11 secrete pentru o nastere usoara

11 secrete pentru o nastere usoara

Louise Tanase - Contributor

Timpul trece cu pasi repezi, burtica ta creste vazand cu ochii si abia astepti sa iti strangi bebelusul in brate. Totusi, dincolo de bucuria pe care o simti in timpul sarcinii, este firesc sa fii si putin ingrijorata in legatura cu nasterea bebelusului tau. Qbebe iti dezvaluie 11 secrete pentru o nastere usoara.

Orice femeie insarcinata, oricat de curajoasa ar fi, are anumite griji in legatura cu momentul nasterii si este firesc. Teama de necunoscut, povestile de groaza ale altor mamici si documentarele care apar pe anumite canale de televiziune fac ca anxietatea ta sa creasca de la saptamana la saptamana. Trebuie sa stii ca exista cateva secrete care, aplicate in timpul sarcinii, dar mai ales in timpul travaliului si al nasterii iti pot face aceasta experienta mai placuta si mai putin dureroasa. Trebuie doar sa fii deschisa la sfaturile pe care ti le oferim in randurile urmatoare.

Gravida stand pe pat

Tu ce crezi ca te va ajuta sa ai o nastere mai usoara? Stii trucuri care sa te ajute?


Ramai in forma

In timpul sarcinii sportul poate fi ultima preocupare a ta, insa studiile spun ca femeile care isi pastreaza un ritm de viata activ din care nu exclud miscarea sau exercitiile fizice regulate au travalii mai scurte si nasteri mai usoare. Exercitiile Pilates sau yoga, stretchingul si inotul sunt activitati fizice care pot fi realizate fara prea mare efort de o femeie insarcinata, iar beneficiile nu vor fi numai de moment, ci se vor vedea mai ales in cea mai dificila parte a sarcinii: travaliul.

Aceste exercitii iti vor creste rezistenta la efort, iar daca vei tolera mai bine travaliul vor scadea sansele de a avea nevoie de interventii medicale mai agresive in timpul nasterii, cum ar fi aplicarea forcepsului sau chiar operatia cezariana. Nu uita sa ceri avizul medicului inainte de a te apuca de sport in timpul sarcinii.

 Gravida facand stretching

Mergi la cursuri Lamaze

Poate ca ti se pare putin exagerat sa mergi la cursuri gen Lamaze, mai ales ca la noi in tara acest "trend" este relativ recent. Insa aceste cursuri te vor ajuta sa afli ce te asteapta, mai ales daca esti la prima sarcina. Acolo vei putea sa te familiarizezi cu stadiile nasterii si sa inveti tehnici de relaxare si de respiratie care iti vor fi de ajutor atat in timpul ultimelor luni de sarcina, dar mai ales in timpul travaliului.

Teama de necunoscut, anxietatea, stresul si lipsa de suport din partea partenerului tau iti pot ingreuna si chiar prelungi travaliul, iar aceste cursuri te vor ajuta sa le depasesti. Nu trebuie sa te gandesti ca aceste cursuri reprezinta un capriciu sau o cheltuiala inutila. Dincolo de faptul ca nu sunt scumpe, aceste cursuri te vor ajuta in momentele cele mai importante ale vietii tale, dar mai ales ale bebelusului tau.

 Gravida pe minge de exercitii


Gaseste-ti persoane care sa te sustina

Probabil ca partenerul tau va fi langa tine in timpul travaliului inainte sa te internezi in maternitate, insa majoritatea spitalelor de stat inca nu permit prezenta acestuia in sala de travaliu si de nasteri. Trebuie sa intelegi logica: in general, in salonul unde vei sta pana in momentul efectiv al nasterii vor mai fi si alte femei in travaliu care nu isi doresc sa fie vazute de un barbat strain. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa treci singura prin aceste momente.

O persoana de sex feminin ar putea fi acceptata mai usor in preajma ta de catre personalul medical si celelalte paciente, prin urmare iti poti ruga mama, sora sau o prietena apropiata sa te insoteasca. Alta varianta care te-ar ajuta mai mult, poate, este sa angajezi o doula sau o moasa. Moasele din spital sunt cele mai la indemana, dar ideal ar fi ca in timpul sarcinii sa faci cunostinta cu una sau doua, sa te imprietenesti (cadourile ajuta) cu ele si sa te asiguri ca pot fi prezente cand vei naste.

