„Ce vrei să te faci când vei fi mare, puiule?”- Una dintre cele mai comune întrebări adresate copiilor
Încă de când au o vârstă fragedă, adulții au tendința să le adreseze această întrebare celor mici. Aceștia se străduiesc să dea un răspuns pe care îl cred ei „corect” și așteaptă să vadă reacția celor mari. Dacă aceasta este pozitivă, vor crede că au spus ceea ce trebuie și își vor fixa ideea că profesia respectivă este pentru ei. Printre cele mai comune răspunsuri ale copiilor, cu privire la alegerea profesiei, se numără: doctor, educator, învățător, profesor, polițist, pompier, cântăreț, marinar, prezentator TV, fotbalist sau chiar fotomodel.
Pe măsură ce cresc, vor primi o altă întrebare: „La ce facultate dai?”. Răspunsurile variază foarte mult și aici. Când au deja o profesie, majoritatea persoanelor spun cu ce se ocupă în prezent, dar din ezitările lor se poate vedea că nu este de fapt ceea ce și-ar fi dorit ei. Adesea, este distanță mare între ceea ce spuneau în copilărie că-și doresc să devină și ceea ce au devenit. Psihologii spun însă că niciodată nu este prea târziu să îmbrățișăm cariera pe care ne-o doream într-adevăr, că am făcut destul „ceea ce a trebuit” și că a venit timpul să ne urmăm chemarea: „Omule, fă-ți o carieră din a-ți urma magia ta!”
De ce să nu insistăm să îi întrebăm pe copii ce vor să se facă
Pentru a nu face greșeala de a-i obișnui pe copiii noștri să se definească exclusiv prin profesia pe care o vor avea, este necesar să evităm, pe cât posibil, să le adresăm întrebarea: „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Procedând așa, vom reuși să le arătăm că sunt și alte elemente care contează în definirea lor ca oameni, precum ar fi calitatea de mamă, de tată, de soră sau anumite însușiri: „persoană onestă, integră” etc..
Copiii vor ajunge să se obișnuiască să fie deschiși față de ceilalți, să înțeleagă faptul că nu numai succesul, câștigurile materiale sunt definitorii pentru statutul unei persoane, ci și alte lucruri, dacă le vom pune următoarea întrebare: „Ce probleme ai vrea să rezolvi?”. Astfel, vom reuși să le punem imaginația la treabă, să-i aducem mai aproape de ei înșiși, de pasiunile lor și de a vedea că au o mare libertate de a-și alege viitoarea profesie. Pe măsură ce cresc, îi putem antrena în discuții de acest gen, fără a uita să le amintim mereu că le vom fi alături indiferent de ceea ce vor decide să facă.
Practic, ne îndeamnă psihologii, le vom deschide drumul spre a afla ceea ce își doresc cu adevărat, spre căutarea adevăratului lor drum, care nu este neapărat cel care „trebuie”.
Surse:
www.alexandrubusila.ro, www.nytimes.com, www.qz.com
Poza principala:
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com