Înțepături la sân în timpul alăptării: de ce se produce fenomenul
„Furia laptelui”, înțepături, cârcei, furnicături, mameloane iritate, senzație de arsură, dureri care se răsfrâng și asupra oaselor din cutia toracică: este posibil ca alăptarea să fie însoțită de unele surse de disconfort. Majoritatea sunt pasagere și scăzute în intensitate, fiind de fapt normale pentru primele etape ale alăptatului, până ce tu și bebe vă obișnuiți unul cu celălalt și cu legătura voastră specială.
Principala cauză a acestor senzații de disconfort, fie ele înțepături, durere, arsură, usturime sau mâncărime, este reprezentantă de fenomenul de dilatare a canalelor și de contractare a lactocitelor, respectiv celulele care produc laptele și îl eliberează apoi prin sân. În momentul în care simți că lui bebe îi este foame, că este agitat sau că plânge se va forma reflexul de ejecție a laptelui, ceea ce înseamnă că laptele este împins prin canale spre mamelon, gata să îți liniștească și hrănească mica minune. Acest fenomen este însoțit de senzațiile neplăcute pe care ți le-am indicat mai sus.
Dacă înțepăturile nu dispar însă în maximum 3 luni de la începerea alăptării, este posibil ca la baza lor să existe alte cauze. Iată-le pe cele mai frecvente!
Poziționarea incorectă a bebelușului la sân: atunci când papă, bebe ar trebui să atingă areola cu bărbia și buza inferioară, iar gura sa să o cuprindă cu totul. Dacă ți se pare că nu este cazul, repoziționează-l cu blândețe până ce vă veți simți amândoi confortabil. Alăptarea nu trebuie să presupună niciodată disconfort major, deoarece în acest caz se poate desfășura după un procedeu greșit.
Frigul. Dacă, imediat după procesul intim și cald al alăptării, îți neglijezi sânii și ieși în frig, poți resimți senzația de înțepături sau de arsură. De asemenea, mamelonul poate căpăta o nuanță palidă de alb, roșu sau violet.
Stres. Știm că poate părea ironic să îți sugerăm să nu te stresezi când alăptezi, fiindcă orice proaspătă mămică se va neliniști cel puțin o dată. Chiar dacă nu poți evita acest sentiment, apelează la tehnici de relaxare, evită cofeina și încearcă să te odihnești pe cât posibil.
Infecții bacteriene sau micotice. Pe lângă înțepături, în cazul unei infecții mai poți resimți durere, usturime, mâncărime sau poți prezenta porțiuni de piele iritată sau răgade. Ține cont de faptul că infecția poate fi transmisă și lui bebe, așa că mergi neapărat cu el la medic.
Dermatita atopică. Boala inflamatorie are ca simptome, pe lângă înțepături, senzația de mâncărime, arsură, pielea uscată și roșeața pielii.
„Perla de lapte”. În alăptare, mămica se poate trezi la un moment dat cu un punct alb pe mamelon, însoțit de durere acută sau moderată și de senzația de înțepătură. Cauza este blocarea unuia sau a mai multora dintre canalele de lactație cu fragmente de grăsime sau de piele. Dacă suspectezi că este cazul tău, adresează-te unui medic.
Cele mai bune tratamente pentru înțepăturile la sân
Așa cum ți-am spus, înțepăturile la sân sunt normale și nu ar trebui să te preocupe decât dacă persistă sau dacă vor crește în intensitate, caz în care îți recomandăm să te adresezi doctorului.
Iată ce mai poți face pentru a alina înțepăturile la sân!
Aplică comprese cu apă caldă sau pliculețe de ceai. Aceste metode vor calma și vor hidratata mameloanele, împiedicând astfel apariția unei infecții care să provoace senzația de înțepături în timpul alăptării.
Schimbă pozițiile de alăptare. Chiar dacă ești convinsă că ai descoperit-o pe cea care vă place și ție, și lui bebe cel mai tare, experimentează continuu. Astfel previi umplerea sânilor (angorjarea).
Păstrează mereu mameloanele uscate și curate. Este cel mai bun sfat pentru a preveni infecțiile.
În cazul în care nu mai suporți durerea, administrează ibuprofen sau paracetamol. Suferința în alăptare va compromite legătura minunată pe care o poți stabili cu bebelușul tău.
Imediat după alăptare, acoperă sânul sau îmbracă-te! După cum ți-am mai povestit, frigul este unul dintre factorii determinanți ai înțepăturilor la sân.
Masează sânul. Masajul mameloanelor va restabili circulația sangvină și îți va garanta o alăptare magică.
Folosește lanolină. Lanolina ar trebui să devină cea mai bună prietenă a ta!
![]() |
Multi-Mam Lanolin este un produs destinat mameloanelor sensibile și uscate ale femeilor care alăptează. Naturală, lanolina este inofensivă pentru micuți și, prin urmare, nu trebuie îndepărtată înainte de alăptare. Multi-Mam Lanolin nu are gust și nici miros și poate fi utilizat și pentru a calma și simptomele de nas uscat sau de buze crăpate care pot surveni în urma unei răceli. Produsul se aplică de minimum două ori pe zi și este disponibil la Vavian Pharma.
|
Surse foto: iStock