 Gravida cu prietena ei


Relaxeaza-te

In cazul femeilor aflate la prima nastere, travaliul poate dura intre 12 si 14 ore. Atunci cand vor incepe contractiile pe care le vei simti mai intai in partea inferioara a spatelui sau ca pe niste crampe abdominale joase, incearca sa ramai calma. Daca vei incepe de la prima contractie sa te ingrijorezi, sa te agiti, sa cronometrezi fiecare contractie si sa te concentrezi pe respiratie, pana in momentul nasterii propriu-zise vei fi extenuata, atat fizic, cat si psihic.

Incearca sa te relaxezi in primele ore ale travaliului, angajandu-te in alte activitati. Poti merge la un film, la o plimbare, la o prietena sau te poti apuca de copt prajituri. Orice activitate care nu presupune efort fizic si care te relaxeaza este potrivita pentru aceste momente. In acest fel, timpul va trece mai repede, iar emotiile si durerile vor parea mai suportabile.

 Gravida si partener in parc, pe iarba

Ai grija la gustari

O gustare usoara in primele ore ale travaliului te va ajuta sa iti pastrezi energia. Ai grija insa, ce gustare alegi. Evita mancarurile grase ori greu digerabile, deoarece un stomac prea plin iti va provoca greata ori te va face sa vomiti in timpul nasterii, cand vei impinge bebelusul afara din corpul tau.

Contractiile musculare si respiratia sacadata din timpul travaliului te poate face sa pierzi fluide, prin urmare ai grija sa te hidratezi corespunzator. Bea multa apa in timpul travaliului, cu inghitituri mici si dese, iar in timpul nasterii cere apa de cate ori simti nevoia.

 Gravida mananca salata

Fa un dus cald si lung

Durerea din timpul travaliului va face ca muschii sa ti se tensioneze in tot corpul, ceea ce iti va crea si mai mult disconfort. Moasele recomanda ca in timpul travaliului, cata vreme inca mai esti acasa, sa faci dusuri calde (atentie, nu fierbinti) si lungi, pentru ca astfel vei reusi sa iti mai relaxezi corpul. Pentru a profita si mai mult de efectul dusurilor calde, este recomandat sa tintesti cu jetul de apa zona cea mai dureroasa din timpul contractiilor, mai ales partea inferioara a spatelui.

In cazul in care simti ca nu esti in stare, cere-i partenerului tau sa manevreze dusul, in timp ce tu te sprijini de un perete si il ghidezi. In cazul in care la maternitate ai la dispozitie o rezerva cu dus, poti incerca aceasta metoda de relaxare si in stadiile mai avansate ale travaliului.

 Gravida

Stai in cada cu apa

Fie ca alegi sa folosesti aceasta metoda de relaxare acasa, fie alegi sa nasti intr-un spital care este dotat in acest sens, sederea intr-o cada cu apa calda poate face minuni. Poti ramane in cada cu apa cateva ore, deoarece beneficiile sunt demne de luat in seama: ti se vor relaxa toti muschii, durerea va fi mai suportabila si vei putea sa iti schimbi pozitia mai usor datorita faptului ca apa va prelua o parte din greutatea ta.

Daca ai norocul sa poti folosi un jacuzzi, incearca sa te asezi cu partea inferioara a spatelui in dreptul unui jet in timpul contractiilor. Ai grija la masurile de igiena, totusi. Indiferent ca este cada ta de acasa sau cea a maternitatii, asigura-te ca a fost bine dezinfectata inainte ca tu sa o folosesti. Daca membranele ti s-au rupt, exista riscul de a face o infectie.

 Gravida in cada, partenerul langa ea

Masaj

Intr-un studiu publicat de Institutul de Cercetare a Atingerii din cadrul Universitatii de Medicina din Miami s-a demonstrat ca femeile care au primit masaje de la partenerul lor sau o doula in timpul travaliului au simtit dureri mai putin intense si anxietate redusa fata de femeile care nu au primit masaje in timpul travaliului. Cercetatorii spun ca atunci cand este stimulata o zona dureroasa, fie prin presiune, fie prin caldura, stimulul dureros care ajunge la creier este mult diminuat.

Spune-i mereu partenerului tau sau cui iti face masaj ceea ce simti si cum este mai bine pentru tine. Este posibil sa simti nevoia sa ti se maseze umerii sau chiar ceafa in prima parte a travaliului si mijlocul sau partea inferioara a spatelui in timpul fazei de tranzitie. Pe de alta parte, este posibil ca in anumite momente sa nu doresti sa fii atinsa deloc, prin urmare este esential sa spui ce ai nevoie, atunci cand ai nevoie.

