Când și cum ne dăm seama că trebuie să mergem cu cel mic la logoped?

Când și cum ne dăm seama că trebuie să mergem cu cel mic la logoped?

Bianca Geica - Redactor Senior

Când începe copilul să vorbească? Fiecare părinte este nerăbdător să își audă prichindelul rostind primele cuvinte. Tresare la fiecare gângurit și simte o bucurie imensă atunci când bebelușul spune acel mult așteptat „ma-ma” sau „ta-ta. Ce se întâmplă, însă, când cel mic ajunge la vârsta de 1 an, de exemplu, și nu a articulează încă primele cuvinte, în timp ce alți copii de vârstă lui fac deja acest lucru? Ar trebui să ne îngrijorăm și să apelăm la ajutor specializat? Când și cum ne dăm seama că trebuie să mergem cu cel mic la logoped?

Care sunt pragurile de dezvoltare a limbajului la copii

Limbajul bebelușului se manifestă încă din prima zi de viață, când acesta comunică prin gesturi și mimică. Prima formă de comunicare verbală este plânsul, prin care micuțul încearcă să îți transmită că îi este foame, somn sau că simte un disconfort (are scutecul murdar, îi este frig, îl doare burtica etc.). Mai apoi, apare gânguritul, după care, în jurul vârstei de 4 luni, bebelușul pare deja să poarte „discuții pe limba lui” folosind diferite vocale și sunete. Debutul vorbirii adevărate are loc în jurul vârstei de 6 luni, când micuții încearcă să reproducă fragmente din vorbirea adulților, precum „ma-ma-ma” sau „ta-ta-ta”.

În jurul vârstei de 1 an, bebe începe să rostească primele cuvinte („mama”, „tata”, „apa”, „papa”) și să înțeleagă perfect semnificația lor, iar până la 2 ani, ar trebui să fie deja capabil să formuleze propoziții simple și să aibă un vocabular de aproximativ 50 de cuvinte.

Între 2 și 3 ani are loc o dezvoltare explozivă în limbajul copiilor, ei ajungând în această perioadă să aibă un vocabular de câteva sute de cuvinte, până la 1000. La 3 ani, ei ar trebui să știe să folosească corect pronumele, să creeze propoziții de 3-6 cuvinte, să pună întrebări și să spună povești. În această etapă a dezvoltării limbajului, părinții ar trebui să sesizeze problemele de vorbire ale copilului (dacă acestea există) și să apeleze, în primul rând la sfatul medicului pediatru, care va decide daca se impune sau nu o evaluare logopedică. Dar, de obicei, dacă în jurul vârstei de 3-4 ani copilul nu și-a dezvoltat un limbaj expresiv, se recomandă terapie logopedică. 

Ce este logopedia și cum îl ajută logopedul pe copil?

Într-un interviu acordat publicației scoala9.ro, antreprenorul Ana-Maria Onică, creatoarea clinicii virtuale de logopedie VoxiClinic și a aplicației mobile de logopedie VoxiKids App, ne spune că logopedia „este o formă de terapie a limbajului prin care copiii învață să pronunțe corect sunetele și cuvintele și să formuleze propozițîi cu ajutorul cărora descriu lumea înconjurătoare, își exprimă sentimentele și relaționează cu adulții și copiii din mediul lor”.

Practic, logopedia îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitățile de comunicare, să se exprime atunci când întâmpină dificultăți, fie sub forma întârzierilor de vorbire, fie când există tulburări de pronunție, articulare, fluență.

Logopedul este este acel terapeut profesionist, cu pregătire în domeniu, care are cunoștințele și experiența necesară pentru a ghida copilul în procesul de recuperare a limbajului. După ce evaluează copilul și depistează tulburările de limbaj, logopedul propune un plan de terapie pentru corectarea acestora.

Cum îți dai seama că trebuie să mergi la logoped cu copilul tău?

