Studii numeroase au demonstrat că, în funcție de calitatea și tipul de jucărie, mai puține jucării înseamnă mai multă creativitate în joacă. Asta a descoperit mama a doi copii și fondatorul Easy Sustainable Living, Sylvia Clark. ”Eram disperată să găsesc lucruri care să țină copiii atenți. Am descoperit că, deși multe jucării îi țin ocupați inițial, sunt anumite achiziții care îi țin atenți mulți ani, nu numai câteva ore sau zile la început”, spune Sylvia.
Așa că și eu, ca mulți alți viitori părinți, am citit multe informații când eram gravidă cu fiica mea. La acel moment eram captivă într-un apartament mic din Bronx. Și de fiecare dată când prietenii și familia mă întrebau ce să cumpere pentru bebe, le spuneam să nu îmi mai dea lucruri. Asta mai mult din cauza spațiului. Locuiești altfel în New York, față de suburbii. De ce ai nevoie de un monitor de bebeluși când bebe doarme la 2 metri de tine? Dar și pentru că scriam de peste 10 ani despre climat și anxietatea mea cu privire la degradarea lui era și este mare. Și mă gândeam mereu la lumea pe care o las moștenire fiicei mele.
Nu am cumpărat nici măcar o jucărie pentru fiica mea cât am fost gravidă, și am cerut tuturor care țin neapărat să cumpere una, să nu fie din plastic. Majoritatea jucăriilor sunt din plastic. Sunt strălucitoare și ieftine, imposibil de reciclat, și sunt aruncate mai repede decât jucăriile din lemn, care sunt mai durabile și pot fi transmise din generație în generație.
Când se apropia primul Crăciun al fiicei mele, nu i-am cumpărat nimic. Am vizitat podul alor mei și am găsit un urs uriaș de pluș care a fost al maue când eram mică, și i l-am dăruit fiicei mele. Sunt norocoasă din punctul ăsta de vedere. Ai mei locuiesc în aceeași casă în care am copilărit și au un pod plin de chestii: cărți, animale de pluș, jucării de lemn, seturi de trenuri, blocuri de construit. E magic să îmi privesc fiica cum se joacă cu jucăriile cu care mă jucam și eu.
"Când oferi copilului tău spațiul să viseze la a deține și a câștiga un bun material, îl încurajezi să aspire și să capete abilități. Îi dai spațiu să creeze.” spune Stephanie Seferian, mamă și gazdă la The Sustainable Minimalists.
Citește și:
- Cum sa cresti un copil creativ: 10 sfaturi pentru parinti
- Creativitatea ne face mai fericiți, conform studiilor
Am decis să nu mai cumpăr nimic din mai multe motive:Nu zic că resping tot ce este nou. Când fiica mea a fpcut 1 an mi-am lăsat prietenii și familia să îi cumpere jucării, dar să nu fie din plastic. Dar când ne-am mutat din cauza pandemiei, am dus decizia de a nu cumpăra jucării mai departe. Am decis să nu mai cumpăr nimic.
- nu mai puteam să cumpăr local, pentru că toate magazinele erau închise
- nu mi se părea etic să comand online, pentru că un tricou nu mi se părea esențial în acele vremuri
Așa că am început să îmi întreb prietenii ce au depozitat prin debarale și pduri. Și am găsit numeroase lucruri minunate, de la tricouri la cizme de ploaie și puzzle-uri din lemn. Abia în mai 2020 am cumpărat prima jucărie pentru fiica mea: un set de cretă colorată.
”Limitarea jucăriilor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții îl pot face pentru ei și pentru copiii lor”, spune antrenorul de parenting și bloggerița Holly Nordenberg. ”Copiii care au mai puține jucării înfloresc. Se joacă cu jucăriile lor pentru că nu sunt copleșiți de alegeri. Copiii care au multe jucării, le scot pe toate și nu se joacă cu niciuna. Părinții beneficiază și ei de minimalismul în jucării. Mai întâi, nu mai există dezordine, deci mai puțină anxietate. Apoi, copiii nu vor avea un comportament dornic de atenție pentru că jucăriile vor fi mai interesante. Și, bonusul, mai puțin bani cheltuiți”, subliniază Holly.
Să spui NU consumerismului nu este deloc ușor, mai ales când doar apeși un buton și ți se livrează la ușă orice îți dorești. Pentru mine a devenit oarecum o rutină să spun nu. Deși abia așteptam să se deschidă magazinele să comand diverse. Însă, pare-se că nu am o problemă în a spune NU. Iată cum:
- Spune NU plasticului. Dacă nu mai cumperi jucării de plastic, atunci opțiunile tale vor deveni limitate și vei cumpăra mai puțin.
- Analizează bine orice decizie. Dacă tu crezi că copilul tău are nevoie de jucăria pe care a văzut-o la copilul din parc sau dacă el o cere, lasă să treacă ceva timp. În o săptămână vei uita de ea.
- Ia în considerare toate opțiunile. Dacă acea jucărie chiar trebuie luată, vezi dacă nu o poți găsi la o prietenă, să nu mai fie nevoie să o cumperi. Sau poți întreba pe un grup de mămici.
- Cumpără la mâna a doua. Jucăriile, mai ales cele din lemn, se păstrează foarte bine. Și poți găsi în magazine cu vânzări la mâna a doua sau în grupuri de mămici numeroase oferte de vânzare de jucări
Articol tradus și adaptat după autor Bridget Shirvell.