascultarea muzicii la un player personal dispune de un potențial ridicat de periculozitate. Multe persoane nu sunt conștiente de nivelul ridicat la care reglează volumul, în special în medii zgomotoase. Dacă persoanele din jur pot auzi muzica pe care o asculți sau dacă nu poți auzi ce vorbesc ceilalți cu tine înseamnă că volumul este prea ridicat. Iar dacă experimentezi tinitus sau auzul devine înnăbușit sau distorsionat ulterior, înseamnă că muzica a fost cu siguranță prea tare. Este posibil să stabilești o limită de volum pe anumite dispozitive cu care asculți muzică.
În cazul în care folosești căști într-un loc zgomotos, cele mai potrivite sunt cele care blochează zgomotul exterior cât de mult posibil. Căștile care se potrivesc perfect în ureche sunt mai bune la blocarea sunetelor ambientale decât cele care stau pe deschiderea canalului auditiv, prin urmare sunt șanse mai mari să mențină muzica la un nivel redus și sigur.
Dacă îți place să asculți muzica cu căștile la urechi, le poți proteja dacă urmezi regula 60/60 - nu asculta la mai mult de 60% volum pentru maxim 60 de minute pe zi.
De reținut
Dacă ești expus la zgomote în mod regulat, dacă observi o modificare la nivelul auzului sau dezvolți tinitus ar fi indicat să apelezi la o testare a auzului. Zgomotul puternic și persistent afectează calitatea vieții, atât pe plan mental, cât și fizic. Poate deranja somnul, poate influența performanța profesională, crește riscul de probleme cognitive și poate cauza anxietate, irascibilitate, depresie și chiar durei de cap. Studiile au demonstrat că o expunere la zgomot este asociată cu hipertensiune și ritm cardiac crescut și chiar anomalii ale inimii.
Pentru a reduce expunerea la zgomot, reglează volumul dispozitivelor pentru muzică, îndepărtează-te de sursa zgomotului, achiziționează obiecte casnice care nu produc zgomot și folosește protecție pentru urechi când ești implicat în activități zgomotoase sau într-un mediu zgomotos. Ajută chiar și dacă îți așezi mâinile peste urechi când întâlnești zgomote puternice.
Surse: https://en.wikipedia.org; www.berkeleywellness.com; www.earq.com