Ce se întâmplă cu copiii în sezonul rece
Infecțiile urechii sunt cauzate de bacterii și virusuri, copiii fiind mai susceptibili la acestea decât adulții. De asemenea, bebelușii și copiii de vârstă mică experimentează mai des infecții ale urechii în sezonul rece ca urmare a anatomiei lor în continuă dezvoltare, dar și a sistemului imunitar imatur (nu a fost expus la microorganisme patogene). Structura urechii unui copil este diferită de cea a unui adult. Astfel, adulții au trompa lui Eustachio (un tub fin care conectează gâtul de urechea medie; permite egalizarea presiunii din timpan pe durata unui zbor și drenarea bacteriilor) mai lungă și înclinată descendent, facilitând drenajul, în timp ce copiii au o trompă a lui Eustachio mai îngustă care poate capta lichid (aici se pot prolifera bacterii). În timpul unei viroze respiratorii această trompă se îngustează și mai mult.
De asemenea, ca urmare a unei temperaturi scăzute a aerului, circulația sanguină din corp este încetinită; în acest mod crește riscul de iritație, cel de captare a umezelii sau a bacteriilor, apărând afecțiunea de otită medie (inflamație a urechii medii în urma unei viroze respiratorii, infecții cu virus sau bacterie). Se acumulează un depozit de material infectat în spatele timpanului și este blocată trompa lui Eustachio.
Citește și: Urechile bebelusului: tot ce trebuie sa stii
Prevenția este cheia sănătății
În ceea ce privește copiii, este mai ușor să previi decât să tratezi, iar prin respectarea câtorva reguli simple de igienă urechile micuțului tău vor rămâne sănătoase pe tot sezonul rece. Astfel, în primul rând trebuie să ai grijă ca cel mic să fie bine îmbrăcat imediat cum temperatura mediului exterior scade, mai ales dacă practică sporturi de iarnă; nu neglija extremitățile, în special urechile, care trebuie acoperite cu căciulă sau șapcă adecvată vremii. Dacă ai un bebeluș, așază-l în poziție verticală înainte de a-l hrăni cu biberonul. Reține faptul că riscul de a contacta o infecție a urechii este mai crescut pentru acei copii care au intrat în colectivitate (băieții sunt mai predispuși decât fetele).
Evită situațiile în care cel mic intră în contact cu copii sau adulți bolnavi și învață-l, când este suficient de mare, să se spele frecvent pe mâini (în special după ce vine de afară, după ce folosește toaleta sau înainte de a mânca) sau să folosească un dezinfectant când nu are la dispoziție apă și săpun. Nu uita de o alimentație sănătoasă și de exercițiu fizic care vor contribui la îmbunătățirea circulației sanguine (importantă în sezonul rece când rezistența la infecții este mai redusă).
În cazul în care copilul este răcit, este bine să nu neglijezi afecțiunea și să primească tratamentul adecvat de la debutul simptomelor. Nu în ultimul rând, este de ajutor să aibă vaccinările la zi, inclusiv cele care proteajază împotriva virusului gripal (infecțiile respiratorii asociază deseori infecții ale urechii). Vaccinul pneomococic, care protejează împotriva celor mai frecvente cauze bacteriene ale infecțiilor urechii, reprezintă o modalitate eficientă de prevenție (nu face parte din lista de vaccinuri obligatorii, prin urmare trebuie achiziționat separat); se administrează la următoarele intervale de vârstă: 2 luni, 4 luni, 6 luni și 12 luni. Conform statisticilor, copiii care suferă de boala de reflux gastro-esofagian sunt mai susceptibili la infecții ale urechii decât cei care nu prezintă această afecțiune.
DOCULYSE - spray auricular x 30 ml
Indicații: pentru igiena canalului auditiv la persoane cu hipersecreție de cerumen și pentru persoane purtătoare de aparat auditiv.
Poate fi utilizat la copii de peste 6 luni și adulți.
Instrucțiuni de utilizare:
• Introduceți capătul spray-ului în canalul auditiv extern și pulverizați.
• Pentru eliminarea unui dop de ceară proaspăt format:
Se pulverizează 1 dată sau de 2 ori și se lasă să acționeze 15 minute, ținând capul ușor înclinat.
• Pentru înlesnirea extracției dopului de ceară, înainte de intervenția medicului ORL-ist:
Cu 3-4 zile înainte de extracția dopului de ceară: 1 sau 2 pulverizări de 3 ori pe zi; se lasă să acționeze 15 minute, ținând capul ușor înclinat.
• Întreținere și prevenție:
1-2 pulverizări în fiecare ureche o dată pe săptămână.
• Curățați partea de intrare în canalul auditiv extern cu un bețisor de ureche Otospoon.
• Clătiți capătul spray-ului sub jet de apă fierbinte după fiecare utilizare
Precauții: otite, perforații de timpan, drenaj timpanic, intervenții chirurgicale la nivelul urechii medii.
De reținut
Infecțiile urechii sunt extrem de des întâlnite în perioadele reci de toamă și iarnă și reprezintă niște afecțiuni care nu trebuie ignorate. O gestionare corespunzătoare a simptomelor poate ajuta la reapariția unor noi îmbolnăviri. Medicul recomandă de obicei pentru tratamentul infecțiilor urechii analgezice și antibiotice cu administrare orală (sunt și situații în care bacteriile sunt rezistente la anumite antibiotice, prin urmare acestea devin ineficiente); picăturile cu administrare auriculară ajută la grăbirea vindecării în cazul unei perforații timpanice (când au proprietăți anestezice) și ameliorează durerea. În general, este necesară o perioadă de timp de 2-4 zile după debutul simptomelor pentru ca infecția să se amelioreze; este indicat pentru copiii cu vârsta peste 2 ani să aștepți 48 de ore pentru a iniția tratamentul deoarece majoritatea afecțiunilor se vindecă de la sine (în acest mod se poate împiedica dezvoltarea unei rezistențe la antibiotic). În cazul copiilor cu infecții recurente ale urechii, poate fi prescris un tratament prelungit cu antibiotic (pe durata mai multor luni), dar are efect doar asupra infecțiilor de natură bacteriană.
Pentru situația în care apar durerea, temperatura corporală crescută sau alte simptome asociate urechilor, este necesar un consult medical de urgență (se pot dezvolta complicații precum meningită sau mastoidită - o infecție a mastoidului - un os mic din spatele urechii plin cu goluri de aer). Dacă infecția urechii este însoțită de acumularea excesivă de lichid care nu se drenează în decurs de 3-4 luni, poate surveni chiar pierderea auzului (motiv pentru care este necesară o intervenție chirurgicală de tip timpanotomie).
Surse:
www.angieslist.com; www.babycenter.com; www.healthychildren.org; www.advocatedreyer.com