Specialiștii recomandă părinților să meargă cu copilul la logoped pentru evaluarea capacităților de comunicare oricând se simt îngrijorați, chiar și înaintea vârstei de 3 ani. Există, însă, câteva semnale de alarmă după care ne putem ghida pentru a ne da seama dacă trebuie să apelăm la logoped, explică Ana-Maria Onică:

  • copilul are 1 an și nu răspunde încă la numele său;
  • copilul are deja 2 ani și încă nu folosește niciun cuvânt sau are un vocabular extrem de limitat. Între 18 luni și 2 ani, părinții nu ar trebui să descifreze prea greu ce spune copilul;
  • copilul are 3 ani și nu reușește să formeze propoziții simple, din 3 cuvinte;
  • copilul are 4 ani, dar nu pronunță toate sunetele și știe foarte puține cuvinte.

Este foarte important că problemele de vorbire ale copilului să fie depistate timpuriu și tratate cât mai curând, pentru a preveni apariția altor dificultăți de comunicare când copilul este deja mai mare sau chiar adult.

Pot fi prevenite întârzierile de limbaj la copii?

Întârzierile de limbaj pot fi prevenite dacă părintele vorbește și interacționează cu copilul încă din primul său an de viață. De exemplu, atunci când cel mic încearcă să spună ceva, părintele ar trebui să imite sunetele pe care acesta le scoate pentru a-l încuraja să comunice mai bine. 

De asemenea, să nu uităm că cei mici imită comportamentul părinților. Cu cât copilul aude un limbaj și o exprimare complexă și variată, cu atât și vorbirea lui se va dezvoltă mai repede și mai corect.

Dacă în ciuda stimulării primite din partea familiei copilul întâmpina probleme de vorbire, atunci se impune o evaluare logopedică.

Unde poți merge cu copilul la logoped?

Acum ai acces la un logoped oriunde te-ai află! VoxiClinic este prima clinică digitală dedicată limbajului, oferind ședințe de terapie logopedică pe internet, la aceleași standarde că în cazul terapiei față în față.

Online, copiii pot lucra cu logopezi de oriunde din lume, iar logopezii și părinții nu mai sunt constrânși de limitările cabinetului fizic, și nu mai pierd timpul în trafic, cu transportul. Sedințele de terapie sunt susținute online cu acces video/audio și exerciții specifice care pot fi rezolvate live păstrând legătura umană dintre copil și terapeut, iar logopezii au la dispoziție conținut specializat, posibilitatea de creare a propriilor exerciții digitale, gestionarea pacienților, fișe și statistici legate de evoluția pacientului, modul de programări.

De asemenea, când ședințele de terapie logopedică se desfășoară online, părintele are acces la evoluția copilului și la recomandările logopedului și se poate implica mai ușor în dezvoltarea armonioasă a copilului.

Accesul în platforma VoxiClinic este complet gratuit pentru părinți, iar o ședință de terapie online durează între 35 de minute și o oră, în funcție de tehnică logopedului și nevoile individuale ale copilului. Tot ce ai nevoie pentru a începe terapia online este un calculator sau un laptop și o conexiune stabilă la internet! Poți integra ședințele de logoterapie chiar și într-o săptămână plină și chiar dacă nu te poți deplasa. Copilul tău va progresa în mod constant, fără întreruperi, tele-terapia ajutând copiii să evite stagnarea sau regresia limbajului.

Nu trebuie decât să intri în contul tău VoxiClinic, să cauți specialistul de care ai nevoie și să te conectezi cu el. De aici, doar un apel video te mai desparte de prima ta sesiune de logopedie online! Poți programa un demo gratuit al VoxiClinic, pentru a vedea cum funcționează o ședință te terapie logopedică online.

Nu uita! Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, iar vorbirea nu apare dintr-o dată. Potrivit specialiștilor VoxiKidsîn logopedie implicați în dezvoltarea platformei VoxiClinic, aproape un sfert dintre copiii mici au ușoare tulburări de comunicare, iar băieții tind să înceapă să vorbească mai târziu decât fetițele. Cu toate acestea, dacă până la 7 luni, copilul tău încă nu vocalizează, încearcă să discuți cu medicul pediatru, care va decide dacă cel mic are sau nu nevoie de o evaluare logopedică.

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com/VoxiKids

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

    5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    © 2025 Qbebe