Ce trebuie să știi despre cancerul osos la copil
Osteosarcomul poate fi definit drept un tip de cancer osos a cărui formare începe în celulele care compun osul (de obicei în oasele lungi ale brațelor și picioarelor, femur, tibie și humerus, mai exact la capetele acestora - respectiv genunchi și umăr, dar poate apărea și în pelvis, coaste, coloană vertabrală sau craniu, fiind desemnat sarcom Ewing); este cel mai des întâlnit tip de tumoare osoasă malignă (canceroasă) în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor, însă prevalența sa este redusă. Afectează aproximativ 400 de copii cu vârsta mai mică de 20 de ani anual doar în SUA (intervalul de vârstă este de obicei cuprins între 10-20 de ani și se suprapune cu un puseu de creștere), apărând mai frecvent în rândul băieților decât în al fetelor. Fiind o afecțiune de tip canceros, se poate răspândi la alte organe și țesuturi, cel mai adesea fiind vorba de plămâni. Organizația Mondială a Sănătății clasifică osteosarcoamele în centrale (medulare) și de suprafață (periferice), existând o serie de subtipuri în fiecare grup. Din punct de vedere statistic, osteosarcomul reprezintă 5% din cancerul cu debut în copilărie, iar aproximativ 60% dintre pacienți au o rată de supraviețuiri pe termen lung.
Ideal pentru copii peste 3 ani sau pentru persoane care au dificultăți de înghițire a comprimatelor - forma lichidă cu gust delicios de protocală.
5 din 7 copii din România suferă din cauza lipsei de calciu. Aportul alimentar este insuficient, asigurând doar 45% din necesarul zilnic. Este dovedit științific: calciul nu este eficient dacă nu este insotit de magneziu. Calciul administrat făre magneziu contribuie la formarea calculilor renali. Vitamina D3 are rol în fixarea calciului in os. Zincul contribuie la formarea celulei osoase și stimulează imunitatea.
Simptome ale cancerului osos la copil
Simptomele acestui tip de cancer depind de mărimea și localizarea tumorii osoase (locul unde debutează), precum și de vârsta copilului și starea generală de sănătate. Simptomele sunt de obicei prezente timp de mai multe luni înainte de a fi pus un diagnostic. De obicei se întâmplă să apară o accidentare care nu se vindecă corespunzător, iar apoi copilul este diagnosticat. Există însă și o serie de alte afecțiuni care pot conduce la aceleași simptome precum cancerul osos, prin urmare este esențială efectuarea unor investigații amănunțite și consulturi medicale de specialitate.
1. Durerea - este cel mai frecvent simptom pentru cancerul osos la copii. Se resimte în osul sau articulația aproape de localizarea tumorii. Copilul începe să prezinte durere localizată într-un membru (o durere surdă ce poate fi similară unei accidentări sportive) care poate să nu fie constantă. Apoi aceasta se intensifică și nu este ameliorată prin odihnă la pat sau medicație analgezică și împiedică copilul să adoarmă sau îl trezește noaptea din somn. Durerea poate să devină mai puternică și se poate înrăutăți pe timpul nopții (se poate să radieze către alte regiuni ale corpului), precum și în timpul activității fizice sau a ridicării diverselor obiecte, în funcție de localizare (dacă se află într-un os al piciorului poate să cauzeze șchiopătat la copil).
2. Umflare sau nodul - o inflamație sau un nodul reprezintă un alt simptom comun pentru cancerul osos; apare de obicei la interval de câteva săptămâni după ce debutează durerea. Aceasta este de obicei de consistență moale și poate fi caldă. Este ușor de observat dacă apare pe braț sau picior (dacă tumoarea apare în piept sau pelvis va fi observată doar dacă se mărește).
3. Fracturi osoase sau slăbirea oaselor - deși osteosarcomul poate slăbi osul în care se dezvoltă, nu apar fracturi. Osteosarcomul telangiectatic, o afecțiune rară, tinde să slăbească oasele mai mult decât alte forme de osteosarcom și sunt șanse mai mari să cauzeze o fractură la locul dezvoltării tumorii. Cei care prezintă o fractură lângă sau printr-un osteosarcom descriu un membru care a fost sensibil timp de câteva luni și apoi brusc a devenit extrem de dureros odată cu apariția fracturii.
4. Rigiditate sau sensibilitate la locul tumorii sau în jurul articulației
5. Abilități motrice scăzute care interferează cu mișcările normale, inclusiv mers dificil sau șchiopătat dacă este vorba de picior.
6. Oboseală
7. Scădere în greutate
8. Febră inexplicabilă
9. Anemie
Osteosarcoamele localizate în apropierea măduvei vertebrale pot cauza durere care radiază către brațe sau picioare.
De reținut
Deoarece durerile de la nivelul unui membru și inflamația reprezintă probleme comune în rândul copiilor și adolescenților cu un stil de viață normal și activ, fiind cel mai probabil cauzate de lovituri sau vânătăi, nu sunt investigate imediat de un cadru medical specializat, ceea ce poate întârzia un diagnostic. De obicei se întâmplă ca un copil să se lovească în timp ce se joacă, iar durerea persistă la un timp îndelungat după vindecare; părinții ajung cu copilul la doctor deoarece presupun că există o fractură și în urma radiografiei este relevat cancerul osos. Dacă observi că simptomele menționate nu dispar în decurs de câteva săptămâni sau se agravează, apelează de urgență la medic pentru a fi investigate și tratate, mai ales că apar mult mai rar în rândul adulților. Medicul te va întreba, printre altele, de cât timp experimentează copilul simptomele pentru a putea identifica cu exactitate cauza. În cazul în care există un diagnostic clar de cancer, ameliorarea simptomelor constituie o parte importantă din procesul de îngrijire și tratament; este vorba despre o îngrijire paliativă sau de management al simptomelor. Asigură-te că urmărești cu atenție simptomele experimentate de copil, precum și modificări în acesta.Surse: www.chop.edu; www.cancer.org; www.cancer.net