 Gravida la masaj

Nu sta culcata pe spate

Unul dintre neajunsurile travaliului si a nasterii in spitalele de stat este ca tot timpul este indemnata sa stai intinsa in pat, iar in anumite momente esti obligata sa stai pe spate. Aceste pozitii nu te vor ajuta deloc, de aceea este important sa iti spui punctul de vedere si sa iti manifesti nevoia de a sta in alte pozitii. Daca vei sta ridicata in majoritatea timpului travaliului vei lasa gravitatia sa lucreze in folosul tau si al bebelusului. Atunci cand stai in picioare sau in pozitia sezand, capul bebelusului va presa mai tare pe colul uterin, ajutandu-l sa se dilate.

Incearca pozitii cat mai variate: stai in picioare, sezi pe scaun sau pe marginea patului, stai pe vine, ingenuncheaza pe pat sau pe o patura pusa pe jos, stai turceste - toate aceste pozitii iti vor reduce disconfortul, vor face bebelusul sa coboare mai repede, colul uterin sa se dilate si travaliul sa se scurteze. Trebuie sa mai stii ca miscarea face ca pelvisul tau sa se relaxeze si sa ii permita bebelusului tau sa treaca.

 Gravida


Fii deschisa la analgezice

Indiferent cat de hotarata ai fi sa nasti natural si sa induri tot ce trebuie indurat, nu trebuie sa te incapatanezi sa suferi mai mult decat este cazul. Unele mamici si chiar unii medici cred ca anestezia epidurala incetineste travaliul. Un studiu al Universitatii de Medicina din Columbus, Ohio, spune: "Chiar daca esti in travaliu activ si dilatatia este de numai trei centimetri, anestezia epidurala nu va incetini semnificativ travaliul si nici nu va creste sansele necesitatii unei operatii cezariene." De fapt, se mentioneaza in acelasi studiu, daca esti incordata si stresata, muschii tai sunt si ei tensionati, iar injectarea anestezicului in coloana vertebrala va grabi dilatarea prin relaxarea muschilor.

Trebuie sa mai stii ca bebelusul nu va fi afectat de anestezic, deoarece numai o cantitate foarte mica din acesta reuseste sa strabata placenta. Unul dintre motivele pentru care unele femei refuza epidurala este ca acest tip de anestezie le limiteaza mobilitatea. Daca si tu faci parte dintre cele care doresc sa ramana mai active, trebuie sa stii ca mai exista analgezice care iti pot fi administrate intravenos. Acestea nu iti vor anihila in totalitate durerile, dar amortesc destul de bine senzatiile de durere.

 Gravida si partenerul ei

Nu uita sa respiri

Probabil ca ti se pare un sfat ridicol, insa daca vei fi atenta, vei observa ca atunci cand percepi o durere ascutita si puternica ai tendinta de a-ti tine respiratia. Respiratia regulata, controlata nu te va ajuta doar sa te concentrezi in timpul contractiilor, ci si sa te relaxezi intre contractii (mai ales daca vei reusi sa inspiri incet si adanc). In timpul travaliului poti folosi orice strategie de relaxare te ajuta: inspira adanc si expira pe gura, vizualizeaza locul tau preferat sau asculta muzica.

Mai presus de toate cele enumerate, un anume gand te va ajuta cel mai mult: orice travaliu, oricat de dureros si lung ar fi, pana la urma se sfarseste. Iar sfarsitul travaliului tau va insemna inceputul unei noi vieti - atat a bebelusului tau, cat si a ta si a partenerului tau ca parinti. Iata motivul pentru care orice travaliu si orice nastere, oricat de dificile si dureroase ar fi, constituie efortul care merita cel mai mult facut.

 Gravida facand exercitii de respiratie

 

Articolul urmator
10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

    Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu
    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu

    Indiferent că vrei sau nu să recunoști, partenerul tău are un trecut cu care nu doar că sunt șanse mari să te confrunți, la un moment dat, dar te va și urmări și va face parte din...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața
    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața

    Lucy și soțul ei, Ross, încercau de mult timp să conceapă un copil, iar când au aflat că așteaptă gemeni, au fost în culmea fericirii. Ecografia a arătat că vor...

    © 2024 Qbebe